23 July 2015

Gado-gado

အင္ဒိုနီးရွားအသုပ္
အင္ဒိုနီးရွားအစားအစာတခုျဖစ္တဲ့Gado-gadoကိုဟို သည္ဘူေ ဖးေတြမွာလည္းတည္ခင္းေလ့ရွိသလိုအင္ဒိုနီးရွားစားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာလည္းမပါမျဖစ္အဓိကအမယ္အျဖစ္ေရာင္းခ်ေလ့ရွိပါတယ္။ဒီခ်က္နည္းေလးကိုစကၤာပူနိုင္ငံက Indonesian တေယာ က္ကသင္ေပးထားတာပါ။ဒီPageေလးကေနခ်က္နည္းေလးေတြမ်ွေဝေပးေနတာသိတဲ့အန္တီနဲ႔အန္ကယ္လ္ကအၿမဲဆိုသလိုဟင္းအရသာအသစ္ေလးေတြခ်က္ျပျမည္းခိုင္းၿပီးလိုက္လုပ္ဖို႔ေစတနာအျပည့္နဲ႔သင္ေပးၾကတယ္။နိုိင္ငံေဒသတခုရ႕ဲရိုးရာအစားအစာေတြကိုသင္ယူမိသမ်ွေတြလည္းဒီကဘဲျပန္လည္မ်ွေဝေပးပါတယ္။စိတ္ဝင္စားလို႔လိုက္ခ်က္စားျဖစ္သည္ျဖစ္ေစ၊မခ်က္စားျဖစ္လည္းအသ္ိတခုဗဟုသုတတခုရေစခ်င္တာပါဘဲ။ထူးဆန္းတဲ့ဟင္းအမယ္တခုမဟုတ္ေပမဲ့နိုင္ငံတခုရဲ႕ရိုးရာအစားအစာကိုယ္နိုင္ငံကိုယ့္အစားအစာနဲ႔ ႔မတူညီကြဲျပား တာေလးေတြ သိရွိနိုင္ဖို႔ျပန္လည္မ်ွေဝေပး လိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
********
သခြားသီးစိမ္း
နာနတ္သီး
စိမ္းစားဥ
ပဲျပားေၾကာ္
ၾကက္ဥျပဳတ္
အာလူးျပဳတ္
ဆန္ကိတ္ (ဆန္ကိုဖက္ျဖင့္ထုပ္ၿပီးက်စ္ခဲေနေအာင္ျပဳတ္ထားေသာRice Cake)
မုန္လာဥနီ
ပင္ပင္ေပါက္
ကန္စြန္း႐ြက္
ပန္းပြင့္
ပဲေတာင့္ရွည္
ငါးမုန္႔ေၾကာ္(Fish/Prawn/Vegetable Cracker)
ေျမပဲေဆာ့စ္
ေျမပဲေဆာ့စ္ျပဳလုပ္နည္း
****************
ပါဝင္ပစၥည္း
*********
ေျမပဲေထာင္း - ၃၀၀ ဂရမ္
စပါးလင္ -၄ေခ်ာင္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ ေျမာင္း
ၾကက္သြန္ဥေသး - ၂လံုး
ငရုပ္သီးေျခာက္ - ၈ေတာင့္
ပဒဲေကာ - ၃ျပား
ေရ - ၄၀၀ ml
သၾကား - ၆၀ဂရမ္
ဆား - အနည္းငယ္
မန္က်ည္းမွည့္အနွစ္ - တစ္ဇြန္းစားပြဲဇြန္း
ေျမပဲေဆာ့စ္လုပ္နည္း
***************
(၁)စပါးလင္၊ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ၾကက္သြန္နီ၊ငရုပ္သီးေျခာက္(ေရစိမ္ထား)ပဒဲေကာတို႔ကိုေၾကညက္ေအာင္ႀကိတ္ထားပါ။
(၂)လက္ကိုင္အိုးတခုျဖင့္ႀကိတ္ထားသည္တို႔ကိုထည့္ၿပီးအပူေပးပါ။အိုးမကပ္ေအာင္ေမြေပးပါ။
(၃)အနည္းငယ္ေျခာက္ၿပီးေမြးလာပါကေရနွင့္မန္က်ည္းမွည့္ထည့္ပါ။အရသာဆားသၾကားျဖည့္စြက္ပါ။
(၄)ဆူပြက္ပါကေျမပဲေထာင့္ထည့္ၿပီးအနည္းငယ္ပ်စ္ေအာင္တည္ေပးၿပီးအရသာအေပါ့အငံျမည္းကာသံုးေဆာင္ရန္အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
Gado-gado ျပင္ဆင္နည္း
*****************
(၁)အစိမ္းစားနိုင္သည့္သခြားသီး၊နာနတ္သီး၊စိမ္းစားဥတို႔ကိုလွီးျဖတ္ၿပီးတစ္ပန္းကန္စီထားပါ။
(၂)ၾကက္ဥ၊အာလူးတို႔ကိုျပဳတ္ၿပီးလွီးျဖတ္ထားပါ။ဆန္ကိတ္ကိုအတံုးလွီးထားပါ။
(၃)ပဲျပားေၾကာ္ထားပါ။က်န္သီးနွံမ်ားအားလံုးကိုေရေႏြးေ ဖ်ာေရေအးစိမ္ကာဆယ္ယူေရစစ္ၿပီးတစ္ပန္းကန္ဆီစီရီထားပါ။
(၄)အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါကသံုးေဆာင္မည့္ပန္းကန္တြင္သီးနွံ၊ၾကက္ဥ၊ဆန္ကိတ္တို႔ကိုလိုသလိုထည့္ၿပီးအေပၚမွေျမ ပဲေဆာ့စ္ဆမ္းကာငါးမုန္႔ႂကြပ္ေၾကာ္ျဖင့္တြဲဖက္သံုးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...