အခ်က္အျပဳတ္ဝါသနာရွင္မ်ားအတြက္မိမိတတ္က်ြမ္းသမ်ွေလးမ်ားေဝမ်ွေပးရာ Blog ေလးျဖစ္ပါတယ္
1 June 2015
နန္းႀကီးသုပ္
နန္းႀကီးသုပ္ကိုျမန္မာတိုင္းႏွစ္သက္မဲ႔အစားအစာတခုလို့ထင္ပါတယ္။သုပ္ပံုသုပ္နည္းလည္းတေယာက္နဲ႔တေယာက္သိပ္မကြာ လွပါ။ နန္းႀကီးသုပ္မွာေတာ့အဓိကနန္းႀကီးၾကက္သားဟင္းဘဲျဖစ္ပါတယ္။ခုလုပ္ထားတဲ့နည္းေလးကေတာ့ဆိုဖီယာအျမဲလုပ္စားျဖစ္တဲ့နည္းေလးပါလြယ္လြယ္ကူကူအလုပ္သြားအလုပ္ျပန္ျမန္ျမန္ဆန္ဆန္လုပ္စားလို႔၇ေအာင္နန္းႀကီးဟင္းကိုခ်က္ထားေလ့႐ွိပါ တယ္။
လိုအပ္ေသာပစၥည္း
***********
နန္းႀကီးမုန္႔တီ - တစ္ကီလို
နန္းႀကီးၾကက္သားဟင္း - တစ္ပန္းကန္
ပဲမႈန္႔အက်က္ - ၅ဇြန္း စားပြဲတင္ဇြန္း
ၾကက္သြန္နီျဖဴအေ၇ာင္တင္ဆီခ်က္ - ၅ဇြန္း
ဘဲဥ /ၾကက္ဥျပဳတ္ - ၅လံုး
ငံျပာ၇ည္ - လိုသေလာက္
င၇ုပ္သီးဆီခ်က္
ၾကက္သြန္နီပါးပါးစိတ္
နံနံပင္
သံပု၇ာသီး
နန္းႀကီးဟင္းအတြက္ပါဝင္ပစၥည္း
******************
ၾကက္သား - တစ္ိတ္
ၾကက္သြန္နီ - ငါးလံုး သို႔ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ တစ္ပန္းကန္
ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း - တစ္ဇြန္း စားပြဲတင္
ဆား - ဇြန္းတဝက္
ဟင္းခပ္မႈန္႔ - တစ္ဇြန္း
ငံျပာ၇ည္ -ႏွစ္ဇြန္း
အေ၇ာင္တင္မႈန္႔ - တစ္ဇြန္း
နႏြင္း - အနည္းငယ္
အုန္းႏို႔ - ၁၀၀ ml (ေ၇ေႏြးခြက္တခြက္စာ)
ေ၇ - လိုသေလာက္
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
************
(၁)ၾကက္သားကိုအတံုးေသးေသးစိတ္ကာဆား၊ဟင္းခပ္မႈန္႔၊ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴတို႔ျဖင့္နယ္ထားပါ။
(၂)ၾကက္သြန္ေၾကာ္ၿပီးသားသံုးလိုပါကၾကက္သားထည္းထည့္ နယ္ထားပါ။အိုးတခုတြင္ဆီထည့္ၿပီးၾကက္သြန္နီပါးပါးစိတ္ေၾကာ္ၿပီးနီေ၇ာင္သမ္းပါကနႏြင္းအေ၇ာင္တင္ထည့္ကာၾကက္သားႏွပ္ထားသည္ကိုထည့္ခ်က္ပါ။
(၃)ၾကက္သားမွထြက္လာေသာအရည္ခမ္းပါကငံျပာ၇ည္၊အုန္းႏို႔ထည့္ပါ။ ေ၇ကိုအနည္းငယ္ဆီထည့္ကာအႏွစ္က်ေအာင္ခ်က္ေပးပါ။
(၄)ဆီျပန္အႏွစ္က်ပါကမပ်စ္မက်ဲအေနတြင္အ၇သာျမည္းကာနန္းႀကီးသုပ္သုပ္၇န္ၾကက္သားဟင္း၇ပါၿပီ။အ၇သာမွာေလးေလးပင္ပင္ျဖစ္၇ပါမယ္။
နန္းႀကီးသုပ္ျပင္ဆင္နည္း
**************
ပြဲျပင္မည့္ပန္းကန္တြင္နန္းႀကီးမုန္႔ဖက္၊ၾကက္သားဟင္းကိုဟင္းအႏွစ္ျဖင့့္တြဲထည့္ပါ။ပဲမုန့္အက်က္မွုန့္၊ၾကက္ဥ(သို႔)ဘဲဥျပဳတ္ထည့္ပါ။နံနံပင္၊ၾကက္သြန္နီ၊င၇ုပ္သီး၊သံပု၇ာသီး၊ငံျပာ၇ည္အနည္းငယ္တို႔ျဖင့္ျပင္ဆင္ၿပီးသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)
စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...
-
ပဲငပိကိုပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ေနရာေဒသအသီးသီးမွာဝယ္ယူရ႐ွိႏိုင္ပါတယ္။ကိုးရီးယား၊ဂ်ပန္၊တ႐ုတ္ႏိုင္ငံ မ်ားမွျပဳလုပ္ထားသည္မ်ား႐ွိပါတယ္။အရသာကြဲျပားမ...
-
Paratha ပလာတာေခၚထပ္တရာကိုေနရာတိုင္းမွာအလြယ္တကူဝယ္ယူႏိုင္ၿပီးမ်ားေသာအားျဖင့္မနက္ခင္းစာအျဖစ္သံုးေဆာင္ၾကပါတယ္။အလြယ္တကူဝယ္စားဖို႔လြယ္ကူေ...
-
Home made Myanmar Traditional Fish Pickle ျမန္မာတိုင္းႏွစ္သက္တဲ့ေရက်ိဳငါးပိကိုျ ပဳလုပ္ပံုျပဳလုပ္နည္းအမ်ိဳးမ်ိဳး႐ွိမယ္ထင္ပါတယ္။အမွန္တကယ္ေ...
No comments:
Post a Comment