ရခိုင္မုန္႔တီကိုအရမ္းႀကိဳက္ပါတယ္။ကိုယ္တိုင္ေတာ့တခါမွ မခ်က္ဖူးဘဲေမးလာတဲ့သူငယ္ခ်င္းမိတ္ေဆြေတြအတြက္လုပ္ေဖာ္ကိုင္ဖက္ရခိုင္သူငယ္ခ်င္းႏွစ္ေယာက္အကူအညီနဲ႔ခ်က္ျဖစ္ခဲ့တဲ့ခ်က္နည္းေလးကိုမ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။ခ်က္နည္းေလးေတြေျပာျပေပးတဲ့စစ္ေတြကကိုစံလင္း(ရခိုင္ငါးပိလက္ေဆာင္ေပးသူ)၊မသီတာခ်ိဳတို႔ကိုေက်းဇူးအထူးတင္ပါတယ္။ေဒသအလိုက္ခ်က္နည္းေလးေတြကြဲၾကတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။ ခ်က္ၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ဟင္းခ်ိဳခ်က္ရန္ပါဝင္ပစၥည္း
***************
ငါးေ၇ႊ - တစ္ကီလို
မ်ွင္ငါးပိ - ၂ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ - တစ္ဥ ႀကီးႀကီး
င႐ုပ္ေကာင္း -၂ဇြန္း
ပဒဲေကာ - လက္တစ္ဆစ္
ဆား - ၂ဇြန္း
ဟင္းခပ္မႈန္႔ - ၃ဇြန္း
ေရ - ၄လီတာ
တြဲဖက္စားရန္
*******
မုန္႔တီဖက္
င႐ုပ္သီးေထာင္း
ငါးဖယ္ေၾကာ္
ပဲေၾကာ္
နံနံပင္
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္နည္း
***********
(၁)ဦးစြာငါးကိုေရေဆးသန္႔စင္ၿပီးေ၇တစ္လီတာထည့္ၿပီးပြက္ေအာင္တၫ္ပါ။
(၂)ငါးက်က္ပါကဆယ္ယူုၿပီးအသားမ်ားကိုမြေခြၽၿပီးတဝက္ကိုငါးျပဳတ္ေ၇အိုးထည္းျပန္ထည့္ပါ။
(၃)ငါးပိကိုေ၇အနည္းငယ္ျဖင့္ေဖ်ာ္ၿပီးမီးဖိုေပၚတြင္ဆူပြက္ေအာင္တပြက္ဆူတည္ၿပီးဇကာျဖင့္စစ္ထားပါ။
(၄)စစ္ထားေသာငါးပိေရ တဝက္ ၊ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း၊င႐ုပ္ေကာင္း၊ပဒဲေကာေထာင္းထားသည္တို႔ကိုငါးျပဳတ္ရည္အိုးထည္းထည့္ပါ။ေရ၃လီတာထပ္ထည့္ၿပီးဆားဟင္းခပ္မႈန့္႔ထည့္ျပီးဆူပြက္ေအာင္တည္ပါ။အရသာအေပါ့အငံျမည္းကာ မီးပိတ္ထားပါ။
(၅)တဝက္ခ်န္ထားေသာငါးကိုအေရညစ္ၿပီးဒယ္အိုးထဲထည့့္ကာေျခာက္ေနေအာင္ေလွာ္ထားပါ။ရခိုင္သုပ္အတြက္ဖယ္ထားပါ။
(၆)င႐ုပ္သီးကိုေ၇အနည္းငယ္ျဖင့္ျပဳတ္ၿပီးႀကိတ္ပါ။ခ်န္ထားေသာငါးပ္ိ၇ည္နွင့္ေလွာ္ထားေသာငါးမႈန္႔တစ္ဇြန္းထည့္ၿပီးေမြထားပါ။
(၇)အာပူလ်ွာပူခ်က္လိုပါကခ်က္ထားေသာဟင္းရည္အိုးထဲ သို႔င႐ုပ္သီးျပဳတ္ေထာင္းကိုထည့္ခ်က္ပါ။
(၈)အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါကပန္းကန္တြင္မုန္႔ဖက္၊ပဲေၾကာ္၊ငါးဖယ္ေၾကာ္၊နံနံပင္ႏွင့္င႐ုပ္သီးေထာင္းထည့္ကာဟင္းရည္ပူပူေလာင္းၿပီးတည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
ရခိုင္သုပ္ျပဳလုပ္နည္း
************
မုန္႔ဖတ္ -တစ္ပြဲစာ
ငါးေလွာ္မႈန္႔ -တစ္ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ၾကက္သြန္ - အနည္းငယ္ ႏွစ္သက္ကထည့္ပါ။
မန္က်ည္းမွည့္ရည္ - တစ္ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ငဂုပ္သီးေထာင္း - လိုသေလာက္
ဆား -အနည္းငယ္
ဟင္းခပ္မႈန္႔ - အနည္းငယ္
နံနံပင္
ငါးဖယ္ေၾကာ္
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားအားလံုးကိုပန္းကန္တြင္ထည့္နယ္ၿပီးဟင္းခ်ိဳ ပူပူျဖင့္တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
ဟင္းခ်ိဳခ်က္ရန္ပါဝင္ပစၥည္း
