29 July 2016

ငွက္ေပ်ာဖူးဟင္းခ်ိဳ

ငွက္ေပ်ာဖူးကိုပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳးသုပ္စားခ်က္စားေလ့႐ွိၾကတဲ့အထဲက႐ိုး႐ွင္းတဲ့သတ္သတ္လြတ္႐ွမ္းဟင္းခ်ိဳခ်က္နည္းေလးမ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။ငွက္ေပ်ာဖူးဟင္းတခြက္နဲ႔နမ့္ဖစ္ေထာင္းတြဲဖက္တည္ခင္းရင္ျဖင့့္အသားဟင္းမပါဘဲထမင္းၿမိန္ေစမွာအမွန္ဘဲျဖစ္ပါတယ္။ခ်က္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
********
ငွက္ေပ်ာဖူး - တစ္ဖူး
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - တစ္လံုး
ၾကက္သြန္နီ - တစ္လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ေျမာင္း
႐ွမ္းပဲပုတ္ - ၂ခ်ပ္
ဆား - တစ္ဇြန္း လၻက္ဇြန္း
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
************
(၁)ဦးစြာငွက္ေပ်ာဖူးကိုဟင္းခ်က္ရန္ျပင္ဆင္တဲ့အခါမည္းမသြားေအာင္အရင္ျပဳလုပ္ရမွာျဖစ္ပါတယ္။
(၂)ဇလံုတခုတြင္ေရခဲေရထည့္ၿပီးဆားတဇြန္းႏွင့္သံပုရာသီးတလံုးညစ္ၿပီးေမြထားပါ။
(၃)ငွက္ေပ်ာဖူးအျပင္ဖက္မွအရင့္မ်ားကိုဖယ္ထုတ္ၿပီးအတြင္းဘက္ႏုသည့္အပိုင္းကိုပါးပါးလွီးၿပီးေဖ်ာ္ထားေသာေရထဲတြင္မိနစ္၃၀ခန္႔စိမ္ထားပါ။
(၄)ဟင္းခ်ိဳခ်က္မည့္အိုးတြင္ၾကက္သြန္နီၾကက္သြန္ျဖဴပါးပါးစိတ္ႏွင့္ခရမ္းခ်ဥ္သီးခပ္ၾကမ္းၾကမ္းလွီးထည့္ပါ။ပဲပုတ္ႏွစ္ခ်ပ္ကိုမီးကင္ၿပီးေ ထာင္းထည့့္ပါ။
(၅)ၿပီးလ်ွင္ေရသင့္ရံုထည့္ၿပီးဆားထည့္ကာမီးဖိုေပၚတြင္ဆူပြက္ေအာင္တည္ထားပါ။
(၆)ဆူပြက္ပါကေရခဲရည္စိမ္ထားေသာငွက္ေပ်ာဖူးကိုေရအနည္းငယ္ညစ္ကာဟင္းခ်ိဳအိုးတြင္ထည့့္ၿပီးတည္ပါ။
(၇)ငွက္ေပ်ာဖူးႏူးအိပါကအပ်စ္အၾကဲအေပါ့အငံျမည္းကာအေထာင္းတမ်ိဳးျဖင့္တြဲဖက္တည္ခင္းႏိုင္ပါၿပီ။
.........
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

25 July 2016

ျပည္လံုးခ်မ္းသာ

ျပည္လံုးခ်မ္းသာလို႔လူသိမ်ားတဲ့ဆိုင္ဟင္းတခြက္ျဖစ္ပါတယ္။ဒီဟင္းတခြက္အတြက္သီးႏွံအေရာင္စံုႏွင့္အသားငါး အစံုအလင္ကိုအသံုးျပဳၿပီးေၾကာ္ရမွာျဖစ္ပါတယ္။ခ်က္စားၾကည့္ရေ အာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
********
မုန္ညင္းျဖဴ -လက္တစ္ဆုပ္
ဘိုစားပဲ- ၃ေတာင့္
ပန္းမုန္လာ/စိမ္း - တခက္
ေျပာင္းဖူး- ၃ေတာင့္
ေရႊပဲသီး- ၅ေတာင့္
မုန္လာဥနီ - အနည္းငယ္
ေကာက္႐ိုးမိႈ - ၅လံုး
ငံုးဥ- ၅လံုး
ငါးအသားလံုး/ငါးဖယ္- ၅လံုး
ပုဇြန္ - ၅ေကာင္
ျပည္ႀကီးငါး - တစ္ေကာင္
ၾကက္သား-အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ေျမာင္း
ၾကက္ျပဳတ္ရည္- အနည္းငယ္
ဆား - အနည္းငယ္
ဟင္းခပ္မႈန္႔-တဇြန္း လၻက္ဇြန္း
ေျပာင္းဖူးမႈန္႔/ေကာ္မႈန္႔ - တစ္ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ၾကက္ဥ - ၂လံုး
ဆီ - ၃ဇြန္း
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
************
(၁)ပါဝင္ေသာသီးႏွံမ်ားအားလံုးကိုေရေဆးသန္႔စင္ၿပီးလိုသလိုလွီးျဖတ္ထားပါ။
မိမိႏွစ္သက္ရာသီးႏွံမ်ားကိုေရြးခ်ယ္အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။
(၂)ၾကက္သားနွင့္ျပည္ႀကီးငါးပုဇြန္တို႔ကိုေရေဆးသန္႔စင္ကာလွီးျဖတ္ထားပါ။
ငံုးဥကိုျပဳတ္ၿပီးအခြံသင္ထားပါ။ၾကက္ဥႏွစ္လံုးကိုေခါက္ထားပါ။
(၃)ပန္းကန္တခုတြင္ပါဝင္ေသာအသားပုဇြန္ငါးလံုးငံုးဥႏွင့္သီးႏွံတို႔ကိုတစုထဲထားပါ။ေျပာင္းဖူးမႈန္႔ကိုေရႏွစ္ဇြန္းထည့္ ၿပီးေဖ်ာ္ထားပါ။ၾကက္သြန္ျဖဴ႐ိုက္ျပားထား ပါ။
(၄)အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါကဒယ္အိုးကိုအပူေပးၿပီးဆီထည့္ကာၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ၾကက္သားကိုဦးစြာခ်ေၾကာ္ပါ။
(၅)ၾကက္သားအေရာင္ေျပာင္းပါကျပည္ႀကီးငါးပုဇြန္ႏွင့္ငါးဖယ္လံုးတို႔ထည့္ပါ။
(၆)ေရေဆးေရစစ္ထားေသာသီးႏွံတို႔ကိုထည့္ေၾကာ္ေပးပါ။မီးျပင္းျဖင့္ေၾကာ္ပါ။
(၇)ငံုးဥျပဳတ္ထည့္ပါ။ဆားဟင္းခပ္မႈန္႔တိ့ုကိုထည့္ၿပီးၾကက္ျပဳတ္ရည္အနည္းငယ္ထည့္ပါ။
(၈)ဆူပြက္ပါကအသင့္ေဖ်ာ္ထားေသာေျပာင္းဖူးမႈန္႔ကိုထည့္ၿပီးခပ္ျမန္ျမန္ေမြေပး ကာအရသာအေပါ့အငန္ျမည္းၿပီးပန္းကန္တြင္ထည့္ပါ။
(၉)သီးႏွံက်က္ခါနီးတြင္တဖက္အိုးျဖင့္ၾကက္ဥကိုအျပန္႔ကိုအသင့္ေၾကာ္ထားပါ။
(၁၀)ေၾကာ္ၿပီးသားဟင္းရြက္စံုေၾကာ္ေပၚတြင္ၾကက္ဥအျပန႔္ေၾကာ္တခ်ပ္အုပ္ေပးၿပီးတည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
❀ပံုထဲတြင္သီးႏွံႏွင့္ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားျမင္သာေစရန္ၾကက္ဥေၾကာ္ကိုျဖန္႔ၿပီးအုပ္မထားပါ။
❀သီးႏွံမ်ားကိုမိမိႏွစ္သက္သလိုအသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။ပဲပင္ေပါက္ပဲျပားႏွင့္ကန္ဇြန္းရြက္မုန္ညင္းတို႔ကိုလည္းသံုးႏိုင္ပါတယ္။
..........
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

