16 February 2017

ဆြမ္းေမြးထမင္း

 Pandan Rice
အုန္းထမင္းေထာပတ္ထမင္းနည္းတူခ်က္စားႏိုင္တဲ့ဆြမ္းေမြးထမင္းေလးျဖစ္ပါတ ယ္။သင္းပ့်ံတဲ့ဆြမ္းေမြးထမင္းေလးကိုငါးပိေထာင္းစပ္စပ္နဲ႔တြဲဖက္လို႔
မိသားစုအတြက္အေျပာင္းအလဲခ်က္စားႏိုင္ဖို႔ခ်က္နည္းေလးမ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ေသာပစၥည္း
************
ဆန္ -  ၅ခြက္ ေပါင္းအိုးဆန္ခ်ိန္ခြက္
ဆား - တစ္ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
သၾကား - တစ္ဇြန္း
ဆြမ္းေမြးရြက္ - ၃ပင္
ဆြမ္းေမြးအႏွစ္ - တစ္ဇြန္း လၻက္ဇြန္း
ေရ - ၆ခြက္ခြဲ
ဆီ - ၅၀ ml
တြဲဖက္စားရန္
**********
ေျမပဲဆန္ေၾကာ္
ၾကက္ေၾကာ္
Sambal Chilli
သခြားသီး
ခရမ္းခ်ဥ္သီး
ၾကက္ဥျပဳတ္ / ၾကက္ဥေၾကာ္
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
************
(၁)ဆန္ကိုေရေဆးၿပီးဆြမ္းေမြးရြက္ကိုထံုးထည့္ပါ။ဆီဆားသၾကားထည့့္ပါ။
ေရႏွင့္ဆြမ္းေမြးဆီထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြေပးၿပီးတည္ပါ။ (၂)ဆယ္မိနစ္ခန္႔တြင္အထက္ေအာက္တခ်က္ေမြေပးပါ။
(၃)ထမင္းက်က္ပါကငွက္ေပ်ာဖက္သို႔ပန္းကန္တြင္တည္ခင္းၿပီးတြဲဖက္စားမည့္ၾကက္ဥ၊ၾကက္ေၾကာ္၊သခြားသီး၊၊sambal chilliတို႔ုျဖင့္တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
❀ဆြမ္းေမြးရြက္ကိုႀကိတ္ၿပီးအရည္စစ္ယူကာဆြမ္းေမြးအႏွစ္အစားအသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။
.........
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

ဘူးသီးဟာလဝါ

 Lauki Ka Halwa
Bottle Gourd Pudding
 ဘူးသီးကိုျမန္မာျပည္မွာေတာ့ေၾကာ္စားခ်က္စားဟ င္းခ်ိဳစသျဖင့္သာစားေလ့႐ွိၾကတာမို႔အိႏၵိယအခ်ိဳပြဲဘူးသီးဟာလဝါလုပ္နည္းေလးမ်ွေဝေပးလိုက္ပါ တယ္။ ျပဳလုပ္ရလြယ္ကူျပီးအရသာထူးျခားေကာင္း မြန္တဲ့ဘူးသီးဟာလဝါေလးလုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
********
ဘူးသီး - (တလံုး)ျခစ္ၿပီးသား ၅၀၀ ဂရမ္
သၾကား - ၅၀ ဂရမ္
ႏို႔ဆီ - ၅၀ ဂရမ္
ေဆးေရာင္ - အစိမ္း (optional)
ႏြားႏို႔ - ၂၀၀ ml
ေထာပတ္ - ၂ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ဖာလာေစ့ - ၃ေစ့
စပ်စ္ေျခာက္ / သီဟိုဠ္ေစ့ - ၅၀ ဂရမ္
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
***********
(၁)ဘူးသီးကိုေရေဆးသန္႔စင္ၿပီးအခြံသင္ကာအမ်ွင္ေလးမ်ားျခစ္ထားပါ။(အေစ့ႏွင့္အတြင္းသားမပါ)
(၂)ေအာက္ေျခထူေသာအိုးတခုတြင္ေထာပတ္ကိုအပူေပးၿပီးဖာလာေစ့ကိုဆီသပ္ပါ။
(၃)ဘူးသီးျခစ္ထားသည္ကိုထည့္ပါ။ဘူးသီးကိုေထာပတ္ျဖင့္အေရာင္ေျပာင္းၿပီးစိမ္းန႔ံေပ်ာက္လာသည္ထိေၾကာ္ေပးပါ။
(၄)ဘူးသီးစိမ္းန႔ံေပ်ာက္ပါကသၾကားႏို႔ဆီႏွင့္ႏြားႏို႔ထည့္ၿပီးခမ္းၿပီးေျခာက္ကာဆီျပန္လာသည္ထိေမြေပးပါ။အေရာင္ထည့့္လိုပါအနည္းငယ္ထည့္ပါ။
(၅)ဆီျပန္ၿပီးလံုးလာပါကစပ်စ္ေျခာက္သစ္သီးေျခာက္ႏွစ္သက္ရာထည့္ၿပီးမီးဖိုမွခ်ကာအပူျဖစ္ေစအေအးျဖစ္ေစတည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
❀❀ ျပဳလုပ္ၿပီးေရခဲေသတၱာတြင္တပတ္ခန္႔သိမ္းဆည္းထားႏိုင္သည္။
.............
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

ပဲပုတ္ေထာင္း

 နမ့္ဖစ္
 ႐ွမ္း႐ိုးရာအစားအစာပဲပုတ္ေထာင္းပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳးထဲကတမ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။အေရၾကဲၾကဲ႐ွမ္းပဲပုတ္ေထာင္းကိုထမင္းပူပူမွာစမ္းၿပီးတို႔စရာအသီးအရြက္သို႔မဟုတ္အရြက္ေၾကာ္တမ်ိဳးနဲ႔တင္အလြန္ထမင္းၿမိန္ေစတဲ့နမ့္ဖစ္လ္ို႔ေခၚတဲ့႐ွမ္းပဲပုတ္ေထာင္းေလးျဖစ္ပါတယ္။ေထာင္းစားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
********
႐ွမ္းပဲပုတ္ - ဆယ္ခ်ပ္
င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၅ေတာင့္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅ေျမာင္း
ေျမပဲဆန္ေလွာ္ - လက္တစ္ဆုပ္
ေရေႏြးပူပူ - တစ္ခြက္
ဆား - အနည္းငယ္
နံနံပင္ - အနည္းငယ္
တြဲဖက္တို႔စရာအသီးအရြက္
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
***********
(၁)႐ွမ္းပဲပုတ္ကိုမီးကင္ထားပါ။ေျမပဲဆန္ကိုေလွာ္ထားပါ။
(၂)င႐ုပ္ဆံုတြင္င႐ုပ္သီးၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ေထာင္းပါ။ပဲပုတ္ႏွင့္ေျမပဲဆန္ေလွာ္ကိုလည္းေထာင္းပါ။
(၃)အားလံုးေၾကညက္ပါကပန္းကန္တခုတြင္ထည့္ၿပီးေရေႏြးပူေလာင္းထည့္ၿပီးလိုခ်င္ေသာအပ်စ္အၾကဲအေနအထားျပဳလုပ္ပါ။
(၄)နံနံပင္ေသးေသးစိတ္ထည့္ၿပီးအရသာအေပါ့အငံျမည္းကာအသီးႏွံတို႔စရာအရြက္ေၾကာ္တို႔ျဖင့္တြဲဖက္တည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
..........
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

