13 January 2017

ရွမ္းတိုဖူးေၾကာ္

Deep Fried Shan Tofu
တိုဖူးေၾကာ္ကိုေနရာေဒသအသီးသီးကအေၾကာ္ဆိုင္ေတြမွာေရာင္းထားတတ္ပါတယ္။ဘယ္အရပ္ေဒသေရာက္ေရာက္ေမြးရပ္ဇာတိေျမကတိုဖူးေၾကာ္ကိုေတာ့အျမဲတမ္းတမိတတ္တယ္။ငယ္ငယ္ကေျပးလႊာကစားရင္းကေန႔စဥ္ျမင္ေတြ႔ေနရတဲ့အိမ္နီးခ်င္းကတိုဖူးေၾကာ္လက္လီလက္ကားေပးတဲ့မန္႔နားရြာကတိုဖူးေၾကာ္ကိုေတာ့စားဖူးသူတိုင္းႏွစ္သက္ၾကမယ္ထင္ပါတယ္။မနက္မိုးလင္းဆိုအေၾကာ္ဖိုမွာမိုးျဗဲဒယ္သံုးလံုးေလာက္နဲ့အျပည့္ေၾကာ္ေနတဲ့တိုဖူးေၾကာ္ကိုေစာင့္ဝယ္ခဲ့ရတာေလးေတြလည္းလြမ္းမ္ိသလိုမနက္ခင္းတို္င္းအေၾကာ္ပူပူေႏြးေႏြးကိုႀကိမ္ျခင္းေတာင္းအျပည့့္ထည့္လို႔အိမ္ေ႐ွ႕ကျဖတ္ျဖတ္သြားတဲ့အေၾကာ္န႔ံေလးလည္းလြမ္းမိပါတယ္။႐ွမ္းေခါက္ဆြဲနဲ႔တြဲဖက္စားရာမွာလည္းအျခားတိုဖူးေၾကာ္မ်ားနဲ႔မတူထူးျခားတဲ့အရသာကလည္းမေမ့ႏိုင္စရာပါ။မနက္ခင္းစာကိုမ်ိဳးဝင္းရဲ့ေကာက္ညင္းေပါင္းနဲ႔တိုဖူးေၾကာ္ပူပူတြဲဖက္စားရတဲ့ငယ္ဘဝေလးေတြအမွတ္ရလို႔လုပ္စားျဖစ္တဲ့တိုဖူးေၾကာ္ေလးပါ။ေၾကာ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
*********
ကုလားပဲမႈန္႔အစိမ္း-၂၀၀ဂရမ္
ဆန္မႈန္႔ (ငစိန္)- ၄၀ဂရမ္
ေရ - ၁.၂၅၀ လီတာ
ဆား - တစ္ဇြန္း လၻက္ဇြန္း
နႏြင္း - အနည္းငယ္
ဆီ - ေၾကာ္ရန္
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
************
1.ကုလားပဲမႈန္႔ႏွင့္ဆန္မႈန္႔ကိုေရာၿပီးေရ၅၀၀ml ထည့္ၿပီးေဖ်ာ္ထားပါ။ေပ်ာ္သြားပါကအလံုးအခဲမ်ားမ က်န္ေစရန္ဇကာျဖင့္စစ္ေပးပါ။
2.တိုဖူးက်ိဳမည့္အိုးတြင္က်န္ေရ၇၅၀mlထည့္ပါ။ဆားႏွင့္နႏြင္းထည့္ၿပီးမီးဖိုတြင္တည္ပါ။
3.ဆူပြက္ပါကေဖ်ာ္ထားေသာပဲႏွစ္ရည္ကိုတဖက္မွျဖည္းျဖည္းေလာင္းထည့္ကာတဖက္မွအဆက္မပ်က္ေမြေပးပါ။
4.တိုဖူးပ်စ္လာပါကမီးေလ်ာ့ၿပီးပဲစိမ္းန႔ံေပ်ာက္သည္ထိဆယ္မိနစ္ခန္႔ေမြေပးၿပီးပဲႏွပ္ေအာင္ထားပါ။
5.ပဲစိမ္းန႔ံေပ်ာက္ပါကဘမ္းတခုတြင္ေလာင္းထည့္ကာမ်က္ႏွာျပင္ညီေအာင္ျပဳလုပ္ၿပီးအေအးခံထားပါ။
5.လံုးဝေအးသြားပါကလိုသလိုလွီးျဖတ္ၿပီးဆီပူတြင္၁၅မိနစ္ခန္႔မီးေအးေအးျဖင့္အျပင္သားမ်ားႂကြပ္ရြလာသည္ထိေၾကာ္ေပးႁပီးဆယ္ယူဆီစစ္ကာတည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
❀ထူးျခားမႈမွာအျပင္သားႂကြပ္ရြၿပီးအတြင္းသားႏူးည့ံတဲ့အရသာျဖစ္ပါတယ္။
❀ငစိန္ဆန္ကိုအသံုးျပဳပါကပိုမိုႂကြပ္ရြေသာတိုဖူးေၾကာ္ကိုရ႐ွိမွာျဖစ္ပါတယ္။
..........
