Achar (Nyonya Pickles)
Sweet, Sour and Spicy Pickled Vegetables
သီးစံုသနပ္
စကၤာပူမေလးရွားအင္ဒိုနီးရွားေတြမွာနာမည္ႀကီးၿပီးျပဳလုပ္ရလြယ္ကူအန႔ံအရသာနဲ႔ျပည့့္စံုလွတဲ့Nyonaလူမ်ိဳးစုရဲ႕Nyonya Acharသီးစံုသနပ္ေလးျဖစ္ပါတယ္။တခ်ိဳ႕ဆိုင္ေတြမွာေတာ့အရံဟင္းအျဖစ္ေပးေလ့ရွိၿပီးတခ်ိဳ႕ဟင္းအစံုေရာင္းတဲ့ထမင္းဆိုင္ေတြမွာေတာ့သီးစံုသနပ္ကိုဟင္းတမယ္အျဖစ္ပါေရာင္းေလ့ရွိပါတယ္။အရသာခ်ိဳခ်ဥ္စပ္နဲ႔ထူးျခားတ့ဲဟင္းစပ္ပစၥည္းေတြေၾကာင့္မတူတဲ့အရသာေပးစြမ္းၿပီးနွစ္သက္ၾကမယ္ထင္ပါတယ္။လုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
********
သခြားသီး - ၂လံုး
မုန္လာဥနီ - တစ္လံုး
ပန္းပြင့္ - တျခမ္း
ပဲေတာင့္ရွည္ - ဆယ္ေတာင့္
မုန္ညင္းျဖဴ - တျခမ္း (၂၅၀ဂရမ္)
ငရုပ္သီး - ၅ေတာင့္
နာနတ္သီး - တျခမ္း (ထည့္လိုကထည့္ပါ)
ဆား - တစ္ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ေရေႏြးေဖ်ာရန္
**********
ေရ - ၂လီတာ
ဗီနီကာ / ဆန္ဗီနီကာ/ပန္းသီးဗီနီကာ - ၃၀၀ml
ဆား - တစ္ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
သၾကား - ၂ဇြန္း
ငရုပ္သီးအနွစ္/ဟင္းစပ္ပစၥည္း
********************
ၾကက္သြန္နီဥေသး - ၁၂၀ဂရမ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၄ေျမာင္း
ငရုပ္သီးအနီအပြေတာင့္ရွည္- ၁၀၀ ဂရမ္
ငရုပ္သီးေျခာက္ ( ေရစိမ္ၿပီးသား ) - ၅၀ ဂရမ္
နႏြင္းတက္ - ၁၅ဂရမ္( အမႈန္႔ ၂ဇြန္း)
ငါးပိ - ၂၀ ဂရမ္
စပါးလင္ - တစ္ေခ်ာင္း
Candlenuts - ၄လံုး (သီဟိုဠ္ေစ့အစားထိုးနိုင္)
ဆီ - ၄ဇြန္း
အခ်ဥ္ေရအေရာ
***********
ဗီနီကာ /ဆန္ဗီနီကာ/ပန္းသီးဗီနီကာ - ၅၀၀ml
သၾကား - ၁၂၀ ဂရမ္ (ရွစ္ဇြန္း)
ဆား - တစ္ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
သီးသန္႔ေရာရန္
**********
ေျမပဲေထာင္း - ၃၀၀ ဂရမ္
နွမ္းေလွာ္ - ၅၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္ေၾကာ္ - ၅၀ဂရမ္
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္နည္း
*************
(၁)ဦးစြာသခြားသီးကိုအေစ့ထုတ္ၿပီးမထူမပါးခပ္ေစာင္းေစာင္းလွီးထားပါ။မုန္လာဥကိုလည္းအ႐ြယ္တူလွီးျဖတ္ထားပါ။မုန္လာဥနီနွင့္သခြားသီးထဲသို႔ဆားတဇြန္းထည့္ၿပီးသမေအာင္ျပဳလုပ္ၿပီးမိနစ္ ၃၀ခန္႔ထားပါ။မိနစ္သံုးဆယ္ျပည့္ပါက အဝတ္တခုျဖင့္ထုပ္ၿပီးအရည္မ်ားကိုညစ္ထုတ္ပစ္ပါ။