15 February 2017

ၾကက္ေသာက္ဆမ္း>>ဟင္းဝိုင္း

ဟင္းဝိုင္းလို႔ေခၚတဲ့႐ွမ္းကယားေဒသစာေလးျဖစ္ပါတယ္။ေဒသအစားအစာမ်ားကို စိတ္႐ွည္စြာသင္ျပေပးတဲ့လိြိဳင္ေကာ္မွမမႀကီးေက်းဇူးပါေနာ္..နမ့္ဖစ္နဲ့လိုက္ဖက္ျပီးထမင္းျမိန္ေစမဲ့ေသာက္ဆမ္းပံုစံဟင္းတခြက္ျဖစ္ပါတယ္။ခ်က္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
*********
ၾကက္သား/ အမဲသား - ၅၀၀ ဂရမ္
ပဲျပင္းေစ့ - တဘူး
မ်ွစ္ျပဳတ္ - ၂၀၀ ဂရမ္
သခြားသီး - တစ္လံုး
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - တစ္လံုး
ၾကက္သြန္နီ - တစ္လံုး
ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴ - တစ္ဇြန္း
အေရာင္တင္မႈန္႔ - ဇြန္းတဝက္
ဆီ- ၂ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ဆား- တစ္ဇြန္း
ဟင္းခပ္မႈန္႔ - အနည္းငယ္
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
**************
(၁)အိုးတခုတြင္ႏွစ္သက္ရာအသားကိုအေနေတာ္အတံုးလွီးထည့္ပါ။ၾကက္သြန္နီခရမ္းခ်ဥ္သီးေသးေသးစိတ္ထည့္ပါ။
(၂)ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴအေရာင္တင္ဆီႏွင့္ဆားအရသာမုွန္႔တို႔ကိုထည့္ၿပီးလံုးခ်က္ခ်က္ပါ။
(၃)ေရအနည္းငယ္ဆီထည့္ေပးပါ။အသားႏူးခါနည္းတြင္ပဲပင္းေစ့ထည့္ပါ။
(၄)ပဲျပင္းေစ့ႏွင့္အသားႏူးပါကသခြားသီးအတုံးႀကီးႀကီးႏွင့္မ်ွစ္တို႔ကိုလွီးထည့္ၿပီးအရသာအေပါ့အငံျမည္းပါ။
(၅)သခြားသီးမ်ွစ္တို႔က်က္ပါကဟင္းအပ်စ္အက်ဲအေနအထားလိုသလိုျပဳျပင္ၿပီးတည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
.........
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

ကန္ဇြန္းဥယို

 Sweet Potato Pudding
ငယ္ငယ္တုန္းကေက်ာင္းမုန့္ေစ်းတန္းမွာကန္ဇြန္းဥယိုဆိုၿပီးေရာင္းတာေလးေတြ႐ွိခဲ့ဖူးပါတယ္။အခုေခတ္ေတာ့ႏိုင္ငံျခားျဖစ္မုန္႔မ်ိဳးစံုပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳးေတြကခေလးငယ္ေတြက္ိုစြဲေဆာင္ေနၾကတာမို႔ေက်ာင္းေတြမွာေရာင္းရင္ေတာင္ဝယ္စားျဖစ္ၾကပါေတာ့မလားမေသခ်ာေတာ့ပါ..... ဆိုဖီယာေတာ့ကေလးဘဝကတည္းကႏွစ္သက္ခဲ့တဲ့မုန္႔ေလးျဖစ္သလိုဘယ္အခ်ိန္စားစားမ႐ိုးႏိုင္တဲ့မုန္႔ေလးေပါ့။အိမ္ကသားငယ္သမီးငယ္ေလးေတြလုပ္ေကြၽးႏိုင္ေအာင္လုပ္နည္းေလးမ်ွေဝေပး လိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
********
ကန္ဇြန္းဥ - ၈၀၀ ဂရမ္/၅၀က်ပ္သား
ၾကံသကာ/သၾကားညိဳ - ၁၀၀ဂရမ္
ဆား - လ႓က္ဇြန္းတဝက္
ေထာပတ္/ဆီ - ၅၀ ဂရမ္
ေျမပဲေလွာ္ - ၅၀ ဂရမ္
ႏွမ္းေလွာ္ - ၂၀ဂရမ္
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
************
(၁)ဦးစြာကန္ဇြန္းဥကိုေရေဆးၿပီးႏူးေအာင္ျပဳတ္ထားပါ။
(၂)ႏူးအိပါကအခြံသင္ၿပီးေက်ေအာင္ေျခပါ။ၾကံသကာသံုးလိုပါကေညာင္ေစးက်ေ အာင္က်ိဳထားပါ။ေျမပဲေလွာ္ၿပီးလံုးျခမ္းကြဲႀကိတ္ထားပါ။ႏွမ္းေလွာ္ထားပါ။
(၃)အိုးတခုတြင္ေထာပတ္ထည့္ၿပီးအပူေပးပါ။ကန္ဇြန္းဥေခ်ထားသည္ကိုထည့္ပါ။သၾကားညိဳသို႔မဟုတ္ၾကံသကာဆားထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြေပးပါ။
(၄)လံုးၿပီးဆီျပန္လာသည္ထိေမြေပးပါ။ဆီျပန္လံုးလာပါကေျမပဲေလွာ္လံုးျခမ္းကြဲျကိတ္ထားသည္ႏွင့္ႏွမ္းေလွာ္ထည့္ကာသမေအာင္ေမြေပးၿပီးတည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
(၅)ဘမ္းတြင္ပံုစံျဖင့္လွီးယူလိုပါကဆီလူးထားေသာဘမ္းတခုတြင္ဖိထည့္ေပးၿပီးမ်က္ႏွာျပင္ညီေအာင္ျပဳလုပ္ကာအေအးခံၿပီးလိုသလိုလွီးျဖတ္တည္ခင္းႏိုင္ပါၿပီ။
...................
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