ဒုတ္ထိုး>>အသားေပါင္း

Steamed Beef
အမဲသားကလီစာနဲ႔ျပဳလုပ္ထားတဲ့ဒုတ္ထိုးျဖစ္ပါတယ္။အမဲသားမစားသူမ်ားမိမိႏွစ္သက္ရာအသားျဖင့္ အစားထိုးျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။လုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
********
အမဲကလီစာ - တစ္ကီလို
ဂ်င္း - တစ္တက္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅ေျမာင္း
နာနတ္ပြင့္ - ၃ပြင့္
သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ - တစ္ေခ်ာင္း
ကရေဝးရြက္ - ၂ရြက္
ပဲငံျပာရည္အပ်စ္- ၃ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ဆား - တစ္ဇြန္း
ဟင္းခပ္မႈန္႔ - တစ္ဇြန္း
သၾကားည္ိဳ - ၂ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ပန္းသီး႐ွာလကာရည္- ၃ဇြန္း
ဆီ - ၂ဇြန္း
ၾကက္ဥျပဳတ္ - ၃လံုး
*တြဲဖက္စားရန္
င႐ုတ္ခ်ဥ္
ၾကာဇံေၾကာ္
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
***********
(၁)ကလီစာမ်ားအားလံုးကိုေရေဆးသန္႔စင္ၿပီးေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူတြင္ထည့္ၿပီးေရေႏြးေဖ်ာကာဆယ္ယူေရစစ္ထားပါ။
(၂)ေရေႏြးေဖ်ာၿပီးသားကလီစာမ်ားကိုဇလံုတခုတြင္ထည့့္ၿပီးဆီ၊ဆား၊ဟင္းခပ္မႈန္႔၊ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ပဲငံျပာရည္ႏွင့္သၾကား႐ွာလကာရည္တို႔ကိုထည့့္ၿပီးသမေအာင္ေမြေပးကာမိနစ္၃၀ခန္႔ႏွပ္ထားပါ။
(၃)အမ်ိဳးအစားမတူေသာကလီစာမ်ားထဲမွၾကာ႐ွည္ျပဳတ္ရမည့္အူၾကမ္းတို႔ကိုဦးစြာေရြးထုတ္ၿပီးသစ္ဂ်ပိုးနာနတ္ပြင့္ႏွင့္ကရေဝးရြက္ထည့္ၿပီးျပဳတ္ထားပါ။
(၄)အေတာ္အတင့္ႏူးသည့္အေနအထားရပါကခ်န္ထားေသာကလီစာမ်ားကိုထည့္ျပဳတ္ေပးပါ။
(၅)အားလံုးႏူးပါကၾကက္ဥျပဳတ္ထားသည္ကိုထည့့္ၿပီးအရသာဝင္ရံုထည့္ျပဳတ္ပါ။
(၆)အားလံုးႏူးၿပီးအရသာအေနေတာ္ပါကလိုသလိုလွီးျဖတ္ၿပီးၾကာဇံေၾကာ္ႏွင့္အခ်ဥ္တို႔ုျဖင့္တြဲဖက္တည္ခင္းႏိုင္ပါၿပီ။
အခ်ဥ္ျပဳလုပ္ပံု
**********
င႐ုတ္ဆီအခ်ဥ္ - တစ္ပန္ကန္လံုး
မန္က်ည္းမွည့္အႏွစ္ - ၅ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
သၾကား - ၂ဇြန္း
ဆား - ဇြန္းတဝက္
ဂ်င္း - တစ္လက္မ
င႐ုတ္သီးစိမ္း- ၅ေတာင့္
င႐ုတ္ဆီအပ်စ္တစ္ပန္းကန္ထဲတြင္မန္က်ည္းမွည့္၊ဆား၊သၾကား၊ဂ်င္းေထာင္း၊င႐ုတ္သီးေထာင္းထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြေပးပါ။
............
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

24 July 2016

ခရမ္းသီးပဲပုတ္ေထာင္း

႐ွမ္းအစားအစာတခုျဖစ္တဲ့ခရမ္းသီးပဲပုတ္ေထာင္းေလးျဖစ္ပါတယ္။သတ္သတ္လြတ္ျဖစ္ၿပီးထမင္းၿမိန္ေစမဲ့ဟင္းရံတခြက္ျဖစ္လို႔ေထာင္းစားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
********
ခရမ္းသီး- ၂လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ -၅ေျမာင္း
င႐ုတ္သီး - ၅ေတာင့္
႐ွမ္းပဲပုတ္ - ၂ခ်ပ္
႐ွမ္းနံနံ- ႏွစ္ပင္
ဖက္ဖယ္ရြက္ - တစ္ခက္
ဆား- အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္နီ - တစ္လံုး
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
***********
(၁)ဦးစြာခရမ္းသီးကိုေရေဆးသန္႔စင္ၿပီးထပ္ျခမ္းျခမ္းၿပီးမီးကင္ပါ။
(၂)င႐ုတ္သီးၾကက္သြန္ျဖဴ ကိုလည္းေ လွာ္ထားေပးပါ။ၾကက္သြန္နီကိုပါးပါးလွီးေရေဆးထားပါ။႐ွမ္းပဲပုတ္ကိုမီးကင္ထားပါ။
(၃)အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါကမီးကင္ထားေသာခရမ္းသီးကိုခက္ရင္းျဖင့္ျခစ္ယူထား ပါ။
(၄)င႐ုတ္ဆံုတြင္႐ွမ္းပဲပုတ္ကိုမႈန္႔ေအာင္ေထာင္းၿပီးဖယ္ထားပါ။
(၅)င႐ုတ္သီးၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ေထာင္းပါ။ညက္ပါကျခစ္ယူထားေသာခရမ္းသီး ထည့္ေထာင္းေပးပါ။ဆားႏွင့္႐ွမ္းပဲပုတ္ထ ည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြကာအရသာအေပါ့အငံျမည္းပါ။
(၆)ၿပီးလ်ွင္ပန္းကန္တြင္ထည့္ၿပီးၾကက္သြန္နီ႐ွမ္းနံနံႏွင့္ဖက္ဖယ္ရြက္တို့္ကိုပါးပါးလွီးထည့္ကာသမေအာင္ေမြၿပီးထမင္းပူပူျဖင့္တြဲဖက္တည္ခင္းႏိုင္ပါၿပီ။
..........
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