(၂)မုန္ညင္းျဖဴ၊ပဲေတာင့္ရွည္၊ပန္းပြင့္တို႔ကိုအေနေတာ္အ ႐ြယ္တူလွီးျဖတ္ထားပါ။
(၃)အိုးတခုတြင္ေရ၊ဗီနီကာ၊သၾကားနွင့္ဆားတို႔ကိုထည့့္ၿပီး ဆူပြက္ေအာင္တည္ပါ။ဆူပြက္ပါကပန္းပြင့္၊ပဲသီးနွင့္မုန္ည င္းျဖဴတို႔ကိုတခုဆီ ထည့္ေဖ်ာၿပီးေရေအးတြင္စိမ္ထားပါ။ေအးသြားပါကဆယ္ယူေရစစ္ၿပီးေရေျခာက္ေအာင္စကၠဴခင္းၿပီးခဏျဖန္႔ထားေပးပါ။
(၄)ေရေျခာက္ပါကဇလံုက်ယ္တခုတြင္မုန္လာဥ၊သခြားသီး နွင့္ေရေႏြးေဖ်ာထားေသာသီးနွံတို႔ကိုထည့္ပါ။
(၅)ငရုပ္သီးအနွစ္အတြက္ဆီမွအပက်န္ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား အားလံုးကိုေၾကညက္ေအာင္ႀကိတ္ပါ။
(၆)ေၾကညက္ပါကအိုးတခုတြင္ဆီထည့္ၿပီးႀကိတ္ထားသည့္ငရုပ္သီးအနွစ္ကိုဆီသပ္ပါ။ဆီသပ္နံ႔ေမြးလာပါကအခ်ဥ္ရည္အေရာ(ဗီနီကာသၾကားဆား)ကိုထည့္ၿပီးဆူပြက္ေအာင္တည္ပါ။
(၇)ဆူပြက္ပါကမီးပိတ္ၿပီးအသင့္ျပဳလုပ္ထားေသာသီးနွံဇလံု တြင္ေလာင္းထည့္ပါ။(နာနတ္သီးထည့္လိုကထည့္ပါ)
(၈)ၿပီးလ်ွင္ေျမပဲေထာင္း၊နွမ္း၊ၾကက္သြန္ေၾကာ္တို႔ကိုထည့့္ ပါ။သမေအာင္ေမြကာေလလံုေသာဘူးတြင္ထည့္ၿပီးေရခဲေ သတၲာတြင္တစ္ညထားၿပီးနွစ္သက္ရာထမင္းျဖဴ၊ပဲထမင္း၊ေထာပတ္ထမင္းတို႔ျဖင့္တြဲဖက္တည္ခင္းနိုင္ပါၿပီ။
***ေလလံုေသာဘူးျဖင့္ေရခဲေသတၲာတြင္ထည့့္ၿပီး၂လမွ၃လၾကာထိသိမ္းဆည္းထားနိုင္ပါတယ္။
အခ်က္အျပဳတ္ဝါသနာရွင္မ်ားအတြက္မိမိတတ္က်ြမ္းသမ်ွေလးမ်ားေဝမ်ွေပးရာ Blog ေလးျဖစ္ပါတယ္
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)
စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...
-
ပဲငပိကိုပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ေနရာေဒသအသီးသီးမွာဝယ္ယူရ႐ွိႏိုင္ပါတယ္။ကိုးရီးယား၊ဂ်ပန္၊တ႐ုတ္ႏိုင္ငံ မ်ားမွျပဳလုပ္ထားသည္မ်ား႐ွိပါတယ္။အရသာကြဲျပားမ...
-
Dry Raddish Pickle ရွမ္းျပည္မွာေတာ့မုန္လာဥခ်ဥ္မုန္ညင္းခ်ဥ္တို့ကိုအမ်ားအားျဖင့္ေဆာင္းရာသီမွာျပဳလုပ္ၿပီးတႏွစ္စာျပဳလုပ္ေလ့႐ွိပါတယ္။ေဆာင္းရာ...
-
Paratha ပလာတာေခၚထပ္တရာကိုေနရာတိုင္းမွာအလြယ္တကူဝယ္ယူႏိုင္ၿပီးမ်ားေသာအားျဖင့္မနက္ခင္းစာအျဖစ္သံုးေဆာင္ၾကပါတယ္။အလြယ္တကူဝယ္စားဖို႔လြယ္ကူေ...
Thanks Sofia, your contribution is upgrading our kitchen.
ReplyDelete