2 February 2017

႐ွမ္းသေဘၤာသီးသုပ္

 သေဘၤာသီးသုပ္ကိုျမန္မာသုပ္ရခိ္ုင္သုပ္ဆိုၿပီးအစားမ်ားၾကပါတယ္။ဒီတခါ႐ိုး႐ွင္းၿပီးအရသာထူးတဲ့႐ွမ္းသေဘၤာသီးသုပ္ေလးကိုမ်ွေဝေပးခ်င္ပါတယ္။ဆိုဖီယာလည္း႐ွမ္းျပည္သူျဖစ္ေပမဲ့လို႔ျမန္မာသုပ္ကိုသာစားဖူးခဲ့တာပါ။ၿပီးခဲ့တဲ့တေခါက္ေတာင္ပိုင္းအလည္သြားရင္းေနာင္မြန္ကေယာင္းမက႐ွမ္းသေဘၤာသီးသုပ္ေရာင္းတဲ့ဆိုင္ေခၚသြားၿပီးေသခ်ာေျပာျပသင္ေပးခဲ့တဲ့႐ွမ္း႐ိုးရာသေဘၤာသီးသုပ္ေလးပါ။ထူးထူးျခားျခားေလးမို႔သုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
*********
သေဘၤာသီးစိမ္း - အေနေတာ္ တလံုး
အာလူးျပဳတ္ - ၃၀၀ ဂရမ္
ပဲၾကား - ဆန္ခ်ိန္ခြက္ တခြက္
ေျမပဲေထာင္း - တစ္ပန္းကန္
႐ွမ္းႏွမ္းမဲလံုးေထာင္း - တစ္ပန္းကန္
ပဲမႈန္႔အက်က္ - တစ္ပန္းကန္
႐ွမ္းပဲပုတ္အမႈန္႔ - ၃ခ်ပ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ နီအေရာင္တင္ဆီ - တစ္ပန္းကန္
မန္က်ည္းမွည့္ရည္ - တစ္ပန္းကန္
င႐ုတ္သီးအေလွာ္မႈန္႔ - လိုသေလာက္
ဆား - လိုသေလာက္
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
***********
(၁)ဦးစြာသေဘၤာသီးစိမ္းကိုုျခစ္ၿပီးေရေဆးကာေရညစ္ထားပါ။အာလူးျပဳတ္ထားပါ။ပဲၾကားကိုျပဳတ္ထားပါ။
(၂)ၾကက္သြန္နီျဖဴကိုပါးပါးလွီးၿပီးအေရာင္တင္နႏြင္းဆီခ်က္ထားပါ။ေျမပဲ၊ႏွမ္းတို႔ကိုေလွာ္ၿပီးေထာင္း ထားပါ။မန္က်ည္းမွည့္အႏွစ္တိုက္ထားပါ။႐ွမ္းပဲပုတ္ကိုမီးကင္ၿပီးေထာင္းထားပါ။
(၃)အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါကပန္းကန္တခုတြင္သေ ဘာၤာသီးတပြဲစာထည့္ပါ။အာလူးျပဳတ္တလံုးအခြံ သင္ထည့္ပါ။ပဲၾကားျပဳတ္ထားသည္ကို၂ဇြန္းခန္႔ ထည့္ပါ။
(၄)ၿပီးလ်ွင္ဆားမန္က်ည္းမွည့္ရည္ပဲမုႈန့္႔အေရာင္ဆီေျမပဲေထာင္းႏွမ္းေထာင္းင႐ုတ္သီးမႈန္႔တို႔ကိုတဇြန္းဆီထည့့္ၿပီးအာလူးႏွင့့္ပဲအနည္းငယ္ေၾကေအာင္ဖိေခ်ၿပီးနယ္ေပးပါ။အရသာအေပါ့အငံျမည္းၿပီး တည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
.........
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

႐ွမ္းပဲပုတ္ခ်က္

႐ွမ္းပဲပုတ္ခ်က္နဲ႔အရြက္ေၾကာ္ေလးနဲ႔ဆိုရင္တျခား ဘာဟင္းမွမလိုေတာ့တာအေသခ်ာေပါ့။ဘယ္ခ်ိန္စားစားမ႐ိုးႏိုင္တဲ့အ႐ိုး႐ွင္းဆံုးေသာပဲပုတ္ခ်က္ပါ။
ပါဝင္ပစၥည္း
********
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၄၀၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္နီ - ၁လံုး
႐ွမ္းပဲပုတ္ - ၃ခ်ပ္
ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴ -တဇြန္း လၻက္ဇြန္း
အေရာင္တင္ - တစ္ဇြန္း
နႏြင္း - အနည္းငယ္
ဆား - တစ္ဇြန္း
ဟင္းခပ္မႈန္႔ - တစ္ဇြန္း
နံနံပင္ - အနည္းငယ္
င႐ုပ္သီးစိမ္း - ၃ ေတာင့္
ဆီ - အနည္းငယ္
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
************
(၁)ဦးစြာခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုေရေဆးသန္႔စင္ၿပီးေသးေသးစိတ္ထားပါ။
(၂)ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီးထားပါ။င႐ုပ္သီးထပ္ျခမ္းျ ခမ္းထားပါ။ပဲပုတ္ကိုမီးကင္ၿပီးေထာင္းထားပါ။
(၃)အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ပါကဒယ္အိုးတြင္ဆီထည့္ၿပီးအပူေပးပါ။ဆီပူလ်ွင္ၾကက္သြန္ထည့္ၿပီးဆီ သပ္ပါ။ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ပါ။ၾကက္သြန္အေရာ င္အနည္းငယ္ဝင္းလာပါကနႏြင္းအေရာင္တင္ထည့္ပါ။
(၄)ၿပီးလ်ွင္ခရမ္းခ်ဥ္သီးေသးေသးစိတ္ထည့္ၿပီး ဆားႏွင့့္ဟင္းခပ္မႈန္႔ထည့္ကာခရမ္းခ်ဥ္သီးေၾကၿပီး အႏွစ္က်လာသည္ထိခ်က္ေပးပါ။
(၅)အႏွစ္က်ပါကေထာင္းထားေသာပဲပုတ္က္ိုထ ည့့္ပါ။ေရေႏြးအနည္းငယ္ထည့္ေပးၿပီးအပ်စ္အက်ဲလို သလိုျပဳျပင္ကာအရသာအေပါ့အငံျမည္းပါ။(၆)အရသာအေနေတာ္ပါကင႐ုပ္သီးနံနံပင္ထည့္ ပါ။သမေအာင္ေမြၿပီးႏွစ္သက္ရာအသီးအရြက္တို႔႔စ ရာအရြက္စံုဟင္းခ်ိဳသို႔မဟုတ္မုန္ညင္းဟင္းခ်ိဳတို႔ျဖင့္တြဲဖက္တည္ခင္းႏိုင္ပါၿပီ။
...........
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