ရန္ကုန္ထမင္းေပါင္း

ရန္ကုန္မွာထမင္းေပါင္းဆိုရင္သီးႏွံနဲ႔ေကာ္ရည္နဲ႔ေၾကာ္ထားတဲ့ထမင္းေပါင္းကိုေရာင္းၾကတာမ်ားပါတ ယ္။မႏၱေလးနဲ႔အခ်ိဳ႕ေဒသမ်ားမွာေတာ့ထမင္းေပါင္းကိုရန္ကုန္ထမင္းေပါင္းမႏၱေလးထမင္းေပါင္းဆိုၿပီးခြဲၿပီးေရာင္းေလ့႐ွိပါတယ္။ဆိုဖီယာေတာ့တခါတရံတေယာက္တည္းဆိုင္မွာစားျဖစ္တဲ့အခါမ်ိဳးမွာဆိုရင္အသီးအႏွံလည္းႀကိဳက္အသားနဲ႔ငံုးဥလည္းပါၿပီးသားမို႔လြယ္လြယ္ကူကူရန္ကုန္ထမင္းေပါင္းကိုဘဲေရြးခ်ယ္ၿပီးစားျဖစ္ပါတယ္။ခ်က္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း (၃ပြဲစာ)
********
မုန္ညင္းျဖဴ -လက္တစ္ဆုပ္
ဘိုစားပဲ- ၃ေတာင့္
ပန္းမုန္လာ/စိမ္း - တခက္
ေျပာင္းဖူး- ၃ေတာင့္
ေရႊပဲသီး- ၅ေတာင့္
မုန္လာဥနီ - အနည္းငယ္
ပဲပင္ေပါက္ - အနည္းငယ္ 
ကန္ဇြန္းရြက္ - လက္တစ္ဆုပ္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - တစ္လံုး
ငံုးဥ- ၁၀လံုး
ငါးဖယ္လံုး - ၅လံုး
ပုဇြန္ - ၅ေကာင္
ၾကက္သား- ၅၀ဂရမ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ေျမာင္း
ၾကက္ျပဳတ္ရည္- တစ္ပန္းကန္လံုး
ဆား - အနည္းငယ္
ဟင္းခပ္မႈန္႔-တဇြန္း လၻက္ဇြန္း
ေျပာင္းဖူးမႈန္႔/ေကာ္မႈန္႔ - တစ္ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ဆီ - ၃ဇြန္း
ထမင္းျဖဴ - ၃ပြဲ
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
************
(၁)ပါဝင္ေသာသီးႏွံမ်ားအားလံုးကိုေရေဆးသန္႔စင္ၿပီးလိုသလိုလွီးျဖတ္ထားပါ။ကန္ဇြန္းရြက္ပဲပင္ေပါက္ႏွင့္ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုေဘးဖယ္ထားပါ။
မိမိႏွစ္သက္ရာသီးႏွံမ်ားကိုေရြးခ်ယ္အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။
(၂)ၾကက္သားနွင့္ပုဇြန္တို႔ကိုေရေဆးသန္႔စင္ကာလွီးျဖတ္ထားပါ။ငံုးဥကိုျပဳတ္ၿပီးအခြံသင္ထားပါ။
(၃)ပန္းကန္တခုတြင္ပါဝင္ေသာအသားပုဇြန္ငါးလံုးငံုးဥႏွင့္သီးႏွံတို႔ကိုတစုထဲထားပါ။ေျပာင္းဖူးမႈန္႔ကိုေရႏွစ္ဇြန္းထည့္ၿပီးေဖ်ာ္ထားပါ။ၾကက္သြန္ျဖဴ႐ိုက္ျပားထားပါ။
(၄)အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါကဒယ္အိုးကိုအပူေပးၿပီးဆီထည့္ကာၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ၾကက္သားကိုဦးစြာခ်ေၾကာ္ပါ။
(၅)ၾကက္သားအေရာင္ေျပာင္းပါကပုဇြန္ႏွင့္ငါးဖယ္လံုးတို႔ထည့္ပါ။
(၆)ေရေဆးေရစစ္ထားေသာသီးႏွံတို႔ကိုထည့္ေၾကာ္ေပးပါ။မီးျပင္းျဖင့္ေၾကာ္ပါ။
(၇)ငံုးဥျပဳတ္ထည့္ပါ။ကန္ဇြန္းရြက္ႏွင့္ပဲပင္ေပါက္ခရမ္းခ်ဥ္သီးေနာက္ဆံုးမွထည့္ပါ။ဆားဟင္းခပ္မႈန္႔ တို႔ကိုထည့္ျပီးၾကက္ျ ပဳတ္ရည္ထည့္ပါ။
(၈)ဆူပြက္ပါကအသင့္ေဖ်ာ္ထားေသာေျပာင္းဖူးမႈန္႔ကိုထည့္ၿပီးခပ္ျမန္ျမန္ေမြေပးကာအရသာအေပါ့အငန္ျမည္းၿပီးပန္းကန္တြင္အသင့္ထည့္ထားေသာထမင္းျဖဴေပၚတြင္ခပ္ထည့္ေပးပါ။ႏွစ္သက္ရာေဂၚဖီခ်ဥ္ၾကက္သြန္ခ်ဥ္တို႔ျဖင့့္တြဲဖက္တည္ခင္းႏိုင္ပါၿပီ။
..........
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

အာလူးခ်ဥ္စပ္

Hot & Spicy Potato
ထမင္းၿမိန္ေစမဲ့သတ္သတ္လြတ္အာလူးခ်ဥ္စပ္ဟင္းေလးကခ်က္ရလြယ္ကူျမန္ဆန္တဲ့ဟင္းတခြက္လည္းျဖစ္ပါတယ္။ဆိုဖီယာေတာ့ဆီျပန္ဟင္းေတြကိုအခ်ိန္ေပးၿပီးတမနက္ခင္းလံုးခ်က္ရတဲ့ဟင္းေတြထက္စာရင္ခုလိုခုေၾကာ္ခုစားအေၾကာ္ဟင္းပြဲေလးေတြပိုႏွစ္သက္ပါတယ္။ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားၾကိဳတင္လွီးျဖတ္ထားၿပီးစားခါနီးမွသာလ်ွင္ေၾကာ္ၿပီးပူပူေႏြးေႏြးသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။ခ်က္ၾကည့္ရေအာင္ေနာ္ ။
ပါဝင္ပစၥည္း
******
အာလူး -  ၅လံုး အေနေတာ္
ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ ၂လံုး
ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴ -တဇြန္း လၻက္ဇြန္း
ဆား -ဇြန္းတဝက္
ဟင္းခပ္မႈန္႔ - တစ္ဇြန္း
င႐ုပ္ခ်ဥ္ - တစ္ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
(ေစ်းတြင္႐ွမ္းခ်ဥ္ျဖင့္တြဲေရာင္းေသာင႐ုတ္ခ်ဥ္)
ခရမ္းခ်ဥ္သီး -တစ္လံုး
ၾကက္သြန္မိတ္/႐ွမ္းနံနံ - ႏွစ္ပင္
င႐ုပ္သီးစိမ္းနီ - ၃ ေတာင့္
သံပုရာသီး  - တစ္ျခမ္း
ဆီ - လိုသေလာက္
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
************
(၁)ဦးစြာပထမအာလူးကိုအခြံသင္ေရေဆးသန္႔စင္ၿပီးလိုသလိုလွီးျဖတ္ပါ။
(၂)ၾကက္သြန္နီမထူမပါးလွီးထားပါ။ခရမ္းခ်ဥ္သီးအေျမာင္းခပ္ထူထူစိတ္ထားပါ။င႐ုပ္သီးထပ္ျခမ္းျခမ္းထားပါ။ၾကက္သြန္မိတ္႐ွမ္းနံနံတစ္လကၼအ႐ွ ည္ျဖတ္ထားပါ။
(၃)အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ပါကဒယ္အိုးတြင္ဆီထည့္ၿပီးအပူေပးပါ။(ဆီအနည္းငယ္ပိုထည့္ေပးမွဟင္းပြဲလွပါတယ္။)
(၂)ဆီပူလ်ွင္ၾကက္သြန္ထည့္ၿပီးေၾကာ္ပါ။မီးျပင္းျဖင့္အေရာင္ေျပာင္းရံုေၾကာ္ပါ။င႐ုပ္ခ်ဥ္ႏွင့္ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ေၾကာ္ပါ။အာလူးလွီးထားသည္ကိုထည့္ပါ။
(၃)အာလူးအေရာင္ေျပာင္းရံုေၾကာ္မိျပီးပါကဆားႏွင့့္ဟင္းခပ္မႈန္႔ထည့္ပါ။
ၾကက္ျပဳတ္ရည္သို႔မဟုတ္ေရအနည္းငယ္ထည့္ေပးပါ။အာလူးက်က္ရံုနည္းနည္ဆီထည့္ပါ။
(၄)အာလူးက်က္ပါကသံပုရာသီးညစ္ၿပီးအရသာအေပါ့အငံျမည္းပါ။င႐ုပ္သီးျခမ္း၊ခရမ္းခ်ဥ္သီးၾကက္သြန္မိတ္သို႔မဟုတ္႐ွမ္းနံနံထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြကာမီးဖိုမွခ်တည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါႁပီ။(အရည္စပ္စပ္ျဖင့္ခ်ပါ။တအားေျခာက္ၿပီးႏြမ္းလ်ွင္စားမေကာင္းပါ။)
......
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

ေျမပဲခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္

 သတ္သတ္လြတ္ဟင္းေလးျဖစ္ၿပီးစိမ့္စိမ့္ေလးနဲ႔အရသာ႐ွိကာထမင္းၿမိန္ေစမဲ့ဟင္းတခြက္ျဖစ္ပါတယ္။႐ွမ္းဟင္းရြက္စံုဟင္းခ်ိဳေလးနဲ႔လိုက္ဖက္လွပါတယ္။ခ်က္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
********
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၄၀၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္နီ - ၁လံုး
ေျမပဲ - ၁၀၀ ဂရမ္
ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴ -တဇြန္း လၻက္ဇြန္း
အေရာင္တင္ - တစ္ဇြန္း
နႏြင္း - အနည္းငယ္
ဆား - တစ္ဇြန္း
ဟင္းခပ္မႈန္႔ - တစ္ဇြန္း
နံနံပင္ - အနည္းငယ္
င႐ုပ္သီးစိမ္း - ၃ ေတာင့္
ဆီ - အနည္းငယ္
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
************
(၁)ဦးစြာခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုေရေဆးသန္႔စင္ၿပီးေသးေသးစိတ္ထားပါ။
(၂)ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီးထားပါ။င႐ုပ္သီးထပ္ျခမ္းျ ခမ္းထားပါ။ေျမပဲဆန္ကိုေလွာ္ၿပီးလံုးျခမ္းကြဲေထာ င္းထားပါ။
(၃)အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ပါကဒယ္အိုးတြင္ဆီထည့္ၿပီးအပူေပးပါ။ဆီပူလ်ွင္ၾကက္သြန္ထည့္ၿပီးဆီ သပ္ပါ။ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ပါ။ၾကက္သြန္အေရာ င္အနည္းငယ္ဝင္းလာပါကနႏြင္းအေရာင္တင္ထည့္ပါ။
(၄)ၿပီးလ်ွင္ခရမ္းခ်ဥ္သီးေသးေသးစိတ္ထည့္ၿပီး ဆားႏွင့့္ဟင္းခပ္မႈန္႔ထည့္ကာခရမ္းခ်ဥ္သီးေၾကၿပီး အႏွစ္က်လာသည္ထိခ်က္ေပးပါ။
(၅)အႏွစ္က်ပါကေထာင္းထားေသာေျမပဲက္ိုထည့့္ပါ။ေရေႏြးအနည္းငယ္ထည့္ေပးၿပီးအပ်စ္အက်ဲလို သလိုျပဳျပင္ကာအရသာအေပါ့အငံျမည္းပါ။(၆)အရသာအေနေတာ္ပါကင႐ုပ္သီးနံနံပင္ထည့္ ပါ။သမေအာင္ေမြၿပီးႏွစ္သက္ရာအသီးအရြက္တို႔႔စ ရာအရြက္စံုဟင္းခ်ိဳသို႔မဟုတ္မုန္ညင္းဟင္းခ်ိဳတို႔ျဖင့္တြဲဖက္တည္ခင္းႏိုင္ပါၿပီ။
...........
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

12 July 2016

အုန္​းသီး​ေခါက္​မုန္​႔

Crispy Crepe
႐ိုး႐ိုးcrepeနဲ႔မုန္႔ႏွစ္စပ္တာမတူဘဲကြဲပါတယ္။ဒီမုန္႔အခ်ိဳးေလးနဲ႔ဘဲၾကက္ဥေခါက္မုန္႔ျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။ျပဳလုပ္တဲ့အိုးေပၚမူတည္ၿပီးအထူအပါးႏွင့္ႂကြပ္တဲ့အေနအထားကိုရ ႐ွိမွာျဖစ္ပါတယ္။စကၤာပူမေလး႐ွားမွာေတာ့ဒီမုန္ေလးကိုဘဲမိမိႏွစ္သက္ရာသစ္သီးေခ်ာကလတ္တို႔ကိုေရြးခ်ယ္လို႔မွာယူသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။သားသားမီးမီးတို႔နဲ႔အတူေပ်ာ္ေပ်ာ္ပါးပါးလုပ္စားႏိုင္ဖို႔လုပ္နည္းေလးမ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
********
ကိတ္ဂ်ံဳ - ၅၀၀ ဂရမ္
အုန္းႏို႔ - တစ္လီတာ
ၾကက္ဥ - ၁၅လံုး
သၾကား- ၅၀၀ဂရမ္
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
************
(၁)ကိတ္ဂ်ံဳကိုဇကာခ်ၿပီးသၾကားၾကက္ဥအုန္းႏို႔တို႔ကိုထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြထားပါ။ေဖ်ာ္ရည္စက္တြင္ထည့္ၿပီးႀကိတ္ေပးျပီးမိနစ္၂၀ခန္႔ႏွပ္ထားၿပီးၾကက္ဥေခါက္မုန္႔ႏွင့္crispy crepe ျပဳလုပ္ရန္အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
(၂)crispy crepeျပဳလုပ္ရန္အိုးမကပ္သည့္ဒ ယ္သို႔မဟုတ္crepeျပဳလုပ္ေသာလ်ွပ္စစ္အိုးကိုအပူေပးပါ။
(၃)မုန္႔ႏွစ္ရည္တဇြန္းခပ္ၿပီးအိုးအႏွ႔ံကိုညီညာေအာင္ျဖန္႔ေပးပါ။
(၄)ေဘးသားေလးမ်ားအေရာင္ရလာပါက ထပ္ဝက္လျခမ္းပံုေခါက္ၿပီးမိမိႏွစ္သက္ရာေခ်ာကလတ္၊ငွက္ေပ်ာသီး၊စေတာ္ဘယ္ရီ တိုကိုထည့္ၿပီးကေတာ့ပံုရေအာင္ေခါက္ၿပီးသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
❀❀ေပးထားေသာအခိ်ဳးမွာမိသားစုအတြက္မ်ားပါတယ္။တဝက္ခ်ိဳးျပဳလုပ္ၿပီး၃ရက္ခန္႔ေရခဲေသတၱာတြင္သိမ္းဆည္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။
...........
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

