17 July 2015

မေလး႐ွားခ်ဥ္စပ္ဟင္း

Hot & Sour Curry
Asam Pedas

ၾကက္သား၊ငါးႏွစ္သက္၇ာျဖင့္ခ်က္ႏိုင္သလိုငါးနဲ့ပိုလိုက္ဖက္ပါတယ္ သီးႏွံကိုလည္းခ၇မ္းသီး၊၇ံုးပေတသီးတို႔ျဖင့္တြဲဖက္ခ်က္ျပဳတ္ႏိုင္ပါတယ္။စားေနက်ပံုစံမဟုတ္ဘဲအ၇သာအေျပာင္းအလဲဆန္းဆန္းျပားျပားခ်က္ျပဳတ္ခ်င္ေသာအိမ္႐ွင္မမ်ားအတြက္မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။
Asam Pedas င၇ုပ္သီးအႏွစ္တြင္ပါဝင္ပစၥည္း
**************************
င၇ုပ္သီးေျခာက္ - ၁၀၀ ဂ၇မ္
ဂ်င္း - လက္၂ဆစ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅ေျမာင္း
စပါးလင္ - ၂ေခ်ာင္း
ၾကက္သြန္နီ - ၃လံုး
ပဒဲေကာ - လက္တစ္ဆစ္
Candlenut - ၃လံုး
Candlenut ကဟင္းပ်စ္ေအာင္ထည့္ျခင္းျဖစ္ပါတယ္။ မ႐ွိကမထည့္လည္း၇ပါတယ္။
င၇ုပ္ေကာင္း - စားပြဲတင္တစ္ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္း
******
င၇ုပ္သီးေျခာက္ကိုေ၇စိမ္ၿပီးပါဝင္ပစၥည္းမ်ားအားလံုးထည့္ကာေ၇ထည့္ၿပီးေၾကညက္ေအာင္ ႀကိတ္ထားပါ။
Asam Pedas အႏွစ္ကို readymade အထုပ္မ်ားလည္းအသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။
ဟင္းခ်က္၇န္လိုအပ္ေသာပစၥည္း
*****************
ၾကက္သား သို႔ ငါး - တစ္ကီလို
င၇ုပ္သီးအႏွစ္ - ၁၅၀ဂ၇မ္
မန္က်ည္းမွည့္ - ၁၀၀ ဂရမ္
ခ်ဥ္ေဆာ္ခါးသီးေျခာက္ - ၅ ခု
မုန္ညင္းဆားစိမ္ - တစ္ထုပ္ (တစ္ပင္)
ဖက္ဖယ္၇ြက္ - လက္တစ္ဆုပ္
ခ၇မ္းသီး သို႔ ရံုးပေတသီး - လိုသေလာက္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၃လံုး
ဆား - လိုသေလာက္
သၾကား - ၃ဇြန္း စားပြဲတင္
ဆီ - လိုသေလာက္
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
*************
(၁)ဦးစြာင၇ုပ္သီးအႏွစ္ကိုႀကိတ္ထားပါ။ၾကက္သားသို႔ငါးကိုအေနေတာ္လွီးျဖတ္ထားပါ။စပါးလင္ကိုထုထားပါ။ခ၇မ္းခ်ဥ္သီးအေျမာင္းႀကီးႀကီးလွီးထားပါ။သီးႏွံမ်ားကိုလွီးျဖတ္ထားပါ။ဖက္ဖယ္၇ြက္ အ၇ိုးမ်ားသင္ထားပါ။မုန္ညင္းဆားစိမ္ကိုေ၇ေဆးၿပီးခပ္ႀကီးႀကီးလွီးထားပါ။
(၂)အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ပါကအိုးထည္းတြင္ဆီထည့္ၿပီး စပါးလင္ဆီသပ္ပါ။င၇ုပ္သီးအႏွစ္ထည့္ကာမီးေအးျဖင့္ဆီျပန္လာေအာင္ခ်က္ေပးပါ။
(၃)ဆီျပန္လာပါက ၾကက္သားထည့္ပါ။ ငါးျဖင့္ခ်က္လိုက အားလံုးၿပီးမွသာေနာက္ဆံုးမွသာငါးကိုထည့္၇ပါမယ္။
(၄)ၾကက္သားလံုးၿပီးပါက ဆား၊သၾကား၊မန္က်ည္းမွည့္၊ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးေျခာက္၊မုန္ညင္းဆားစိမ္၊ ဖက္ဖယ္၇ြက္တို႔ကိုထည့္ပါ။ မုန္ညင္းဆားစိမ္မွာအငန္ျဖစ္၍ဆားကိုထိန္းထည့္ပါ။
(၅)အသားႏူးေစ၇န္ေ၇ျမဳတ္၇ံုထည့္ေပးၿပီးဆူပြက္ေအာင္တည္ပါ။
(၆)အသားႏူးပါကသီးႏွံမ်ားကိုထည့္ပါ။အ၇သာအေပါ့အငံျမည္းပါ။
(၇)ငါးျဖင့္ခ်က္လိုကငါးကို သီးႏွံထည့္ၿပီးမွသာထည့္ပါ။ဆူပြက္ပါက ခရမ္းခ်ဥ္သီး အေျမာင္းမ်ားထည့္ကာမီးဖိုမွခ်ၿပီးခ်ဥ္စပ္ဟင္း Asam Pedas ကို ထမင္းျဖင့္တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...