ၾကက္ကင္

Roast Chicken
ၾကက္ကင္ကိုပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳးအရသာအမ်ိဳးမ်ိဳးကင္ၾကတဲ့အထဲကၾကက္ဆီထမင္းနဲ႔တြဲေရာင္းေလ့႐ွိတဲ့ၾကက္ကင္ပံုစံေလးမ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
********
ၾကက္ - ၁.၅ ကီလို
ဂ်င္းေထာင္းအရည္ - တဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ပဲငံျပာရည္ - တစ္ဇြန္း
ပ်ားရည္ - ၂ဇြန္း
ဆား - ဇြန္းတဝက္
င႐ုတ္ေကာင္းျဖဴ - တစ္ဇြန္း လၻက္ဇြန္း
တ႐ုတ္ငါးမ်ိဳးမဆလာ - တဇြန္း လၻက္ဇြန္း
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
***********
(၁)ၾကက္တစ္ေကာင္ကိုေရေဆးသန္႔စင္ေရစစ္ထားၿပီးေသာၾကက္ကိုမီးဖိုေခ်ာင္သံုးတစ္႐ွဴးစကၠဴျဖင့္ေရေျခာက္ေအာင္သုတ္ေပးပါ။
(၂)က်န္ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားအားလံုးကိုပန္းကန္တခုတြင္ထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြထားပါ။
(၃)ေရေျခာက္ေအာင္သုတ္ထားေသာၾကက္ကိုေရာစပ္ထားေသာေဆာ့စ္ျဖင့္အတြင္းအျပင္တကိုယ္လံုးအႏွံ႔လူးေပးပါ။
(၄)ေဆာ့စ္ျဖင့္လူးၿပီးေသာၾကက္ကိုပလပ္စတစ္ျဖင့္ဖံုးအုပ္ကာေရခဲေသတၱာတြင္တညသို႔မဟုတ္၃နာရီခန္႔ႏွပ္ထားပါ။
(၅)ovenကို၂၀၀ဒီဂရီျဖင့္အပူေပးထားပါ။အသင့္ျဖစ္ပါကႏွပ္ထားၿပီးေသာၾကက္ကိုဘမ္းတခုတြင္ထည့္ၿပီးမိနစ္၂၀ခန္႔ကင္ေပးပါ။
(၆)မိနစ္၂၀ျပည့္ပါကovenအပူ႐ွိန္ကို၁၇၀ဒီဂရီထိေလ်ာ့ခ်ၿပီးမိနစ္၃၀မွ၄၀ထိကင္ေပးပါ။
(၇)ကင္ေနစဥ္တြင္မၾကာခဏလက္က်န္ေဆာ့ျဖင့့္လူးေပးႏိုင္သည္။
(၈)ၾကက္သားက်က္မက်က္ကိုၾကက္၏ေပါင္အရင္းပိုင္းကိုအခြၽန္တခုုျဖင့္ထိုးၾကည့္ပါ။ထြက္လာေသာအရည္ၾကည္ေနလ်ွင္ၾကက္သားက်က္ပါႁပီ။
(၉)အျပင္ဘက္အေရခြံမွာလည္းအေရာင္ရၿပီးႂကြပ္သည့္အေနအထားျဖစ္လ်ွင္ထုတ္ယူအေအးခံၿပီးလိုသလိုလွီးျဖတ္ၿပီးနွစ္သက္ရာထမင္း၊ေဆာ့စ္ျဖင့္တြဲဖက္တည္ခင္း သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
❀ၾကက္အေကာင္ႀကီးလြန္းပါၾကက္ကိုေက်ာဘက္မွခြဲေပးၿပီးျဖန္႔ၿပီးကင္ေပးႏိုင္ပါသည္
.........
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