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

ငါးခူစင္းေကာပီဇာ

Catfish Curry Square Pizza
ျမန္မာတစ္ေယာက္အေနနဲ႔ေန႔စဥ္ရက္ဆက္ပီဇာစားႏိုင္ဖို႔ဆိုတာအလြန္ႏွစ္သက္သူျဖစ္မွသာစားႏိုင္မယ္ထင္ပါတယ္။
ဆိုဖီယာလက္႐ွိလုပ္ေနတဲ့အလုပ္ခြင္ေရာက္လာခဲ့တဲ့လြန္ခဲ့တဲ့၉ႏွစ္ကစလို႔ပီဇာကိုေန႔စဥ္နဲ႔အမ်ွထိေတြ႔ေနရသူပါ။ေန႔စဥ္စားႏိုင္ဖို့မိမိနိုင္ငံမိမိေဒသအစားအစာမဟုတ္တဲ့အတြက္အေတာ္ေလးခက္ခဲတဲ့ေန႔ေတြၾကံဳခဲ့ရဖူးပါတယ္။ဒါေၾကာင့္အေနာက္တိုင္းအစားအစာေတြကိုအေ႐ွ႕တိုင္းပံုစံနဲ႔ေရာလို႔မိမိစိတ္ႀကိဳက္အေရာfusionပံုစံေလးလုပ္စားဖို႔အေတြးေပၚလာလို႔လုပ္စားျဖစ္တဲ့ပီဇာေလးျဖစ္ပါတယ္။ပံုမွန္ပီစာစားရင္တစိတ္ထက္ပိုမစားျဖစ္တဲ့ဆိုဖီယာေတာ့ဒီပီစာကိုတခ်ပ္လံုးကုန္ေအာင္စားျဖစ္သြားတာဒါပထမဆံုးအႀကိမ္ပါ။ဒါေၾကာင့္ပီစာဆိုမႀကိဳက္ပါဘူးဆိုသူေတြသာမကႀကိဳက္ႏွစ္သက္သူမ်ားပါႏွစ္သက္ေစမဲ့ငါးခူစင္းေကာပီဇာေလးလုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။ငါးခူစင္းေကာအစားမိမိႏွစ္သက္ရာဟင္းအႏွစ္ပံုစံျဖင့္လည္းျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။
ပီဇာဂ်ံဳနယ္ရန္
**********
ဂ်ံဳ - ၁ကီလို
Yeast - ၄ ဂရမ္
သၾကား  - ၂၀ ဂရမ္
ဆား  - ၂၀ ဂရမ္
ႏြားနို႔  - ၂၅ ml
သံလြင္ဆီ - ၄၀ml
ေရခဲ - ၈၀ ဂရမ္
ေရ - ၄၂၀ ml
❀❀ဂ်ံဳတစ္ကီလိုလုပ္လ်ွင္ဆယ္လက္မအရြယ္ပံုပါဆိုဒ္၈ခုရပါတယ္အိမ္စားမ်ားအေနျဖင့္မိမိျပဳလုပ္မည့္အေပၚခ်ိန္ဆျပဳလုပ္ပါ။
ပီဇာဂ်ံဳျပဳလုပ္ပံု
**********
1.ဂ်ံဳနွင့္yeastကိုအရင္သမေအာင္ေမြပါ။ 2.က်န္ပါဝင္ပစၥည္းအားလံုးကိုေရာၿပီး ေရခဲဆားသၾကားေပ်ာ္ေအာင္ေမြၿပီးပါကဂ်ံဳနွင့္Yeastအေရာထည္းထည့္နွယ္ပါ။