မတ္ပဲေၾကာ္>>ဘယာေၾကာ္

Medu Vada
အိႏၵိယအစားအစာတမ်ိဳးျဖစ္တဲ့မတ္ပဲေၾကာ္ေခၚဘယာေၾကာ္ကိုမနက္ခင္းစာႏွင့္အစာေျပစာမ်ားအျဖစ္တည္ခင္းေလ့႐ွိပါတယ္။ျမန္မာျပည္မွာဘယာေၾကာ္လို႔ဘာလို႔အမည္တြင္လည္းေသခ်ာမသိေပမဲ့လို႔အိႏၵိယအေခၚကေတာ့Vada,Baraစသျဖင့္ေခၚၾကတာမို႔ေမြးစားစကားလို႔ယူဆရပါတယ္။Vadaဆိုတာပဲႏွင့္အစ႐ွိသည္တို႔ကိုမုန္႔ႏွစ္ႀကိတ္ၿပီးအလံုးသို႔မဟုတ္အျပားအကြင္းစသျဖင့္ပံုစံျပဳလုပ္ၿပီးဆီပူမွာခ်ေၾကာ္ထားတဲ့အေၾကာ္ေတြကိုျခံဳၿပီးေခၚပါတယ္လို႔သိရပါတယ္။ျပဳလုပ္တဲ့ပဲအမ်ိဳးအသားေပါမူတည္လို႔medu vada,masala vadaစသျဖင့္ေခၚေလ့ ႐ွိေၾကာင္းမွတ္သားရပါတယ္။မတ္ပဲဘယာေၾကာ္ကေတာ့ျပဳလုပ္ရလြယ္ကူၿပီးလူတိုင္းႏွစ္သက္တဲ့အျပင္ပိုင္းႂကြပ္ၿပီးအတြင္းကမြေနတဲ့အေၾကာ္တမ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။လုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
*********
မတ္ပဲ - ၃၀၀ ဂရမ္
(Black Gram)
ေရခဲေရ - အနည္းငယ္
ေဆာ္ဒါ - လၻက္ဇြန္းတဝက္
ဆား - တစ္ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
သၾကား- တစ္ဇြန္း
ၾကက္သြန္နီ- တစ္လံုး
ပ်ဥ္ေတာ္သိမ္းရြက္ - တစ္ခက္
စမံုစပါးအေစ့ - တစ္ဇြန္း
င႐ုပ္သီးစိမ္း အပြ- ႏွစ္ေတာင့္
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
***********
(၁)အခြံခြၽတ္ၿပီးသားမတ္ပဲကိုအနည္းဆံုးေရေလးနာရီစိမ္ထားပါ။
(၂)ေရစိမ္ထားၿပီးသားပဲကိုေရေဆးေရစစ္ထားကာႀကိတ္စက္တြင္ေရခဲေရအနည္းငယ္ဆီထည့္ၿပီးႀကိတ္ေပးပါ။ပြတက္လာသည္ထိႀကိတ္ပါ။
(၃)ႀကိတ္ၿပီးသားပဲကိုဇလံုတခုတြင္ထည့့္ၿပီးနာရီလက္တံအတိုင္းခပ္နာနာ႐ိုက္ေပးပါ။
(၄)ေရဇလံုတခုတြင္ပဲအနည္းငယ္ယူၿပီးခ် ၾကည့္ပါ။ေရေပၚေပၚေနလ်ွင္ရပါၿပီ။မုန္႔ႏွစ္ႀကိတ္စဥ္ေရမ်ားၿပီးက်ဲေနပါကစမ္းလို႔မရပါ။
(၅)ၿပီးလ်ွင္ဆားသၾကားစမံုစပါးပ်ဥ္ေတာ္သိမ္းေသးေသးစိတ္င႐ုပ္သီးၾကက္သြန္ေသးေသးစိတ္တို႔ကိုထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြေပးကာေၾကာ္ရန္အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
(၆)ဆီအိုးတည္ထားၿပီးအသင္ျဖစ္ပါကလက္ကိုေရစြတ္ၿပီးမတ္ပဲအႏွစ္ကိုလံုးယူကလက္ဝါးေပၚတင္ၿပီးအနည္းငယ္ဖိေပးပါ။
(၇)လက္ညိဳးကိုေရစြတ္ကာအေပါက္ျပဳလုပ္ကာဆီပူတြင္ခ်ေၾကာ္ပါ။
(၈)အေနေတာ္မီးျဖင့္နီေရာင္သမ္းလာသည္ထိေၾကာ္ၿပီးဆယ္ယူဆီစစ္ကာ sambar,coconut chatany,yogurt ႏွစ္သက္ရာျဖင့္တြဲဖက္တည္ခင္းႏိုင္ပါၿပီ။
(၉)အုန္းသီးခ်က္တနီးျပဳလုပ္ရန္အတြက္ျခစ္ၿပီးသားအုန္းသီး၂၀၀ဂရမ္၊င႐ုပ္သီးစိမ္း ၃ေတာင့္ႏွင့္ေျမပဲဆန္ေလွာ္လက္တစ္ဆုပ္ကိုေရအနည္းငယ္ထည့္ၿပီးေၾကညက္ေအာင္ႀကိတ္ၿပီးပန္းကန္တခုတြင္ထည့္ပါ။
❀❀ေျမပဲဆန္အစားကုလားပဲမတ္ပဲသံုးန္ိုင္ၿပီးမီးေအးေအးျဖင့္ေလွာ္ၿပီးထည့္ပါ။
(၁၀)အိုးတခုတြင္ဆီအနည္းငယ္ကိုအပူေပးၿပီးမုန္ညင္းေစ့ႏွင့္ဆီသပ္ရြက္(ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္း)ကိုဆီသပ္ၿပီးႀကိတ္ထားသည့္အုန္းသီးတြင္ထည့္ပါ။
(၁၁)အပ်စ္အက်ဲလိုသလိုျပဳျပင္ၿပီးဆားထည့္ကာအရသာအေပါ့အငံျမည္းၿပီးသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
❀❀ပဲႀကိတ္စဥ္စက္အပူ႐ွိန္ေၾကာင့္မုန္႔ႏွစ္ပူမသြားေစရန္ေရခဲေရသံုးခ်င္းျဖစ္ပါတယ္။
❀❀မုန္႔ႏွစ္ပူသြားလ်ွင္အေၾကာ္မပြဘဲက်စ္ေနတတ္ပါတယ္။
❀❀ႀကိတ္ေနစဥ္ေရမ်ားၿပီးက်ဲသြားပါကလက္ကိုင္ရန္ခက္ခဲမွာျဖစ္လို႔ေရႊၾကည္မႈန္႔၊ဆန္မႈန္႔မတ္ပဲအမႈန္႔အဆင္ေျပသည္ကိုအသံုးျပဳၿပီးျပန္ပ်စ္လာေအာင္လုပ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
❀❀ျမန္မာျပည္မွာေတာ့အေရာင္တြက္ငွက္ေပ်ာသီးသံုးေလ့႐ွိၿပီးသၾကားလည္းသံုးႏိုင္ပါတယ္။
❀❀အရသာအန႔ံမွာမိမိႏွစ္သက္သလိုေျပာင္းလဲျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။
............
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