မိႈခ်ဥ္

Pickled Mushroom
ခုလိုမိႈေပါတဲ့ရာသီ႐ွမ္းျပည္မွာေတာ့သဘာဝမိႈေတြနဲ႔အထားခံေအာင္ပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳးျဖင့္မိႈခ်ဥ္မိႈဆီစိမ္စသျဖင့္ျပဳလုပ္ေလ့႐ွိပါတယ္။သဘာဝမိႈမရန္ိုင္တဲ့ေနရာမွာေတာ့႐ွိတဲ့မိႈေလးနဲ႔အခ်ဥ္တည္ၿပီးအလြမ္းေျပလုပ္စားနိုင္ပါတယ္။မိႈခ်ဥ္ေလးကိုနွစ္သက္ရာအသားနွင့္တြဲၿပီးေၾကာ္စားနိုင္သလိုသတ္သတ္လြတ္လည္းေၾကာ္စားႏိုင္ပါတယ္။လုပ္စားၾက ည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
********
မိႈ (႐ွီေမဂ်ီ) - ၃၀၀ ဂရမ္
ဆား - အနည္းငယ္
င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၃ေတာင့္
ဆန္မႈန္႔အစိမ္း - ၂ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ေရ - ၅ဇြန္း
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
*********
၁•သန္႔စင္ၿပီးသားမိႈကိုအရင္းပိုင္းမ်ားျဖတ္ထားပါ။
၂•သန္႔ရွင္း၍ဆီကင္းေသာဇလံုတခုတြင္ထည့္ၿပီးဆားအနည္းငယ္ထည့္ျပီးဖြဖြနယ္ထားပါ။(ဆားအရသာပါသည္ဆိုရံုသာမ်ားလ်ွင္ျမန္ျမန္မခ်ဥ္ပါ)ၾကာ႐ွည္ထားလိုပါကပိုထည့္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
၃•ဆန္မႈန္႔၂ဇြန္းကိုေရထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြေပးကာမီးဖိုေပၚတြင္အပူေပးပါ။ပ်စ္လာလ်ွင္မီးဖိုမွခ်ၿပီးအေအးခံထားပါ။
၄•ဆားနယ္ထားေသာမိႈထဲသို႔အေအးခံထားေသာဆန္မႈန္႔က်ိဳထားသည္ကိုထည့္ပါ။င႐ုတ္သီးထည့္လိုကအျခမ္းလိုက္ျဖစ္ေစေသးေသးစိတ္ျဖစ္ေစထည့္ပါ။
၅•သန္႔စင္ေျခာက္ေသြ႕ေသာပုလင္းတြင္ထည့္ၿပီးမွိုအေပၚမ်က္နွာျပင္တြင္ပလပ္စတစ္တထပ္ခင္းေပးပါၿပီးလ်ွင္အဖံုးလံုေအာင္ပိတ္ကာပူေႏြးေသာေနရာတြင္ထားပါ။ (မီးဖိုနားနီး)
၆•ရာသီဥတုနွင့္အခန္းအပူခ်ိန္ေပၚမူတည္ၿပီး၂ရက္မွ၃ရက္တြင္မွိဳခ်ဥ္ရပါျပီ။ခ်ဥ္ၿပီဆိုပါကေရခဲေသတၲာတြင္သိမ္းဆည္းထားနိုင္ၿပီးႏွစ္သက္သလိုေၾကာ္စားခ်က္စားႏိုင္ပါၿပီ။
❀ၾကာ႐ွည္ထားလိုပါကေရပါဝင္မႈနည္းေအာင္ထမင္းမာမာကိုအသံုးျပဳၿပီးေလလံုေအာင္ထားပါ။
.........
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

အသားတုကုန္းေဘာင္

ထမင္းၿမိန္ေစမဲ့သတ္သတ္လြတ္အသားတုကုန္းေဘာင္ႀကီးေၾကာ္ေလးျဖစ္ပါတယ္။ခ်က္ရလြယ္ကူျမန္ဆန္တဲ့ဟင္းတခြက္လည္းျဖစ္ပါတယ္။ဆိုဖီယာေတာ့ဆီျပန္ဟင္းေတြကိုအခ်ိန္ေပးၿပီးတမနက္ခင္းလံုးခ်က္ရတဲ့ဟင္းေတြထက္စာရင္ခုလိုခုေၾကာ္ခုစားအေၾကာ္ဟင္းပြဲေလးေတြပိုႀကိဳက္ပါတယ္။ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားၾကိဳတင္လွီးျဖတ္ထားၿပီးစားခါနီးမွသာလ်ွင္ေၾကာ္ၿပီးပူပူေႏြးေႏြးသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။ခ်က္စားၾကည့္ရေ အာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
******
အသားတု(fresh) - ၃၀၀ဂရမ္
ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ ၂လံုး
ဆား -ဇြန္းတဝက္
ဟင္းခပ္မႈန္႔ - တစ္ဇြန္း
ခရမ္းခ်ဥ္သီး -တစ္လံုး
ေရႊပဲ/င႐ုပ္ပြ - ၅ေတာင့္/တစ္လံုး
င႐ုပ္သီးေျခာက္ - ၅ ေတာင့္
ေ႐ွာက္ေကာ တ႐ုပ္မဆလာ - အနည္းငယ္
Sweet Soya Sauce - တစ္ဇြန္း
(အေနာက္ရည္)
ဆီ - လိုသေလာက္
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
************
၁•ဦးစြာအသားတုကိုအေနေတာ္အတံုးလွီးထားပါ။
၂•ၾကက္သြန္နီအတုံးၾကီးလွီးထားပါ။ခရမ္းခ်ဥ္သီးအတံုးၾကီးစိတ္ထားပါ။င႐ုပ္သီးေျခာက္ေခ်ြထားပါ။ေရႊပဲကိုတဝက္စိ တ္ထားပါ။င႐ုပ္ပြအေနေတာ္စိတ္ထားပါ။
၃•အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ပါကဒယ္အိုးတြင္ဆီထည့္ၿပီးအပူေပးပါ။(ဆီအနည္းငယ္ပိုထည့္ေပးမွဟင္းပြဲလွပါတယ္။)
၄•ဆီပူလ်ွင္င႐ုပ္ေျခာက္ကိုကြၽမ္းေအာင္ေၾကာ္ၿပီးဖယ္ထုတ္ထားပါ။
၅•ၾကက္သြန္ထည့္ၿပီးေၾကာ္ပါ။ မီးျပင္းျဖင့္အေရာင္ေျပာင္းရံုေၾကာ္ပါ။အသားတု၊ေရြွပဲ၊င႐ုပ္ပြ၊ခရမ္းခ်ဥ္သီး တို႔ကိုထည့္ေၾကာ္ပါ။ဆားဟင္းခပ္မႈန္႔ထည့္ပါ။
၆•သီးရြက္ျပဳတ္ရည္သို႔မဟုတ္ေရအနည္းငယ္ထည့္ေပးပါ။အေနာက္ရည္ထည့္ၿပီးေမြေပးပါ။ေနာက္ဆံုးတြင္ေ႐ွာက္ေကာမႈန္႔ထည့့္ၿပီးင႐ုပ္သီးေျခာက္ေၾကာ္ထည့္ကာသမေအာင္ေမြေပးၿပီးပန္းကန္တြင္တည္းခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
(မီးျပင္းျဖင့္ေၾကာ္ပါၾကက္သြန္တအားေျခာက္ၿပီးႏြမ္းလ်ွင္စားမေကာင္းပါ။)
...........
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

