6 June 2015

ၾကာဇံခ်က္

လူတိုင္းသိၿပီးသားလည္းျဖစ္ကိုယ့္အႀကိဳက္ဆံုးထဲကတခုလည္းျဖစ္တဲ့ၾကာဇံခ်က္ပါရိုးရိုးဘဲခ်က္ထားတာမို႔တေယာက္နဲ႔တေယာက္ခ်က္ပုံခ်င္း သိပ္ကြာမွာေတာ့မဟုတ္ေလာက္ဘူးထင္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
******
ပဲၾကာဇံ - တစ္ထုပ္
ပဲျပားေျခာက္ - တစ္ထုပ္
မွိ ုေျခာက္ - တစ္ထုပ္
ပန္းေျခာက္ - လက္တဆုပ္
ၾကက္သား - တစ္စိတ္
ၾကက္သြန္နီေသးေသး -ဆယ္လံုး သို႔ အႀကီး ၃ လံုး
ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴ - တစ္ဇြန္း ဟင္းစားဇြန္း
ပုဇြန္ေျခာက္ - လက္တစ္ဆုပ္
အေရာင္တင္မႈန္႔ - တစ္ဇြန္း
ဟင္းခပ္မႈန္႔ သို႔ ၾကက္သားတံုး - နွစ္ဇြန္း
ဆား - လိုသေလာက္
ငံျပာရည္ - လိုသေလာက္
ဆီ - ဆီသပ္ရန္
တြဲဖက္စားသံုးရန္
*********
ၾကက္ဥျပဳတ္ သို႔ ငံုးဥျပဳတ္
နံနံပင္
သံပုရာသီး
ငရုပ္သီးမႈန္႔
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
************
ဦးစြာပဲၾကာဇံနွင့္မွိုေျခာက္ပန္းေျခာက္တို႔ကိုေရစိမ္ထားပါ။ၾကက္သားကိုေရေဆးၿပီးဆားနွင့္ဟင္ခပ္မႈန္႔တို႔ျဖင့္နွယ္ၿပီးျပဳတ္ထားပါ။ၾကက္သားႏူးပါကဆယ္ယူၿပီးအေအးခံကာအမ်ွင္မ်ားျပဳလုပ္ထားပါ။ၾကက္သြန္နီကို အတံုးခပ္ႀကီးႀကီးတံုးထားပါ။ၿပီးလ်ွင္အိုးတခုကိုအပူေပးၿပီးဆီထည့္ကာပဲျပားေျခာက္ကိုေၾကာ္ပါ။အေရာင္ရပါကဆယ္ယူဆီစစ္ထားပါ။ၿပီးလ်ွင္ပိုေနေသာဆီကိုသြန္ထုတ္ၿပီးအနည္းငယ္ခ်န္ကာၾကက္သြန္ကိုဆီသပ္ပါ။အနည္းငယ္အေရာင္ရပါကဂ်င္း
ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ပါ။အေရာင္တင္မႈန္႔ထည့္ပါ။ပုဇြန္ေျခာက္ေရေဆးၿပီးထည့္ပါ။ဆီသပ္နံ႔ေမြးလာပါကၾကက္သားျပဳတ္ထားေသာျပဳတ္ရည္ကိုထည့္ပါ။လိုသေလာက္အပ်စ္အက်ဲအတြက္ ေရကိုခ်ိန္ဆထည့္ပါအရသာျဖည့္စြက္ပါ။ငံျပာရည္၊ဟင္းခပ္မႈန္႔၊ဆားတို႔ထည့္ၿပီးေရစိမ္ထားေသာမႈိေျခာက္ကိုခပ္ေသးေသးလွီးျဖတ္ထည့္ပါ။ၾကက္သားမ်ွင္ထားသည္ကိုထည့့္ပါ။ပန္းေျခာက္နွင့္ေၾကာ္ထားေသာပဲျပားေျခာက္ကိုအေနေတာ္ေလာက္ဖဲ့ထည့္ၿပီးဆူပြက္ေအာင္တည္ပါ။ဆူပြက္လာပါပဲၾကာဇံကိုကပ္ေၾကးျဖင့္ျဖတ္ၿပီးထည့္ပါ။အရသာအေပါ့ငန္ျမည္းၿပီးမီးေအးေအးျဖင့္ဆယ္မိနစ္ခန္႔ထားကာဟင္းရည္က်ပါကပန္းကန္တြင္ထည့္ၿပီးနွစ္သက္ရာၾကက္ဥ၊ငံုးဥျပဳတ္၊နံနံပင္၊သံပုရာသီးငရုပ္သီးမႈန္႔တို႔ျဖင့္ခ်ဥ္ငံစပ္ျပင္ကာဟင္းတခြက္အျဖစ္ေသာ္၎၊သားေရစာအျဖစ္ေသာ္၎သံုးေဆာင္နိုင္ပါၿပီီ ။

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...