3 December 2015

သရက္သီးသနပ္


Spicy Green Mango Pickle
သရက္သီးသနပ္လုပ္နည္းမ်ားစြာ႐ွိပါတယ္။အခ်ိဳ အစပ္ခ်ဥ္ငံအရသာအမ်ိဳးမ်ိဳးျပဳလုပ္ေလ့႐ွိပါတယ္။တခ်ိဳ႕က်သရက္သီးသနပ္အိအိေလးႀကိဳက္လို႔အေျခာက္ကိုျပန္ျပဳတ္ၿပီးလုပ္ၾကတယ္။တခ်ိဳ႕က်မာစပ္စပ္ေလးစားရတာႏွစ္သက္ၾကလို႔အစိမ္းနဲ႔လုပ္ၾကတယ္။ခုလုပ္ထားတာေတာ့အစိမ္းကိုထုပ္ထုပ္ေလးနဲ႔ခ်ိဳခ်ဥ္စပ္ေလးျပဳလုပ္ထားျခင္းျဖစ္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
*********
သရက္သီးစိမ္း - တစ္ကီလို (၃လံုး)
ထံုးရည္ -တစ္လီတာ (ေရတလီတာတြင္ထံုးတစ္ဇြန္းထည့္ေဖ်ာ္ပါ)စားပြဲဇြန္း
ဆား - ၃ဇြန္း
သၾကား - ၄ဇြန္း
အေရာင္တင္င႐ုပ္သီးမႈန္႔ - ၃ဇြန္း
ဆီ - ၁၆၀ ဂရမ္ (တစ္ဆယ္သား)
မဆလာ - ၂ဇြန္း (သနပ္မဆလာ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ -လက္တစ္ဆုပ္
င႐ုပ္သီးစိမ္း - အနည္းငယ္
မုန္ညင္းေစ့-တစ္ဇြန္း (ႏွစ္သက္က)
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
***********
(၁)သရက္သီးကိုေရေဆးသန္႔စင္ၿပီးတလက္မခြဲခန္႔အရြယ္လွီးထားပါ။
(၂)ဇလံုတခုတြင္ထံုးတစ္ဇြန္းကိုေရတလီ တာျဖင့္ေဖ်ာ္ၿပီးလွီးျဖတ္ထားသည့္သရက္သီးစိမ္းကိုတညစိမ္ေပးပါ။( ႂကြပ္ေစရန္)
(၃)ၿပီးလ်ွင္သရက္သီးကိုဆယ္ယူကာေရ စင္ေအာင္ေဆးၿပီးေရစစ္ထားပါ။
(၄)ေရစစ္သြားပါကဆားႏွစ္ဇြန္းထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြၿပီး၂ရက္ထားပါ။မၾကာခဏအထက္ေအာက္လွန္ေပးပါ။
(၅)ထြက္လာေသာသရက္သီးဆားငံရည္မ်ားကိုစစ္ၿပီးေနပူတြင္တေနခန္႔ဖန္႔ဖန္႔အေနထားရေအာင္လွမ္းပါ။(ေရေျခာက္ရံု)
(၆)လိုခ်င္ေသာအေနထားရပါကခပ္ေသးေသးလွီးျဖတ္ပါ။
(၇)ၾကက္သြန္ျဖဴင႐ုပ္စိမ္းအသင့္ျပဳလုပ္ပါ။
(၈)အိုးတခုတြင္ဆီပူေအာင္တည္ၿပီးအေရာင္တင္၊မုန္ညင္းေစ့၊မဆလာဆီသပ္ပါ။သၾကားႏွင့့္လက္က်န္ဆားတဇြန္းထည့္ၿပီးေပ်ာ္ေအာင္ေမြေပးပါ။မီးပိတ္ၿပီးၾကက္သြန္ျဖဴ၊င႐ုပ္သီး စိမ္းထည့္ပါ။
(၉)အသင့္လွီးထားေသာသရက္သီးထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြကာအေအးခံထားပါ။
(၁၀)လံုးဝေအးသြားေသာအခါပုလင္းသန္႔သန္႔ကိုေရေျခာက္ေအာင္သုတ္ၿပီးထည့္ပါ။မ်က္ႏွာျပင္ကိုဆီဖံုးေအာင္ထည့္ၿပီးပုလင္းကိုေလလံုေအာင္ပိတ္ၿပီးႏွပ္ထားပါ။
(၁၁)ႏွစ္ပတ္ခန္႔ႏွပ္ၿပီးပါကေရခဲေသတၱာတြင္ထည့္ၿပီးသိမ္းဆည္းကာလိုသေလာက္ထုတ္ယူသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။ျပဳလုပ္ၿပီးခ်က္ခ်င္းလည္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။

1 comment:

  1. ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ခင္ဗ်ား

    ReplyDelete

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...