အသားတု

Vegetarian Meat
အသားတုကိုေတာ့ေနရာအေတာ္မ်ားမ်ားမွာအေျခာက္ဘဲအမ်ားဆံုးဝယ္လို႔ရပါတယ္။လတ္ဆပ္တဲ့အသားတုအစို ကိုေတာ့အခ်ိဳ႕ေဒသမ်ားမွာသာေရာင္းေလ့႐ွိပါတယ္။သတ္သတ္လြတ္သံုးေဆာင္သူမ်ားအတြက္အဆင္ေျပသလိုသာမန္သူေတြအတြက္လည္းအရသာသစ္တမ်ိဳးနဲ႔စားလို႔ေကာင္းတဲ့အသားတုဘဲျဖစ္ပါတယ္။ဒီနည္းေလးကိုေတာ့ဆိုဖီယာ့အန္တီေလးဆီကသင္ပါတယ္။အလြယ္တကူဝယ္ယူ၍မရႏိုင္ေသာသူ မ်ားႏွင့္စမ္းၿပီးျပဳလုပ္လိုသူမ်ားအတြက္လုပ္နည္းေလးျပန္လည္မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။လုပ္စားၾက ည့္ၾကရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
*********
ဂ်ံဳ (All Purpose Flour)- တစ္ကီလို
ေရ - ၅၀၀ ml
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
************
၁•ဦးစြာဇလံုတခုတြင္ဂ်ံဳႏွင့္ေရထည့္ၿပီးသမေအာင္နယ္ေပးပါ။ဂ်ံဳသားမ်ားလံုးလာပါကပလပ္စတစ္အု ပ္ၿပီးဆယ္မိနစ္ခန္႔ထားပါ။
၂•ဆယ္မိနစ္ခန႔္ႏွပ္ထားၿပီးပါကေနာက္ထပ္တစ္ႀကိမ္၂မိနစ္၃မိနစ္ခန္႔နယ္ေပးပါ။ဂ်ံဳသားေျပာင္ေခ်ာလာပါကဇလံုတြင္ျပန္ထည့္ၿပီးေရအျပည့္ထည့္ကာမိနစ္၂၀ခန္႔စိမ္ထားပါ။
၃•မိနစ္ႏွစ္ဆယ္ခန္႔စိမ္ထားေသာဂ်ံဳလံုးကိုေရထဲ တြင္ဖိေျခၿပီးနယ္ေဆးေပးပါ။
၄•ဂ်ံဳအႏွစ္မ်ားထြက္လာပါကဇကာခံၿပီးသြန္ပစ္ကာေရအသစ္ထည့္၍ထပ္ခါထပ္ခါပြတ္ေခ်ၿပီးေဆးေပးပါ။
၅•အထက္ပါနည္းအတိုင္းအႀကိမ္ႀကိမ္ေဆးေပးၿပီးေရမွာမျဖဴေတာ့ဘဲၾကည္လာပါကရလာေသာဂ်ံဳကိုက်စ္လာေအာင္လံုးေပးပါ။
၆•ေရစစ္ၿပီးလံုးသြားေသာဂ်ံဳလံုးကိုပလပ္စတစ္ျဖင့္ထုပ္ႁပီးအေပၚမွအေလးျဖင့္ဆယ္မိနစ္ခန္႔ဖိေပးထားပါ။
၇•ၿပီးလ်ွင္ရလာေသာအသားတုကိုသလိုလွီးျဖ တ္ထားပါ။ေရေႏြးအိုးတည္ထားပါ။
၈•တည္ထားေသာေရေႏြးအေတာ္ပူလာပါကအသင့္လွီးျဖတ္ထားေသာအသားတုအတံုးေလးမ်ားကိုထည့္ျပဳတ္ပါ၊
၉•အသားလံုးမ်ားအေပၚသို႔ေပၚလာပါကဆယ္ယူၿပီးေရေအးစိမ္ထားေပးပါ။
၁၀•ေအးသြားပါကဆယ္ယူေရစစ္ၿပီးလိုအပ္သလိုေၾကာ္စားခ်က္စားႏိုင္ပါၿပီ။
❀အလိပ္ေလးမ်ားျပဳလုပ္ရန္အတြက္မျပဳတ္ခင္ခပ္႐ွည္႐ွည္လွီးျဖတ္ကာတူတြင္ပတ္ၿပီးေရေႏြးအိုးတြင္ထည့္ျပဳတ္ႏိုင္ပါတယ္။
❀ျပဳတ္အိုးရည္ကိုအရသာ႐ွိၿပီးသားသတ္သတ္လြတ္ျပဳတ္ရည္ကိုအသံုးျပဳႏိုင္သလို႐ိုး႐ိုးေရကိုလည္းအသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။
❀ဂ်ံဳတကီလိုျပဳလုပ္လ်ွင္မျပဳတ္ရေသးေသာအသားတု၃၂၀ဂရမ္ရ႐ွိပါတယ္။ပံုပါအသားတုမွာဂ်ံဳမႈန္႔တစ္ကီလိုအခ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။
..........
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