***************
ငါးေ၇ႊ - တစ္ကီလို
မ်ွင္ငါးပိ - ၂ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ - တစ္ဥ ႀကီးႀကီး
င႐ုပ္ေကာင္း -၂ဇြန္း
ပဒဲေကာ - လက္တစ္ဆစ္
ဆား - ၂ဇြန္း
ဟင္းခပ္မႈန္႔ - ၃ဇြန္း
ေရ - ၄လီတာ
တြဲဖက္စားရန္
*******
မုန္႔တီဖက္
င႐ုပ္သီးေထာင္း
ငါးဖယ္ေၾကာ္
ပဲေၾကာ္
နံနံပင္
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္နည္း
***********
(၁)ဦးစြာငါးကိုေရေဆးသန္႔စင္ၿပီးေ၇တစ္လီတာထည့္ၿပီးပြက္ေအာင္တၫ္ပါ။
(၂)ငါးက်က္ပါကဆယ္ယူုၿပီးအသားမ်ားကိုမြေခြၽၿပီးတဝက္ကိုငါးျပဳတ္ေ၇အိုးထည္းျပန္ထည့္ပါ။
(၃)ငါးပိကိုေ၇အနည္းငယ္ျဖင့္ေဖ်ာ္ၿပီးမီးဖိုေပၚတြင္ဆူပြက္ေအာင္တပြက္ဆူတည္ၿပီးဇကာျဖင့္စစ္ထားပါ။
(၄)စစ္ထားေသာငါးပိေရ တဝက္ ၊ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း၊င႐ုပ္ေကာင္း၊ပဒဲေကာေထာင္းထားသည္တို႔ကိုငါးျပဳတ္ရည္အိုးထည္းထည့္ပါ။ေရ၃လီတာထပ္ထည့္ၿပီးဆားဟင္းခပ္မႈန့္႔ထည့္ျပီးဆူပြက္ေအာင္တည္ပါ။အရသာအေပါ့အငံျမည္းကာ မီးပိတ္ထားပါ။
(၅)တဝက္ခ်န္ထားေသာငါးကိုအေရညစ္ၿပီးဒယ္အိုးထဲထည့့္ကာေျခာက္ေနေအာင္ေလွာ္ထားပါ။ရခိုင္သုပ္အတြက္ဖယ္ထားပါ။
(၆)င႐ုပ္သီးကိုေ၇အနည္းငယ္ျဖင့္ျပဳတ္ၿပီးႀကိတ္ပါ။ခ်န္ထားေသာငါးပ္ိ၇ည္နွင့္ေလွာ္ထားေသာငါးမႈန္႔တစ္ဇြန္းထည့္ၿပီးေမြထားပါ။
(၇)အာပူလ်ွာပူခ်က္လိုပါကခ်က္ထားေသာဟင္းရည္အိုးထဲ သို႔င႐ုပ္သီးျပဳတ္ေထာင္းကိုထည့္ခ်က္ပါ။
(၈)အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါကပန္းကန္တြင္မုန္႔ဖက္၊ပဲေၾကာ္၊ငါးဖယ္ေၾကာ္၊နံနံပင္ႏွင့္င႐ုပ္သီးေထာင္းထည့္ကာဟင္းရည္ပူပူေလာင္းၿပီးတည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
ရခိုင္သုပ္ျပဳလုပ္နည္း
************
မုန္႔ဖတ္ -တစ္ပြဲစာ
ငါးေလွာ္မႈန္႔ -တစ္ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ၾကက္သြန္ - အနည္းငယ္ ႏွစ္သက္ကထည့္ပါ။
မန္က်ည္းမွည့္ရည္ - တစ္ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ငဂုပ္သီးေထာင္း - လိုသေလာက္
ဆား -အနည္းငယ္
ဟင္းခပ္မႈန္႔ - အနည္းငယ္
နံနံပင္
ငါးဖယ္ေၾကာ္
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားအားလံုးကိုပန္းကန္တြင္ထည့္နယ္ၿပီးဟင္းခ်ိဳ ပူပူျဖင့္တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
Welcome to blog world Sophia!!!
ReplyDeleteဆုုိဖီယာခ်က္တာေလးေတြ သေဘာက်လိုု ့ဖဘမွာ အျမဲေစာင့္ဖတ္ပါတယ္။
ခုုလိုုဘေလာ့ေလးနဲ ့ဆုုိေတာ့ ပုုိဖတ္ျဖစ္မွာပါ။
ဖဘက အဖြဲ ့တခုုမွာ ပေရာ္ဖက္ရွင္နယ္သမားေတြ ကုုိကန္ ့သတ္တင္ပါဆုုိကတည္း က ကုုိယ္က ဆုုိဖီယာကိုု ဒီလိုုဘေလာ့ေလးနဲ ့စိတ္တုုိင္းက် တင္
ကုုိယ္တုုိ ့လည္းစိတ္တုုိင္းက်သပ္သပ္ယပ္ယပ္ လွလွပပေလး ဖတ္ခ်င္ေနတာ။
အျမဲအားေပးေနမယ္။
လင့္ေလးလည္း ယူသြားမယ္ေနာ္။
ကုုိယ့္ဘေလာ့မိတ္ေဆြေတြလည္း ေတြ ့သြားေအာင္လိုု ့ေနာ္။
အုုိင္အိုုရာ
ေဆာရီး ဆုုိဖီယာ။
Deleteကုုိယ္လင့္ယူေတာ့မွ Sofia လိုု ့ေပါင္းတာသတိထားမိသြားတယ္။
အုုိင္အိုုရာ