3.ဂ်ံဳသားေျပာင္ေခ်ာလာသည္ထိနွယ္ေပးပါ။ျပီးလ်ွင္၂၀၀ဂရမ္ဆိုဒ္အလံုးေလးမ်ားလံုးကာဆီသုတ္ဂ်ံဳျဖဴးထားေသာဘမ္းတြင္နွစ္လက္မေလာက္ျခားကာစီထည့္ၿပီးပလပ္စတစ္လံုေအာင္ပိတ္ကာေရခဲေသတၲာတြင္နွပ္ထားပါ။4.ပီဇာမလုပ္ခင္တရက္သို႔ေန႔ဝက္ေလာက္ႀကိဳလုပ္ထားတာကလက္နဲ႔ျဖန္႔ရတာပိုအဆင္ေျပပါတယ္ ။တရက္တည္းမကုန္ရင္ဂ်ံဳကိုေရခဲေသတၲာတြင္၃ရက္ေလာက္အထားခံပါတယ္ ။
❀ရက္႐ွည္ထားရန္မဟုတ္ဘဲျပဳလုပ္လိုပါကေရခဲအစား႐ိုး႐ိုးေရကိုအသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။
❀ေရခဲထည့္ျခင္းျဖင့္ဂ်ံဳနယ္စဥ္ထြက္လာေသာအပူခ်ိန္ေျကာင့္အပြအေနထားကိုထိန္းေပးရန္အတြက္ျဖစ္ပါတယ္။
ငါးခူစင္းေကာပီဇာ(တခ်ပ္စာ)
*************
ဂ်ံဳ - တစ္လံုး
ငါးခူစင္းေကာ- တစ္ပန္းကန္
င႐ုတ္ပြ- တစ္ျခမ္း
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - တစ္လံုး
သံလြင္သီး - အနည္းငယ္
ခ်ိစ္- တခြက္
င႐ုတ္သီး- ႏွစ္ေတာင့္
ပီဇာျပဳလုပ္ပံု
*********
1.နွပ္ထားၿပီးသားဂ်ံဳကိုဂ်ံဳမႈန္႔ျဖဴးၿပီးျဖန္႔ကာဆီသုပ္ထားေသာဘမ္းသို႔ဇကာေပၚတင္ပါ။ဒီတခါေတာ့ အဝိုင္းမလုပ္ဘဲေလးေထာင့္ျပဳလုပ္ထားပါတယ္။
2.ငါးခူဟင္းႏွင့္အႏွစ္ကိုေဘးအနားနွစ္စိပ္ေလာက္ခ်န္ကာလူးေပးပါ ။
3.ငါးဟင္းအေပၚမွထည့္လိုေသာသီးႏွံတင္ပါ။(င႐ုတ္ပြ၊ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊သံလြင္သီးထည့္ထားပါ တယ္)။အေပၚမွ cheese ျဖဴးပါ။❀ခ်ိစ္ကိုေတာ့MozzarellaCheeseကိုသံုးပါတယ္
4.ovenတြင္အေပၚ၂၈၀ဒီကရီေအာက္၂၀၀ဒီကရီမီးျဖင့္၅မိနစ္၆မိနစ္ခန္႔႔ဖုတ္ၿပီးမုန္႔အေရာင္ရကာမုန္႔သားက်က္ပါကလွီးျဖတ္သံုးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
.......
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...