စကၤာပူၾကက္ဆီထမင္း

 Hainanese Roast Chicken Rice
စကၤာပူနာမည္ႀကီးအစားအစာတခုျဖစ္တဲ့ဟိုင္နန္ၾကက္ဆီထမင္းျဖစ္ပါတယ္။မူလဟိုင္နန္ကြၽန္းေဒသအစားအစာျဖစ္ေသာ္လည္းစကၤာပူမေလး႐ွားဗီယက္နမ္ထိုင္းႏိုင္ငံမ်ားမွာလူႀကိဳက္မ်ားတဲ့ၾကက္ဆီထမင္းလည္းျဖစ္ပါတယ္။
ဂ်င္း၊ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ ၾကက္ျပဳတ္ရည္နဲ႔ဆီအနည္းငယ္ကိုသာအသံုးျပဳခ်က္ထားျခင္းေၾကာင့့္အဆီေ႐ွာင္လိုသူမ်ားအတြက္လည္းအဆင္ေျပအႀကိဳက္ေတြ႔ေစမဲ့လြယ္ကူတဲ့နည္းလည္းျဖစ္ပါတယ္။ခ်က္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
********
ၾကက္ကင္ျပဳလုပ္ရန္
**************
ၾကက္ - ၁.၅ ကီလို
ဂ်င္းေထာင္းအရည္ - တဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ပဲငံျပာရည္ - တစ္ဇြန္း
ပ်ားရည္ - ၂ဇြန္း
ဆား - ဇြန္းတဝက္
င႐ုတ္ေကာင္းျဖဴ - တစ္ဇြန္း လၻက္ဇြန္း
တ႐ုတ္ငါးမ်ိဳးမဆလာ - တဇြန္း လၻက္ဇြန္း
ၾကက္ကင္ျပဳလုပ္ပံု
*************
၁•ၾကက္တစ္ေကာင္ကိုေရေဆးသန္႔စင္ေရစစ္ထားၿပီးေသာၾကက္ကိုမီးဖိုေခ်ာင္သံုးတစ္႐ွဴးစကၠဴျဖင့္ေရေျခာက္ေအာင္သုတ္ေပးပါ။
၂•က်န္ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားအားလံုးကိုပန္းကန္တခုတြင္ထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြထားပါ။
၃•ေရေျခာက္ေအာင္သုတ္ထားေသာၾကက္ကိုေရာစပ္ထားေသာေဆာ့စ္ျဖင့္အတြင္းအျပင္တကိုယ္လံုးအႏွံ႔လူးေပးပါ။
၄•ေဆာ့စ္ျဖင့္လူးၿပီးေသာၾကက္ကိုပလပ္စတစ္ျဖင့္ဖံုးအုပ္ကာေရခဲေသတၱာတြင္တညသို႔မဟုတ္၃နာရီခန္႔ႏွပ္ထားပါ။
၅•ovenကို၂၀၀ဒီဂရီျဖင့္အပူေပးထားပါ။အသင့္ျဖစ္ပါကႏွပ္ထားၿပီးေသာၾကက္ကိုဘမ္းတခုတြင္ထည့္ၿပီးမိနစ္၂၀ခန္႔ကင္ေပးပါ။
၆•မိနစ္၂၀ျပည့္ပါကovenအပူ႐ွိန္ကို၁၇၀ဒီဂရီထိေလ်ာ့ခ်ၿပီးမိနစ္၃၀မွ၄၀ထိကင္ေပးပါ။
၇•ကင္ေနစဥ္တြင္မၾကာခဏလက္က်န္ေဆာ့ျဖင့့္လူးေပးႏိုင္သည္။
၈•ၾကက္သားက်က္မက်က္ကိုၾကက္၏ေပါင္အရင္းပိုင္းကိုအခြၽန္တခုုျဖင့္ထိုးၾကည့္ပါ။ထြက္လာေသာအရည္ၾကည္ေနလ်ွင္ၾကက္သားက်က္ပါႁပီ။
၉•အျပင္ဘက္အေရခြံမွာလည္းအေရာင္ရၿပီးႂကြပ္သည့္အေနအထားျဖစ္လ်ွင္ထုတ္ယူအေအးခံထားပါ။
❀ၾကက္အေကာင္ႀကီးလြန္းပါၾကက္ကိုေက်ာဘက္မွခြဲေပးၿပီးျဖန္႔ၿပီးကင္ေပးႏိုင္ပါသည္။
ၾကက္ဆီထမင္းခ်က္ရန္
*****************
ဆန္ - ၅ခြက္ (ေပါင္းအိုးဆန္ခ်ိန္ခြက္)
ဂ်င္း - ႏွစ္လက္မ
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅ေျမာင္း
ဆီ - ၅ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ဆား - ဇြန္းတဝက္
ၾကက္ျပဳတ္ရည္ - ၆ခြက္ခြဲ
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
**************
၁•ဦးစြာခ်က္မည့္ဆန္ကိုေရေဆးေရစစ္ထားပါ။၂•ခ်က္မည့္အိုးသို႔မဟုတ္ေပါင္းအိုးကိုအပူေပးၿပီးဆီထည့္ပါ။
၃•ဂ်င္းပါးပါးလွီးထားသည္ႏွင့္ၾကက္သြန္ျဖဴကို႐ိုက္ျပားၿပီးဆီသပ္ပါ။
၄•ဆီသပ္န႔ံေမြးလာပါကေရစစ္ထားသည့္ဆန္ကိုထည့္ေၾကာ္ပါ။
၅•ဆန္ေစ့ေလးမ်ားအေရာင္ေျပာင္းလာပါကၾကက္ျပဳတ္ရည္ထည့္ပါ။၆•ဆားထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြေပးကာအဖံုးအုပ္ၿပီးထမင္းက်က္သည္ထိတည္ထားပါ။
ၾကက္ဆီထမင္းေဆာ့စ္
****************
င႐ုတ္သီး - ၅ေတာင့္
င႐ုတ္ပြ႐ွည္ - ၃ေတာင့္
ဂ်င္း - လက္တစ္ဆစ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂ေျမာင္း
သံပုရာသီး - တစ္လံုး
ဆား - ဇြန္းတဝက္ စားပြဲဇြန္း
သၾကား- ၂ဇြန္း
ၾကက္ျပဳတ္ရည္ - ၅ဇြန္း
ပါဝင္ပစၥည္းအားလံုးကိုေရာႀကိတ္ၿပီးအရသာအေပါ့အငံျမည္းပါ။
တြဲဖက္စားရန္
**********
ေဆာ့စ္
သခြားသီး
နံနံပင္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး
ၾကက္္ျပဳတ္ဟင္းခ်ိဳ
ပြဲျပင္ဆင္ပံု
********
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါကပန္းကန္တြင္ၾကက္ဆီထ မင္းထည့္ၿပီးအေပၚမွၾကက္ကင္လွီးျဖတ္ၿပီးတင္ေပး ပါ။သခြားသီးခရမ္းခ်ဥ္သီးနံနံပင္ႏွင့္ဟင္းခ်ိဳတို႔ျဖင့့္ တြဲဖက္တည္ခင္းႏိုင္ပါၿပီ။
❀ၾကက္ကင္အစားၾကက္ေပါင္းၾကက္ျပဳတ္ျဖင့္လည္းတြဲဖက္တည္ခင္းႏိုင္ပါတယ္။
............
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

