Dosa
အိႏၵိယအစားအစာတမ်ိဳးျဖစ္တဲ့တို႐ွည္ကိုမနက္ခင္းစာႏွင့္အစာေျပစာအျဖစ္သံုးေဆာင္ေလ့႐ွိၾကၿပီးျမန္မာမ်ားႏွင့္ရင္းႏွီးၿပီးသားအစားအစာတခုလည္းျဖစ္ပါတယ္။တို႐ွည္လုပ္နည္းမ်ားမွာမုန္႔ႏွစ္စပ္တဲ့အခ်ိဳးမ်ားကြာျခားမႈ႐ွိၿပီးတြဲဖက္ႏွင့္အစာသြပ္သည့္အေပၚမူတည္ၿပီးအမ်ိဳးအစားကြဲျပားၾကပါတယ္။ဒီအခ်ိဳးေလးကေတာ့အိႏၵိယကေနအလုပ္သင္အျဖစ္လာတဲ့တပည့္တေယာက္ဆီကသင္တဲ့ထားလုပ္နည္းေလးျဖစ္ပါတယ္။ခက္ခဲတဲ့ပစၥည္းမ်ားမပါဝင္ဘဲ႐ိုး႐ွင္းတဲ့လုပ္နည္းေလးမို႔လုပ္စားၾကည့္ၾကရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
*********
ဆန္ၾကမ္း - ၆၀၀ ဂရမ္ (ဆန္ခ်ိန္ခြက္၄ခြက္)
မတ္ပဲ - ၂၀၀ ဂရမ္
ဆား - တစ္ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
သၾကား - တစ္ဇြန္း
ေဆာ္ဒါ - တဇြန္း လၻက္ဇြန္း
ေရ - ၇၀၀ ml
မုန္႔လုပ္ရန္ဆီ - တစ္ပန္းကန္
တြဲဖက္စားရန္
***********
အာလူးမဆလာ
ပဲဟင္း
အုန္းသီးခ်က္တနီး
ခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္တနီး
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
************
(၁)မတ္ပဲအခြံခြၽတ္ၿပီးသားႏွင့္ဆန္ကိုေရေဆးၿပီး၆နာရီခန္႔သိီးသန္႔စိမ္ထားပါ။ငစိန္ဆန္(ဆန္ၾကမ္း)မွာအေကာင္းဆံုးျဖစ္ၿပီးအျခားဆန္လည္းအသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။
(၂)ေရစိမ္ထားေသာပဲႏွင့္ဆန္ကိုေရထပ္ေဆးႁပီးေရစစ္ထားပါ။
(၃)ႀကိတ္စက္တြင္ပဲႏွင့္ဆန္ေရာၿပီးေရထည့္ႀကိတ္ပါ။(၇၀၀.ml)
(၄)ႀကိတ္ၿပီးသားမုန္႔ႏွစ္ကိုတညသိပ္ႏွပ္ထားၿပီးမနက္တြင္ဆားသၾကားႏွင့္ေဆာ္ဒါထည့္ၿပီးမုန္တို႔ႏွစ္အပ်စ္အက်ဲၾကည့္ကာတို႐ွ ည္စတင္ျပဳလုပ္ႏိုင္ပါၿပီ။
(၅)တို႐ွည္ျပဳလုပ္မည့္အိုးကိုအပူေပးပါ။တာဝါးအိုးမကပ္သည့္ဒယ္သို႔မဟုတ္တို႐ွည္ျပဳလုပ္ႏိုင္ေသာလ်ွပ္စစ္အိုးအျပန္႔ကိုအပူေပးထားပါ။မီးအပူ႐ွိန္လိုတိုးပိုေလ်ာ့ျပဳလုပ္ေပးရန္လိုအပ္ပါတယ္။
(၆)မုန္႔ႏွစ္႐ွည္တစ္ဇြန္းကိုခပ္ယူၿပီးအပူ႐ွိန္အလြန္မျပင္းေသာအိုးအလယ္တြင္ထည့္ပါ။
(၇)ဇြန္း၏ေအာက္ေျခလံုးသည့္ဖက္ျဖင့္မုန္႔ႏွစ္ရည္ကိုအထူအပါးညီေအာင္ျဖန္႔ထည့္ေပးပါ။
(၈)ေဘးသားေလးမ်ားအနည္းငယ္က်က္လာပါကဆီဆမ္းေပးၿပီးအေရာင္ရၿပီးက်က္လာလ်ွင္ေခါက္ယူၿပီးႏွစ္သက္ရာခ်က္တနီးအာလူးမဆလာတို႔ျဖင့္တြဲဖက္တည္ခင္းႏိုင္ပါၿပီ။