တို႐ွည္

Dosa
အိႏၵိယအစားအစာတမ်ိဳးျဖစ္တဲ့တို႐ွည္ကိုမနက္ခင္းစာႏွင့္အစာေျပစာအျဖစ္သံုးေဆာင္ေလ့႐ွိၾကၿပီးျမန္မာမ်ားႏွင့္ရင္းႏွီးၿပီးသားအစားအစာတခုလည္းျဖစ္ပါတယ္။တို႐ွည္လုပ္နည္းမ်ားမွာမုန္႔ႏွစ္စပ္တဲ့အခ်ိဳးမ်ားကြာျခားမႈ႐ွိၿပီးတြဲဖက္ႏွင့္အစာသြပ္သည့္အေပၚမူတည္ၿပီးအမ်ိဳးအစားကြဲျပားၾကပါတယ္။ဒီအခ်ိဳးေလးကေတာ့အိႏၵိယကေနအလုပ္သင္အျဖစ္လာတဲ့တပည့္တေယာက္ဆီကသင္တဲ့ထားလုပ္နည္းေလးျဖစ္ပါတယ္။ခက္ခဲတဲ့ပစၥည္းမ်ားမပါဝင္ဘဲ႐ိုး႐ွင္းတဲ့လုပ္နည္းေလးမို႔လုပ္စားၾကည့္ၾကရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
*********
ဆန္ၾကမ္း - ၆၀၀ ဂရမ္ (ဆန္ခ်ိန္ခြက္၄ခြက္)
မတ္ပဲ - ၂၀၀ ဂရမ္
ဆား - တစ္ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
သၾကား - တစ္ဇြန္း
ေဆာ္ဒါ - တဇြန္း လၻက္ဇြန္း
ေရ - ၇၀၀ ml
မုန္႔လုပ္ရန္ဆီ - တစ္ပန္းကန္
တြဲဖက္စားရန္
***********
အာလူးမဆလာ
ပဲဟင္း
အုန္းသီးခ်က္တနီး
ခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္တနီး
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
************
(၁)မတ္ပဲအခြံခြၽတ္ၿပီးသားႏွင့္ဆန္ကိုေရေဆးၿပီး၆နာရီခန္႔သိီးသန္႔စိမ္ထားပါ။ငစိန္ဆန္(ဆန္ၾကမ္း)မွာအေကာင္းဆံုးျဖစ္ၿပီးအျခားဆန္လည္းအသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။
(၂)ေရစိမ္ထားေသာပဲႏွင့္ဆန္ကိုေရထပ္ေဆးႁပီးေရစစ္ထားပါ။
(၃)ႀကိတ္စက္တြင္ပဲႏွင့္ဆန္ေရာၿပီးေရထည့္ႀကိတ္ပါ။(၇၀၀.ml)
(၄)ႀကိတ္ၿပီးသားမုန္႔ႏွစ္ကိုတညသိပ္ႏွပ္ထားၿပီးမနက္တြင္ဆားသၾကားႏွင့္ေဆာ္ဒါထည့္ၿပီးမုန္တို႔ႏွစ္အပ်စ္အက်ဲၾကည့္ကာတို႐ွ ည္စတင္ျပဳလုပ္ႏိုင္ပါၿပီ။
(၅)တို႐ွည္ျပဳလုပ္မည့္အိုးကိုအပူေပးပါ။တာဝါးအိုးမကပ္သည့္ဒယ္သို႔မဟုတ္တို႐ွည္ျပဳလုပ္ႏိုင္ေသာလ်ွပ္စစ္အိုးအျပန္႔ကိုအပူေပးထားပါ။မီးအပူ႐ွိန္လိုတိုးပိုေလ်ာ့ျပဳလုပ္ေပးရန္လိုအပ္ပါတယ္။
(၆)မုန္႔ႏွစ္႐ွည္တစ္ဇြန္းကိုခပ္ယူၿပီးအပူ႐ွိန္အလြန္မျပင္းေသာအိုးအလယ္တြင္ထည့္ပါ။
(၇)ဇြန္း၏ေအာက္ေျခလံုးသည့္ဖက္ျဖင့္မုန္႔ႏွစ္ရည္ကိုအထူအပါးညီေအာင္ျဖန္႔ထည့္ေပးပါ။
(၈)ေဘးသားေလးမ်ားအနည္းငယ္က်က္လာပါကဆီဆမ္းေပးၿပီးအေရာင္ရၿပီးက်က္လာလ်ွင္ေခါက္ယူၿပီးႏွစ္သက္ရာခ်က္တနီးအာလူးမဆလာတို႔ျဖင့္တြဲဖက္တည္ခင္းႏိုင္ပါၿပီ။
(၉)အုန္းသီးခ်က္တနီးျပဳလုပ္ရန္အတြက္ျခစ္ၿပီးသားအုန္းသီး၂၀၀ဂရမ္၊င႐ုပ္သီးစိမ္း၃ေတာင့္ႏွင့္ေျမပဲဆန္ေလွာ္လက္တစ္ဆုပ္ကိုေရအနည္းငယ္ထည့္ၿပီးေၾကညက္ေအာင္ႀကိတ္ၿပီးပန္းကန္တခုတြင္ထည့္ပါ။
❀❀ေျမပဲဆန္အစားကုလားပဲမတ္ပဲသံုးန္ိုင္ၿပီးမီးေအးေအးျဖင့္ေလွာ္ၿပီးထည့္ပါ။
(၁၀)အိုးတခုတြင္ဆီအနည္းငယ္ကိုအပူေပးၿပီးမုန္ညင္းေစ့ႏွင့္ဆီသပ္ရြက္(ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္း)ကိုဆီသပ္ၿပီးႀကိတ္ထားသည့္အုန္းသီးတြင္ထည့္ပါ။
(၁၁)အပ်စ္အက်ဲလိုသလိုျပဳျပင္ၿပီးဆားထည့္ကာအရသာအေပါ့အငံျမည္းၿပီးသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
❀❀တို႐ွည္ရလ်ွင္အိုးေပၚတြင္ပင္အာလူး မဆလာထည့္ၿပီးေခါက္ေပးသည္ကိုမဆ လာတို႐ွည္ဟုေခၚၿပီးအျခားၾကက္ဥ၊ခ်ိစ္ႏွင့့္ဆလပ္ရြက္တို႔ကိုမိမိႏွစ္သက္သလိုထည့္ၿပီးလည္းတည္ခင္းႏိုင္ပါတယ္။
❀❀အထူအပါးမိမိႏွစ္သက္သလိုျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။
❀❀တို႐ွည္မုန္႔ႏွစ္ကိုအခ်ိဳ႕မွာအခ်ဥ္ေပါက္ၿပီးျပဳလုပ္သလိုအခ်ိဳ႕မွာမေဖာက္ဘဲလည္းျပဳလုပ္ေလ့႐ွိပါတယ္။
❀❀မုန္႔ႏွစ္အခ်ဥ္ေဖာက္လိုပါကညဖက္ကိုအျပင္တြင္ထားႏိုင္ၿပီးအခ်ဥ္မေဖာက္ဘဲျပဳလုပ္လို ပါကေရခဲေသတၱာတြင္ထားပါ။
.........
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

