30 May 2015

ရခိုင္​မုန္​႔တီ

ရခိုင္​မုန္​႔တီကိုအရမ္​းႀကိဳက္​ပါတယ္​။ကိုယ္​တိုင္​​ေတာ့တခါမွ မခ်က္​ဖူးဘဲ​ေမးလာတဲ့သူငယ္​ခ်င္​းမိတ္​​ေဆြ​ေတြအတြက္​လုပ္​ေ​ဖာ္​ကိုင္​ဖက္​ရခိုင္​သူငယ္​ခ်င္​းႏွစ္​​ေယာက္​အကူအညီနဲ႔ခ်က္​ျဖစ္​ခဲ့တဲ့ခ်က္​နည္​း​ေလးကိုမ်ွ​ေဝ​ေပးလိုက္​ပါတယ္​။ခ်က္​နည္​း​ေလး​ေတြ​ေျပာျပ​ေပးတဲ့စစ္​​ေတြကကိုစံလင္​း(ရခိုင္ငါးပိလက္​​ေဆာင္​​ေပးသူ)၊မသီတာခ်ိဳတို႔ကို​ေက်းဇူးအထူးတင္​ပါတယ္​။ေဒသအလိုက္​ခ်က္​နည္​း​ေလး​ေတြကြဲၾကတယ္​လို႔ဆိုပါတယ္​။ ခ်က္ၾကည္​့ရ​ေအာင္​​ေနာ္​။
ဟင္းခ်ိဳခ်က္​ရန္​ပါဝင္​ပစၥည္​း
***************
ငါး​ေ၇ႊ - တစ္​ကီလို
မ်ွင္​ငါးပိ - ၂ဇြန္​း စားပြဲဇြန္​း
ၾကက္​သြန္​ျဖဴ - တစ္​ဥ ႀကီးႀကီး
င႐ုပ္​​ေကာင္​း -၂ဇြန္​း
ပဒဲ​ေကာ - လက္​တစ္​ဆစ္​
ဆား - ၂ဇြန္​း
ဟင္​းခပ္​မႈန္​႔ - ၃ဇြန္​း
​ေရ - ၄လီတာ
တြဲဖက္​စားရန္​
*******
မုန္​႔တီဖက္​
င႐ုပ္​သီး​ေထာင္​း
ငါးဖယ္​​ေၾကာ္​
ပဲ​ေၾကာ္​
နံနံပင္​
ျပင္​ဆင္​ျပဳလုပ္​နည္​း
***********
(၁)ဦးစြာငါးကို​ေရ​ေဆးသန္​႔စင္​ၿပီး​ေ၇တစ္​လီတာထည္​့ၿပီးပြက္​​ေအာင္​တၫ္​ပါ။
(၂)ငါးက်က္​ပါကဆယ္​ယူုၿပီးအသားမ်ားကိုမြ​ေခြၽၿပီးတဝက္​ကိုငါးျပဳတ္​​ေ၇အိုးထည္​းျပန္​ထည္​့ပါ။
(၃)ငါးပိကို​ေ၇အနည္​းငယ္​ျဖင္​​့ေဖ်ာ္​ၿပီးမီးဖို​ေပၚတြင္​ဆူပြက္​​ေအာင္​တပြက္​ဆူတည္​ၿပီးဇကာျဖင္​့စစ္​ထားပါ။
(၄)​စစ္​ထား​ေသာငါးပိ​ေရ တဝက္​ ၊ၾကက္​သြန္​ျဖဴ​ေထာင္​း၊င႐ုပ္​​ေကာင္​း၊ပဒဲ​ေကာ​ေထာင္​းထားသည္​တို႔ကိုငါးျပဳတ္​ရည္​အိုးထည္​းထည္​့ပါ။​ေရ၃လီတာထပ္​ထည္​့ၿပီးဆားဟင္​းခပ္​မႈန့္​႔ထည္​့ျပီးဆူပြက္​​ေအာင္​တည္​ပါ။အရသာအ​ေပါ့အငံျမည္​းကာ မီးပိတ္​ထားပါ။
(၅)တဝက္​ခ်န္​ထား​ေသာငါးကိုအ​ေရညစ္​ၿပီးဒယ္​အိုးထဲထည့္​့ကာ​ေျခာက္​​ေန​ေအာင္​​ေလွာ္​ထားပါ။ရခိုင္​သုပ္​အတြက္​ဖယ္​ထားပါ။
(၆)င႐ုပ္​သီးကို​ေ၇အနည္​းငယ္​ျဖင္​့ျပဳတ္​ၿပီးႀကိတ္​ပါ။ခ်န္​ထား​ေသာငါးပ္ိ၇ည္​နွင္​့ေလွာ္​ထား​ေသာငါးမႈန္​႔တစ္​ဇြန္​းထည္​့ၿပီး​ေမြထားပါ။
(၇)အာပူလ်ွာပူခ်က္​လိုပါကခ်က္​ထား​ေသာဟင္​းရည္​အိုးထဲ သို႔င႐ုပ္​သီးျပဳတ္​​ေထာင္​းကိုထည္​့ခ်က္​ပါ။
(၈)အားလံုးအသင္​့ျဖစ္​ပါကပန္​းကန္​တြင္​မုန္​႔ဖက္​၊ပဲ​ေၾကာ္​၊ငါးဖယ္​​ေၾကာ္​၊နံနံပင္​ႏွင္​့င႐ုပ္​သီး​ေထာင္​းထည္​့ကာဟင္​းရည္​ပူပူ​ေလာင္​းၿပီးတည္​ခင္​းသံုး​ေဆာင္​ႏိုင္​ပါၿပီ။
ရခိုင္​သုပ္​ျပဳလုပ္​နည္​း
************
မုန္​႔ဖတ္​ -တစ္​ပြဲစာ
ငါး​ေလွာ္​မႈန္​႔ -တစ္​ဇြန္​း စားပြဲဇြန္​း
ၾကက္​သြန္​ - အနည္​းငယ္​ ႏွစ္​သက္​ကထည္​့ပါ။
မန္​က်ည္​းမွည္​့ရည္​ - တစ္​ဇြန္​း စားပြဲဇြန္​း
ငဂုပ္​သီး​ေထာင္း - လိုသ​ေလာက္​
ဆား -အနည္​းငယ္​
ဟင္​းခပ္​မႈန္​႔ - အနည္​းငယ္​
နံနံပင္​
ငါးဖယ္​​ေၾကာ္​
ပါဝင္​ပစၥည္​းမ်ားအားလံုးကိုပန္​းကန္​တြင္​ထည္​့နယ္​ၿပီးဟင္​းခ်ိဳ ပူပူျဖင္​့တြဲဖက္​သံုး​ေဆာင္​ႏိုင္​ပါၿပီ။

