19 July 2015

Rendang Fish Egg

စားဖူးသမ်ွဆီျပန္ဟင္းထဲကအရသာအရွိဆံုးဟင္းေလးပါ။ဆီျပန္ဟင္းကိုေနရာေဒသအလိုက္ပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳးခ်က္စားၾကတဲ့ထဲကမေလးရွားကပံုစံတမ်ိဳးနဲခ်က္ၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။ဒီRendangက BABA NYONYA Traditionalဟင္းျဖစ္ၿပီးစကၤာပူမွာ ေတာ့နာမည္ႀကီးလူႀကိဳက္မ်ားတဲ့ဟင္းတခြက္ျဖစ္ပါတယ္။အမဲသား၊ၾကက္သား၊ဆိတ္သားတို႔ကိုအမ်ားဆံုးခ်က္ၾကပါတယ္။ခုငါးဥကို Rendangဟင္းအႏွစ္နဲ႔တြဲခ်က္ထားတာေလးပါ။
ဟင္းခ်က္အနွစ္အတြက္လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
*************************
ၾကက္သြန္နီ - ၃၀၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅ေျမာင္း
ငရုပ္သီးေျခာက္ - ၁၀၀ ဂရမ္
ဂ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ ၂၅ ဂရမ္
ပဒဲေကာ - လက္နွစ္ဆစ္ ၂၅ ဂရမ္
စပါးလင္ - ၂ေခ်ာင္း
ၷနႏြင္းတက္ - လက္တဆစ္ ၁၀ ဂရမ္
ငရုပ္ေကာင္း တစ္ဇြန္း
နံနံေစ့ - ၂ဇြန္း
ေရ - ၃၅၀ ml
ျပဳလုပ္နည္း
*******
(၁)ဦးစြာငရုပ္သီးေျခာက္ကိုေရေႏြးျဖင့္စိမ္ထားပါ။
(၂)ၾကက္သြန္နီ၊ဂ်င္း၊ပဒဲေကာ၊စပါးလင္၊နႏြင္းတက္တို႔ကိုပါးပါးလွီးထားပါ။
(၃)အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ပါကႀကိတ္စက္တြင္ထည့္ၿပီးႀကိတ္ပါ။ေရကိုျဖည္းျဖည္းဆီထည့္ႀကိတ္ပါ။
(၄)ငရုပ္သီးနွင့္ပါဝင္ပစၥည္းအားလံုးညက္ပါကဘူးတခုတြင္ထည့္ၿပီးေရခဲေသတၲာတြင္သိမ္းထားၿပီးလိုသေလာက္အသံုးျပဳနိုင္ပါတယ္။
(၅)ႀကိတ္ထြက္လာေသာငရုပ္သီးအနွစ္အခ်ိဳးသည္(ၾကက္သား ၊ငါး၊ဆိတ္သား၊အမဲသား) ၆ကီလိုစာခ်က္လို႔ရပါတယ္။Rendang အႏွစ္ကိုႀကိတ္ထားၿပီးတခါခ်က္စာအထုပ္ေလးမ်ားျပဳလုပ္ကာအေအးခန္းတြင္ခဲထားၿပီးၾကာ႐ွည္သိမ္းဆည္းထားႏိုင္ပါတယ္။
Rendang  ခ်က္ရန္လိုအပ္ေသာပစၥည္း
***********************
ၾကက္သား သို႔ ဆိတ္သား သို႔ အမဲသား သို႔ ငါး - ၁ကီလို
ငရုပ္သီးအနွစ္ - ၁၅၀ ဂရမ္
စပါးလင္ - တစ္ေခ်ာင္း ျဖတ္ၿပီးထုထား
ေရွာက္ခါး႐ြက္ - ၂႐ြက္
သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ - တစ္ေခ်ာင္း
ဆီ - ၁၀၀ ဂရမ္
အုန္းသီးေၾကာ္ - ၃၅ ဂရမ္
အုန္းနို႔ခရင္မ္ - ၇၀ ml
ေရ - ၁၅၀ ml
ဆား - တစ္ဇြန္း (၁၀ ဂရမ္)
သၾကား - ၃ဇြန္း (၃၅ ဂရမ္)
ဟင္းခပ္မႈန္႔ - တစ္ဇြန္း ( ၇ ဂရမ္ )
မန္က်ည္းမွည့္ - ၂၀ ဂရမ္
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
*************
(၁)ဦးစြာပထမငါးဥကိုသန္႔စင္ေရစစ္ထားပါ။
(၂)ဆားနွင့္ဟင္းခပ္မႈန္႕ျဖင့္နွယ္ထားပါ။ နႏြင္းအနည္းငယ္ျဖင့္ျပဳတ္ထားႏိုင္ပါတယ္။
(၃)ဒယ္အိုးတခုတြင္ဆီထည့္ၿပီးထုထားေသာစပါးလင္၊သစ္ဂ်ပိုးေခါက္၊ေရွာက္႐ြက္ထည့္ၿပီးဆီသပ္ပါ။
(၄)ငရုပ္သီးအနွစ္ကိုထည့္ၿပီးငရုပ္သီးအနွစ္ဆီျပန္လာသည္ထိခ်က္ပါ။
(၅)အုန္းႏို႔၊အုန္းသီးေၾကာ္၊ေရ၊မန္က်ည္းနွစ္၊သၾကားတိုကိုထည့္ၿပီးတည္ထားပါ။မၾကာခဏအိုးမကပ္ေအာင္ေမြေပးပါ။
(၆)ေရခမ္းၿပီးအနွစ္က်ဆီျပန္လာပါကအသင့္ျပဳတ္ၿပီးသားငါးဥကို ထည့္ၿပီးဆူပြက္ေအာင္တည္ပါ။အ၇သာအေပါ့အငံျမည္းၿပီး တည္ ခင္းသံုးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။အရသာမွာခ်ိဳခိ်ဳစပ္စပ္စပ္ျဖင့္ေမြးႀကိဳင္ေနမွာျဖစ္ပါတယ္။
**** အုန္းသီးေၾကာ္မွာအုန္းသီးစိမ္းကိုေထာင္းၿပီးဆီထြက္ေအာင္ေၾကာ္ထားျခင္းျဖစ္ပါတယ္။

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...