ရွမ္းထမင္းခ်ဥ္ကို ရွမ္းျပည္ေတာင္ပို္င္း၊ေျမာက္ပိ ု္င္းေဒသအလိုက္ လုပ္နည္းေလးေတြကြဲၾကသလိုုရွမ္း ထမင္းဝါ လို႔လည္းေခၚၾကပါတယ္ ။
ခုလုပ္ထားတာရွမ္းျပည္ေျမာက္ပို င္းက ရွမ္းထမင္းခ်ဥ္ပံုစံေလးပါ ။ သားေရစာအျဖစ္စားလိူ့ရသလိုုထမင္း အျဖစ္လည္းသံုုးေဆာင္နိုုင္ပါတယ္ ။ ျပဳလုုပ္ရလြယ္ကူျပီးသတ္သတ္လြတ္ေ လးျဖစ္သလိုုအရသာရွိတဲ့ရွမ္းရိုု းရာအစားစာေလးဘဲျဖစ္ပါတယ္။လုုပ္ စားၾကည့္ၾကရေအာင္ေနာ္။
ထမင္းခ်ဥ္ခ်က္ရန္အတြက္ပါဝင္ ပစၥည္း
***************************
ရွမ္းဆန္ (ယာဆန္) - နို႔ဆီဘူး ၃ဘူး
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၃လံုး အေစ့ထုတ္
ဆား - ၁ဇြန္း (စားပြဲတင္ဇြန္း)
ၾကက္သားမႈန္႔ သို႔ ဟင္းခတ္မႈန္႔ - ၁ဇြန္း
နႏြင္းမႈန္႔ - ၂ ဇြန္း ( လ႓က္ဇြန္း)
ထမင္းခ်ဥ္ခ်က္ရန္အတြက္ပါဝင္
***************************
ရွမ္းဆန္ (ယာဆန္) - နို႔ဆီဘူး ၃ဘူး
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၃လံုး အေစ့ထုတ္
ဆား - ၁ဇြန္း (စားပြဲတင္ဇြန္း)
ၾကက္သားမႈန္႔ သို႔ ဟင္းခတ္မႈန္႔ - ၁ဇြန္း
နႏြင္းမႈန္႔ - ၂ ဇြန္း ( လ႓က္ဇြန္း)
တြဲဖက္စားရန္ လိုအပ္ေသာပစၥည္း
******************
ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္
ရွမ္းပဲပုတ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္
ငရုပ္သီးေျခာက္ေၾကာ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ ေသးေသး
ဂ်ဴးျမစ္
နံနံပင္
သားေရပြေၾကာ္ (နွစ္သက္က) သို႔ ဆန္လံုးစီေၾကာ္
******************
ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္
ရွမ္းပဲပုတ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္
ငရုပ္သီးေျခာက္ေၾကာ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ ေသးေသး
ဂ်ဴးျမစ္
နံနံပင္
သားေရပြေၾကာ္ (နွစ္သက္က) သို႔ ဆန္လံုးစီေၾကာ္
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
****************
(၁)ဦးစြာပထမရွမ္းထမင္းခ်ဥ္ အရင္ခ်က္ပါ့မယ္။ ရွမ္းဆန္ယာဆန္ကအေကာင္းဆံုးပါ။ မရွိလ်ွင္ဆူရွီဆန္ကိုအစားထိုးနိ ုင္ပါတယ္။ဆန္ေဆးၿပီးလိုအပ္ေသာေ ရပမာဏထည့္ပါ။ေပါင္းအိုးမွအၫႊန္း တိုင္းထည့္နိုင္ပါတယ္။
(၂)ၿပီးလ်ွင္ထမင္းခ်က္ရန္ပါဝင္ ပစၥည္းမ်ားျဖစ္ေသာခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ဆား၊နႏြင္း ၊ ၾကက္သားမႈန္႔တို႔ကိုထည့္ပါ။ယာ ဆန္ျဖင့္ခ်က္၍အာလူးလည္းထည့္ရန္ မလိုပါ။ဆန္မစီး၍သာအာလူးအကူယူၾကျ ခင္းသာျဖစ္ပါတယ္။
(၃)အားလံုးထည့္ၿပီးပါက၁၅မိနစ္ ခန္႔ထားၿပီးမွခလုတ္နွိပ္၍သာမန္ ထမင္းခ်က္သည့္အတိုင္းခ်က္ထားပါ။ (၄)ထမင္းခ်က္ထားစဥ္ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္၊ပဲပုတ္ခ်က္တို႔ကိုျပင္ ဆင္ခ်က္ထားပါ။ (၅)ထမင္းအိုးခလုတ္ျပဳတ္ၿပီးက်က္ ပါကေခတၱအေအးခံထားကာေယာက္မျဖင့္ ထိုးေမြေပးပါ။လက္ျဖင့္ကိုင္၍ရေ သာအေနထားထိေအးပါက လက္အိတ္စြပ္ ၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္မွဆီကိုအသာစစ္ ယူၿပီးလက္ကိုလူး၍ဂ်ံဳနွယ္သကဲ့သိ ု႔ထိုးေခ်ေပးပါ။ရွမ္းျပည္မွာေတာ ့ေမာင္းထည္းထည့္ေထာင္းပါတယ္။
(၆)စီးေထြးလာပါကမိမိနွစ္သက္ရာ အ႐ြယ္လံုးၿပီးအျပားခတ္ေပးပါ။(ေ ရာင္းတမ္းသည္ထပ္တရာအျပားခန္ု႔ပါ းပါတယ္။ေမာင္းျဖင့္ေထာင္းျပီးလိ မ့္တံုးျဖင့္အျပားခတ္ထားျခင္းျ ဖစ္၍ကပ္ေၾကးျဖင့္ကိုက္၍ပြဲျပင္ေ ပးၾကပါတယ္)နွီးကြင္းကိုအသံုးျပဳ ၿပီးလည္းအျပားခတ္ၾကပါတယ္။
****************
(၁)ဦးစြာပထမရွမ္းထမင္းခ်ဥ္
(၂)ၿပီးလ်ွင္ထမင္းခ်က္ရန္ပါဝင္
(၃)အားလံုးထည့္ၿပီးပါက၁၅မိနစ္
(၆)စီးေထြးလာပါကမိမိနွစ္သက္ရာ
(၇)နွစ္သက္ရာအ႐ြယ္လံုးၿပီး ဆီသုတ္ထားေသာႏွီးကြင္းသိုု့မဟုု တ္ဘူးအဖံုးတြင္ဖိသိပ္ၿပီးအဝိုင္ းပံုစံလုပ္ၿပီးစီထပ္ထားပါ။ရွမ္း ထမင္းခ်ဥ္သည္စီးေထြးၿပီးမာက်စ္ က်စ္ထုတ္ထုတ္ကေလးျဖစ္ေနရပါမယ္။
(၈)အားလံုးျပဳလုပ္ၿပီးစီးပါကပံု တြင္ျပထားသည့္အတိုင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ ပဲပုတ္ခ်က္၊ဂ်ဴးျမစ္၊ငရုပ္သီးေ ၾကာ္၊ဆန္လံုးစီသို႔မဟုတ္သားေရပြ ေၾကာ္တို႔ျဖင့္ျပင္ဆင္ၿပီးတြဲ ဖက္သံုးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
(၈)အားလံုးျပဳလုပ္ၿပီးစီးပါကပံု
No comments:
Post a Comment