(၉)အုန္းသီးခ်က္တနီးျပဳလုပ္ရန္အတြက္ျခစ္ၿပီးသားအုန္းသီး၂၀၀ဂရမ္၊င႐ုပ္သီးစိမ္း၃ေတာင့္ႏွင့္ေျမပဲဆန္ေလွာ္လက္တစ္ဆုပ္ကိုေရအနည္းငယ္ထည့္ၿပီးေၾကညက္ေအာင္ႀကိတ္ၿပီးပန္းကန္တခုတြင္ထည့္ပါ။
❀❀ေျမပဲဆန္အစားကုလားပဲမတ္ပဲသံုးန္ိုင္ၿပီးမီးေအးေအးျဖင့္ေလွာ္ၿပီးထည့္ပါ။
(၁၀)အိုးတခုတြင္ဆီအနည္းငယ္ကိုအပူေပးၿပီးမုန္ညင္းေစ့ႏွင့္ဆီသပ္ရြက္(ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္း)ကိုဆီသပ္ၿပီးႀကိတ္ထားသည့္အုန္းသီးတြင္ထည့္ပါ။
(၁၁)အပ်စ္အက်ဲလိုသလိုျပဳျပင္ၿပီးဆားထည့္ကာအရသာအေပါ့အငံျမည္းၿပီးသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
❀❀တို႐ွည္ရလ်ွင္အိုးေပၚတြင္ပင္အာလူး မဆလာထည့္ၿပီးေခါက္ေပးသည္ကိုမဆ လာတို႐ွည္ဟုေခၚၿပီးအျခားၾကက္ဥ၊ခ်ိစ္ႏွင့့္ဆလပ္ရြက္တို႔ကိုမိမိႏွစ္သက္သလိုထည့္ၿပီးလည္းတည္ခင္းႏိုင္ပါတယ္။
❀❀အထူအပါးမိမိႏွစ္သက္သလိုျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။
❀❀တို႐ွည္မုန္႔ႏွစ္ကိုအခ်ိဳ႕မွာအခ်ဥ္ေပါက္ၿပီးျပဳလုပ္သလိုအခ်ိဳ႕မွာမေဖာက္ဘဲလည္းျပဳလုပ္ေလ့႐ွိပါတယ္။
❀❀မုန္႔ႏွစ္အခ်ဥ္ေဖာက္လိုပါကညဖက္ကိုအျပင္တြင္ထားႏိုင္ၿပီးအခ်ဥ္မေဖာက္ဘဲျပဳလုပ္လို ပါကေရခဲေသတၱာတြင္ထားပါ။
.........
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com
အခ်က္အျပဳတ္ဝါသနာရွင္မ်ားအတြက္မိမိတတ္က်ြမ္းသမ်ွေလးမ်ားေဝမ်ွေပးရာ Blog ေလးျဖစ္ပါတယ္
12 July 2016
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)
စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEihmjgKeKziYFWJBOUUCBMNzrBGpkdVGWsOdY1Q4m74C5N5CwBKrZzrUgRcH4y92k4flGIi0YFw4X6L0oHdk_3GQcUoYrA-E_chxX_V7-icv4nXM4X1bHgmN9OeD3460qKmBsNgmFUd5FUC/s400/20161116_160813_mh1479284208999_wm.jpg)
-
ပဲငပိကိုပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ေနရာေဒသအသီးသီးမွာဝယ္ယူရ႐ွိႏိုင္ပါတယ္။ကိုးရီးယား၊ဂ်ပန္၊တ႐ုတ္ႏိုင္ငံ မ်ားမွျပဳလုပ္ထားသည္မ်ား႐ွိပါတယ္။အရသာကြဲျပားမ...
-
Home made Myanmar Traditional Fish Pickle ျမန္မာတိုင္းႏွစ္သက္တဲ့ေရက်ိဳငါးပိကိုျ ပဳလုပ္ပံုျပဳလုပ္နည္းအမ်ိဳးမ်ိဳး႐ွိမယ္ထင္ပါတယ္။အမွန္တကယ္ေ...
-
Paratha ပလာတာေခၚထပ္တရာကိုေနရာတိုင္းမွာအလြယ္တကူဝယ္ယူႏိုင္ၿပီးမ်ားေသာအားျဖင့္မနက္ခင္းစာအျဖစ္သံုးေဆာင္ၾကပါတယ္။အလြယ္တကူဝယ္စားဖို႔လြယ္ကူေ...
No comments:
Post a Comment