ပူရီ

 Puri
အိႏၵိယအစားအစာတမ်ိဳးျဖစ္တဲ့ပူရီကိုမနက္ခင္းစာအစာေျပစာအျဖစ္စားေလ့႐ွိၾကပါ တယ္။
ပူရီျပဳလုပ္နည္းအမ်ိဳမ်ိဳး႐ွိပါတယ္။အေျခခံအားျဖင့္ေတာ့တူညီၾကျပီးအသံုးျပဳေသာဂ်ံဳႏုဂ်ံဳၾကမ္းေရႊၾကည္ေပၚမူတည္ျပီးမုန္႔သားကြာျခားမႈမ်ား႐ွိပါတယ္။အခ်ိဳ႕ကဂ်ံဳႏုအခ်ိဳ႕ကဂ်ံဳၾကမ္းဂ်ံဳႏုဂ်ံဳၾကမ္းတဝက္ဆီေရာျခင္းေရႊၾကည္ေရာၿပီးျပဳလုပ္ျခင္းမ်ား႐ွိပါတယ္။မိမိႏွစ္သက္ရာအေရာျဖင့္ျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။
မုန္႔သားအေပ်ာ့အမာအႂကြပ္ကြာျခားမည္ျဖစ္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္း (အခု ၂၀)
*********
ဂ်ံဳႏု - ၂၅၀ ဂရမ္(All Purpose Flour )
ဆား - တစ္ဇြန္းလ႓က္ဇြန္း
သၾကား - တစ္ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ႏြားႏို႔ -  ၁၅၀ ဂရမ္
ဆီ - ေၾကာ္ရန္
ျပဳင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
************
(၁)ဇလံုတခုတြင္ဂ်ံဳမႈန္႔နွင့္ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားကိုထည့္ၿပီးဆယ္မိနစ္ခန္႔နွယ္ၿပီးမိနစ္၃၀ခန္႔အဝတ္အုပ္ၿပီးႏွပ္ထားပါ။
(၂)ဂ်ံဳနွပ္လ်ွင္၂၀ဂရမ္အရြယ္ညီတူအလံုးေလးမ်ားလံုးၿပီးအုပ္ထားပါ။
(၃)ၿပီးလ်ွင္ဆီအိုးကိုအသင့္တည္ထားၿပီး ဂ်ံဳလံုးေလးမ်ားကိုဂ်ံဳမႈန္႔အနည္းငယ္ျဖဴးၿပီးမထူမပါးအေနျပန္႔ေအာင့္ျဖန္႔ေပးပါ။
(၄)ႏွစ္ခ်က္သံုးခ်က္ခန္႔ျဖန္႔ၿပီးဆီပူတြင္တခ်ပ္ဆီခ်ေၾကာ္ေပးပါ။
(၅)ဆီပူထဲတြင္မုန္႔ကိုဆီပူပက္ေပးၿပီးေၾကာ္ပါ။ေဖာင္ၿပီးႏွစ္ဖက္အေရာင္ရလ်ွင္ဆယ္ယူဆီစစ္ထားပါ။
(၆)ဂ်ံဳလံုးေလးမ်ားကိုတခုလိမ့္ျပီးတခုေၾကာ္ပါကပိုအဆင္ေျပၿပီးပူရီေဖာင္းေဖာင္းေလးရ႐ွိမွာျဖစ္ပါတယ္။အားလံုးေၾကာ္ၿပီးပါကႏွစ္သက္ရာအာလူးဟင္းပဲဟင္းခ်က္တနီးသနပ္တို႔ျဖင့္တြဲဖက္သံုးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
အာလူးပဲဟင္း
**********
(၁)အာလူးပဲဟင္းခ်က္ရန္အာလူးကိုျပဳတ္ၿပီး အခြံသင္အတုံးေလးမ်ားတံုးထားထားပါ။
(၂)ကုလားပဲလံုးျဖဴကိုျပဳတ္ထားပါ။(chickpeasအသင့္သံုးဘူးလည္းသံုးႏိုင္ပါတယ္)
(၃)အိုးတခုတြင္ဆီထည့္ၿပီးဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴအေရာင္တင္ဆီသပ္ရြက္မုန္ညင္းေစ့ကိုဆီသပ္ပါ။
(၄)ျပဳတ္ၿပီးသားပဲႏွင့္အာလူးထည့္ေၾကာ္ပါ။
(၅)ေရအနည္းငယ္ဆီထည့္ေပးၿပီးေမြေပးပါ။ဆားဟင္းခပ္မႈန္႔ထည့္ပါ။
(၆)အာလူးႏွင့္ပဲလံုးအနည္းငယ္ေၾကေအာင္ခ်က္ၿပီးပါကမဆလာထည့္ကာမပ်စ္မက်ဲအေနတြင္မီးဖိုမွခ်ကာတည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
❀❀ဂ်ံဳၾကမ္းျဖင့္ျပဳလုပ္ပါကႂကြပ္ေသာပူရီရ ႐ွိမွာျဖစ္ပါတယ္။
❀❀ ႏြားႏို႔အစားေရကိုအသံုးျပဳႏိုင္ၿပီးႏြားႏို ႔အနည္းငယ္ေရာၿပီးျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။
❀❀ျဖန္႔ၿပီးၾကာ႐ွည္မေၾကာ္ဘဲထားလ်ွင္ေဖာင္းပြမလာပါ။
❀❀ေၾကာ္ေနစဥ္ဆီပက္ေၾကာ္ေပးမွသာေဖာင္းပြေသာပူရီရ႐ွိမွာျဖစ္ပါတယ္။
...........
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

မုန္႔လက္ေကာက္

မုန္႔လက္ေကာက္ကိုမၾကာခဏေၾကာ္ၾကည့္ဖူးပါတယ္။ပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳးအဆင္မေျပမႈမ်ားေတြ႔ရၿပီးဆီေပါက္တာေတြလည္းၾကံဳခဲ့ ရဖူးပါတယ္။မုန္႔ႏွစ္ႏွပ္ထားခ်ိန္အသံုးျပဳေသာဆန္မုန္႔ႀကိတ္ထားေသာဆန္အမ်ိဳးအစားဆီအပူခ်ိန္ေပၚတည္ၿပီးေၾကာ္ထြက္လာေသာ မုန္႔ကြာျခားမႈမ်ား႐ွိပါတယ္။ဒီအခ်ိဳးေလးေတာ့အေတာ္အဆင္ေျပပါတယ္။လုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
******
ေကာက္ညင္းမႈန္႔ - ၃၀၀ ဂရမ္
ဆန္မႈန္႔ - ၃ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ေရ က်က္ေအး - ၃၀၀ ml
Baking Powder - ၂ဇြန္း လ႓က္ဇြန္း
ဆား - အနည္းငယ္
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
************
(၁)ဇလံုတခုတြင္ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားအားလံုးထည့္ၿပီးနံ႔ေအာင္နယ္ေပးပါ။ေရကိုျဖည္းျဖည္းဆီထည့္နွယ္ပါ။နွယ္ၿပီးပါကအနည္းဆံုး၃နာရီခန္႔အဖံုးအုပ္ၿပီးနွပ္ထားပါ။
(၂)မုန္႔သားနွပ္ပါကမုန္လုံးတလံုးကို၂၅ဂရမ္အလံုးေလးမ်ားခ်ိန္ထားပါ။(၃)မုန္႔လံုးတလံုးဆီကိုျပားၿပီးအလယ္အေပါက္လုပ္၍ဆီပူတြင္ခ်ေၾကာ္ပါ။(၄)အေရာင္ရပါကဆယ္ယူၿပီးထန္းလ်က္ရည္ျဖင့္တြဲဖက္သံုးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
❀❀  ဆီပူတြင္ခ်ေၾကာ္ပါကအၾကာႀကီးမေၾကာ္ရပါ။❀❀ဆီေပၚေပါေလာေပၚလာၿပီးအေရာင္ရလ်ွင္အျမန္ဆယ္ယူပါ။ပြင့္ထြက္လ်ွင္ဆီပူစင္တတ္ပါတယ္။
................
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

မုန္႔လံုးေရေပၚ

Glutinus Rice Ball
ျမန္မာႏွစ္ကူးအခါလုပ္စားေလ့႐ွိတဲ့ရာ သီစာတခုေပမဲ့လည္းျမန္မာမ်ားအတြက္ကေတာ့အခ်ိန္အခါမေရြးႏွစ္သက္မွာစား သံုးၾကတဲ့မုန္႔ေလးဘဲျဖစ္ပါတယ္။ျပဳလုပ္နည္းမွာလြယ္ကူၿပီးမုန္႔ႏွစ္အခ်ိဳးမွာပံုစံႏွစ္မ်ိဳးျပဳလုပ္ေလ့႐ွိပါတယ္။ေကာက္ညင္းၾကည့္သီးသန္႔လုပ္ႏိုင္သလိုအခ်ိဳ႕မွာအေစးဓာတ္ေလ်ာ့နည္းေစရန္ဆန္မႈန္႔ေလးခ်ိဳးတခ်ိဳးေရာၿပီးျပဳလုပ္ၾကပါတယ္။ဆိုဖီယာရဲ႕လုပ္နည္းေလးမ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
********
ေကာက္ညင္းမႈန္႔ - ၄၀၀ ဂရမ္
ဆား - ဇြန္းတဝက္ လၻက္ဇြန္း
ထန္းလ်က္ - ၁၅၀ ဂရမ္
အုန္းသီးဆံ - တစ္ပန္းကန္
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
***********
(၁)ေကာက္ညင္းမႈန္႔ကိုဆားထည့္ၿပီးေရေျဖးေျဖးဆီထည့္ကာမုန္႔ႏွစ္လံုးလို႔ရေသာအေနထားထိနယ္ေပးပါ။
(၂)ၿပီးလ်ွင္အဖံုးအုပ္ၿပီးမိနစ္၃၀ခန္႔ႏွပ္ထားေပးပါ။
(၃)ထန္းလ်က္ကိုအခဲေသးေသးေလးမ်ား စိတ္ထားပါ။အုန္းသီးျခစ္ထားပါ။ေရေႏြး အိုးအဆင္သင့္တည္ထားပါ။ေရေအးတ ဇလံုအသင့္ထားပါ။
(၄)အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါကမုန္႔လံုးစတင္လံုးႏိုင္ပါၿပီ။
(၅)မုန္႔ႏွစ္ကိုအေနေတာ္အလံုးေလးမ်ားျ ပဳလုပ္ၿပီးအနည္းငယ္ဖိျပားၿပီးထန္းလ်က္ခဲထည့္ကာလံုေအာင္ျပန္ပိတ္ၿပီးလံုးေပးပါ။
(၆)ေရေႏြးအိုးပြက္ပါကလံုးထားႁပီးသားမုန႔္လံုးေလးမ်ားကိုထည့္ျပဳတ္ပါ။ေယာက္မျဖင့္တခ်က္ေမြေပးပါ။
(၇)ျပန္လည္ဆူပြက္ၿပီးမုန္႔လုံုးေလးမ်ားေရေပၚေပၚလာပါကမုန္႔လံုးက်က္ၿပီးျဖစ္၍ဆယ္ယူၿပီးေရေဆးဇလံုတြင္စိမ္ထားေပးပါ။
(၈)ေအးသြားေသာမုန္႔လံုးကိုဆယ္ယူေရစစ္ၿပီးအုန္းသီးဆံျဖင့္လူးကာတည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
...........
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