မိႈဆီစိမ္


မိႈဆီစိမ္လို႔ေခၚတဲ့မိႈေၾကာ္ေလးကၾကက္သားဟင္းနဲ႔မလဲႏိုင္တဲ့ဟင္းတခြက္ပါ။ခုလိုမိႈေပါတဲ့ရာသီမွာျပဳလုပ္ထားၿပီးလခ်ီအထားခံေအာင္ျပဳလုပ္သိမ္းဆည္းထားႏိုင္ပါတယ္။ဆိုဖီယာေတာ့မ်ားေသာအားျဖင့္ျမန္မာျပည္ကေငြႏွင္းမိႈကိုအေျခာက္ျဖစ္ေစအစိုျဖစ္ေစျပဳလုပ္ေလ့႐ွိပါတယ္။အျခားေသာသဘာဝစိုက္ပ်ိဳးမိႈမ်ားကိုလည္း အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။ခုေၾကာ္ထားတဲ့မိႈေလးကေတာ့ (shimeijji)႐ွီေမဂ်ီမိႈျဖစ္ပါတယ္။ေၾကာ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
*********
Shimeijji မိႈ - ၅၀၀ဂရမ္
ဂ်င္း - လက္တစ္ဆစ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅ေျမာင္း
ဆား - အနည္းငယ္
င႐ုတ္သီးေျခာက္ - ၅ေတာင့္
တ႐ုတ္မဆလာ - ဇြန္းတဝက္ စားပြဲဇြန္း
ဆီ -ေၾကာ္ရန္
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
************
1.ဦးစြာမိႈအစိုကိုဆားအနည္းငယ္ထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြကာ၅မိနစ္ခန္႔ထားပါ။မိႈအေျခာက္ျဖင့္ျပဳလုပ္ပါကဆားထည့္ရန္မလိုဘဲေရေဆးၿပီးေရေျခာက္ေအာင္ညစ္ထားပါ။မိႈအပြင့္အ႐ိုးႀကီးပါကထပ္ျခမ္းခြဲေပးပါ။
2.ဆားနယ္ထားေသာမိႈကိုေရေဆးၿပီးေရေျခာက္ေအာင္ညစ္ပါ။ဂ်င္းပါးပါးစိတ္ထားပါ။ၾကက္သြန္ျဖဴ႐ိုက္ျပားထားပါ။
3.ေရေျခာက္ေအာင္ညစ္ထားေသာမိႈကိုဆား၊ဂ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊တ႐ုတ္မဆာတို႔ကိုထည့္ၿပီးသမေအာ င္နယ္ေပးပါ။မိႈအစိုဆားနယ္ၿပီးသားျဖစ္ပါကလို အပ္မွသာလ်ွင္ဆားထည့္ပါ။
4.ေၾကာ္မည့္အိုးတြင္ဆီထည့္ၿပီးအပူေပးပါ။ဆီပူပါကင႐ုတ္သီးေျခာက္ႏွင့္အရသာနယ္ၿပီးသားမိႈတို႔ကိုထည့္ၿပီးအေနေတာ္မီးျဖင့္ေျခာက္ေအာင္ေၾကာ္ေပးပါ။
5.မိႈမ်ားေရေျခာက္ၿပီးနီေရာင္သမ္းလာပါကဆယ္ယူဆီစစ္ၿပီးတည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
6.ၾကာ႐ွည္ထားလိုပါကအေအးခံထားေသာမွိဳေၾကာ္ကိုသန္႔႐ွင္းေျခာက္ေသြ႔ေသာပုလင္းတြင္ထည့္ၿပီးေၾကာ္ထားေသာဆီကိုေရာထည့္စိမ္ထားကာဇြန္းသန္႔သန္႔ျဖင့္လိုအပ္သေလာက္ထုတ္ယူသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
..........
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

ရဲယိုရြက္ငါးခူစင္းေကာ

ရဲယိုရြက္ငါးခူစင္းေကာဟင္းေလးကငါးဟင္းႏွစ္သက္သူမ်ားအဖို႔အလြန္ထမင္းၿမိန္ေစမဲ့ဟင္းတခြက္ျဖစ္ပါတယ္။ပံုမွန္အားျဖင့္ငါးခူကိုသိပ္စားေလ့မ႐ွိေပမဲ့ခုလိုေလးစင္းေကာကိုဟင္းခပ္အေမြးအႀကိဳင္ႏိုင္ႏိုင္နဲ႔ခ်က္စားတာေတာ့ႏွစ္သက္မိပါတယ္။အသားႏြင္ၿပီးသားမို႔အ႐ိုးလည္းမႏြင္ရဘူးေပါ့ေနာ္..ရဲယိုုရြက္မထည့္ဘဲငါးခူစင္းေကာသီးသန္႔လည္းခ်က္ႏိုင္ပါတယ္။ခ်က္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
********
ငါးခူ - ၂၀၀ ဂရမ္ တေကာင္ ၁၅က်ပ္သားခန္႔
ၾကက္သြန္နီ - ၂လံုး
ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴ - တစ္ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
နႏြင္းအနည္းငယ္
ဆား - ဇြန္းတစ္ဝက္ လၻက္ဇြန္း
ဟင္းခပ္မႈန္႔ - တစ္ဇြန္း
ရဲယိုရြက္ႏုႏု - ၃ရြက္
႐ွမ္းနံနံ - ႏွစ္ပင္
နံနံပင္ - အနည္းငယ္
ပင္စိမ္း - အနည္းငယ္
င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၅ေတာင့္
ဆီ -အနည္းငယ္
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
************
1.ဦးစြာငါးခူကိုေရေဆးသန္႔စင္ၿပီးေက်ာမွခြဲပီးအသားလႊာထားပါ။ေစ်းတြင္ဝယ္ယူၿပီးလည္းအသားႏြင္ခိုင္းႏိုင္ပါတယ္။
2.ငါးခူအသားလႊာကိုပါးပါးလွီးၿပီးဆားဟင္းခပ္မႈန္႔ျဖင့္နယ္ထားပါ။
3.ၾကက္သြန္နီပါးပါးစိတ္ထားပါ။ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းထားပါ။
4.ခ်က္မည့္အိုးတြင္ဆီထည့္အပူေပးၿပီးၾကက္သြန္နီဆီသပ္ပါ။နႏြင္းထည့္ပါ။ၾကက္သြန္အေရာင္ေျပာင္းၿပီးႏြမ္းလာပါကဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ပါ။
5.ဆီသပ္န႔ံေမြးလာပါကအရသာနယ္ထားေသာငါးခူအသားကိုထည့္ပါ။ေရအနည္းငယ္ထည့္ၿပီးဟင္းအႏွစ္က်ေအာက္ခ်က္ပါ။အရသာအေပါ့အငံျမည္းၿပီးလိုအပ္ပါကျဖည့္စြက္ပါ။
6.ရဲယိုရြက္ေသးေသးစိတ္ထည့္ပါ။လိုအပ္ပါကေရအနည္းငယ္ထည့္ေပးပါ။င႐ုတ္သီးစိမ္းကို႐ိုက္ၿပီးထည့္ပါ။
7.မီးဖိုမွခ်ခါနီးတြင္႐ွမ္းနံနံပင္စိမ္းနံနံပင္ထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြေပးကာအရည္စပ္စပ္ျဖင့္ဖိုမွခ်ကာတည္ခင္းႏိုင္ပါၿပီ။
...........
Sofia

  • http://sofiafoodparadise.blogspot.com

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...