2 comments:

  1. Welcome to blog world Sophia!!!
    ဆုုိဖီယာခ်က္တာေလးေတြ သေဘာက်လိုု ့ဖဘမွာ အျမဲေစာင့္ဖတ္ပါတယ္။
    ခုုလိုုဘေလာ့ေလးနဲ ့ဆုုိေတာ့ ပုုိဖတ္ျဖစ္မွာပါ။
    ဖဘက အဖြဲ ့တခုုမွာ ပေရာ္ဖက္ရွင္နယ္သမားေတြ ကုုိကန္ ့သတ္တင္ပါဆုုိကတည္း က ကုုိယ္က ဆုုိဖီယာကိုု ဒီလိုုဘေလာ့ေလးနဲ ့စိတ္တုုိင္းက် တင္
    ကုုိယ္တုုိ ့လည္းစိတ္တုုိင္းက်သပ္သပ္ယပ္ယပ္ လွလွပပေလး ဖတ္ခ်င္ေနတာ။
    အျမဲအားေပးေနမယ္။
    လင့္ေလးလည္း ယူသြားမယ္ေနာ္။
    ကုုိယ့္ဘေလာ့မိတ္ေဆြေတြလည္း ေတြ ့သြားေအာင္လိုု ့ေနာ္။
    အုုိင္အိုုရာ

    ReplyDelete
    Replies
    1. ေဆာရီး ဆုုိဖီယာ။
      ကုုိယ္လင့္ယူေတာ့မွ Sofia လိုု ့ေပါင္းတာသတိထားမိသြားတယ္။
      အုုိင္အိုုရာ

      Delete

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...