1 July 2016

မရမ္းသီးသနပ္(အခ်ိဳ)

Marian Plum Pickled
ေနရာေဒသအလိုက္ရာသီအလိုက္သီးအႏွံတို႔ကိုၾကာ႐ွည္ခံသိမ္းဆည္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ေအာင္အမ်ိဳးမ်ိဳးစီမံျပဳလုပ္ေလ့႐ွိၾကပါတယ္။ဒီရာသီကေတာ့မရမ္းသီးမ်ားလိႈင္လိႈင္ေပါလို႔ၾကာ႐ွည္သိမ္းဆည္းစားသံုးႏိုင္ဖို႔သနပ္လုပ္နည္းေလးမ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။
မရမ္းသီးသနပ္ကိုအစိမ္းသနပ္အေျခာက္သနပ္အခ်ိဳအစပ္ခ်ဥ္ငံစပ္အရသာအမ်ိဳးမ်ိဳးျပဳလုပ္ေလ့႐ွိတဲ့ထဲကခုလုပ္ထားတာေတာ့အစိမ္းအခ်ိဳအိအိေလးနဲ့ခ်ိဳခ်ဥ္ေလးျပဳလုပ္ထားျခင္းျဖစ္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
*********
မရမ္းသီးစိမ္း - တစ္ကီလို
ဆား - ၂ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
သၾကား/ပ်ားရည္ - ၁၀၀ဂရမ္
အေရာင္တင္င႐ုပ္သီးမႈန္႔ - ၃ဇြန္း
ဆီ - ၁၆၀ ဂရမ္ (တစ္ဆယ္သား)
ဇီယာ - ၂ဇြန္း (သနပ္မဆလာ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ -လက္တစ္ဆုပ္
င႐ုပ္သီးစိမ္း - အနည္းငယ္
ပဲန႔ံသာေစ့ -တစ္ဇြန္း (ႏွစ္သက္က)
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
***********
(၁)မရမ္းသီးစိမ္းရင့္ရင့္ကိုေရေဆးသန္႔စင္ၿပီးထပ္ျခမ္းျခမ္းအေစ့ထုတ္ထားပါ။
(၂)ျခမ္းၿပီးအေစ့ထုတ္ၿပီးသားမရမ္းသီးကိုဆားထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြေပးကာပုလင္းသို႔မဟုတ္ဘူးတခုတြင္ထည့္ထားပါ။မၾကာမၾကာအထက္ေအာင္လွန္ေပးပါ။
(၃)ႏွစ္ရက္ခန္႔တြင္မရမ္းသီးႏွပ္ၿပီျဖစ္၍ဆယ္ယူၿပီးဇကာျဖင့္စစ္ကာေနပူတြင္တေနခန္႔ေသြ႕ေအာင္လွန္းေပးပါ။
(၄)ပဲန႔ံသာေစ့ကိုေလွာ္ၿပီးႀကိတ္ထားပါ။
(၅)ၾကက္သြန္ျဖဴင႐ုပ္စိမ္းအသင့္ျပဳလုပ္ပါ။
(၆)အိုးတခုတြင္ဆီပူေအာင္တည္ၿပီးအေရာင္တင္၊ဇီယာမဆလာထည့္ဆီသပ္ပါ။သၾကားသို့မဟုတ္ပ်ားရည္ထည့္ၿပီးေပ်ာ္ေအာင္ေမြေပးကာမီးပိတ္ၿပီးၾကက္သြန္ျဖဴ၊င႐ုပ္သီးစိမ္းထည့္ပါ။
(၇)အသင့္ေျခာက္ထားေသာမရမ္းသီးကိုထ ည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြကာအေအးခံထားပါ။
(၈)လံုးဝေအးသြားေသာအခါပုလင္းသန္႔သန္႔ကိုေရေျခာက္ေအာင္သုတ္ၿပီးထည့္ကာတရက္ႏွပ္ထားပါ။
(၉)ဒုတိယေျမာက္ရက္တြင္ဆီကိုက်က္ေအာင္ခ်က္ၿပီးမ်က္ႏွာျပင္ကိုဆီဖံုးေအာင္ထည့္ကာပုလင္းကိုေလလံုေအာင္ပိတ္ၿပီးထားပါ။
(၁၀)ႏွစ္ပတ္ခန္႔ႏွပ္ၿပီးပါကေရခဲေသတၱာတြင္ထည့္ၿပီးသိမ္းဆည္းကာဇြန္းသန့္သန့္ျဖင့္လိုသေလာက္ထုတ္ယူသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
❀❀ျပဳလုပ္ၿပီးတရက္ကိုအေျခာက္ႏွပ္ထားၿပီးအရသာဝင္မွသာလ်ွင္ဆီကိုမ်က္ႏွာျပင္ဖံုးေအာင္ထည့္ၿပီးႏွပ္ပါ။
...............
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

ေျပာင္းဖူးဖက္ထုပ္

႐ွမ္းေျပာင္းေစးေစးနဲ႔လုပ္ထားတဲ့ေျပာင္းဖူးဖက္ထုပ္ေပါင္းေလးကိုမ်ားေသာအားျဖင့္ေတာ့႐ွမ္းျပည္မွာမနက္ေစာေစာပူပူေႏြးေႏြးအေငြ႔တေထာင္းေထာင္းနဲ႔ေရာင္းတတ္ၾကပါတယ္။႐ွမ္းတ႐ုတ္အစာေျပအစားအစာ တမ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ေစးပိုင္ေနတဲ့႐ွမ္းေျပာင္းကိုေျပာင္းဖူးဖက္နဲ႔ျပန္ထုပ္ေပါင္းထားတာမို႔ အန႔ံရတာနဲ႔တင္စားခ်င္လာတဲ့စိတ္ျဖစ္မိမွာ အမွန္ပါ။လုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
*********
႐ွမ္းေျပာင္းဖူး - ၅ဖူး
ဆန္မႈန္႔ - ၃ဇြန္း
သၾကား - ၁၀၀ ဂရမ္
ေျပာင္းဖူးဖက္
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
***********
(၁)႐ွမ္းေျပာင္းကိုအခြံသင္ေရေဆးၿပီးအေစ့ေခြၽထားပါ။
(၂)ေျပာင္းဖူးခြံကိုအႀကီးေရြးၿပီးေရေဆးသန္႔စင္ထားပါ။
(၃)အေစ့ေခြၽၿပီးသားေျပာင္းဖူးကိုႀကိတ္ၿပီးဆန္မႈန္႔ႏွင့္သၾကားထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြထားပါ။
(၄)ေရေဆးသန္႔စင္ထားေသာေျပာင္းဖူးဖက္ႀကီးႀကီးတြင္ႀကိတ္ထားေသာေျပာင္းဖူးအေရာကိုထည့္ၿပီးေခါက္၍လံုေအာင္ပိတ္ၿပီးေပါင္းမည့္ဘမ္းတြင္စီထည့္ပါ။
(၅)အားလံုးထုပ္ၿပီးပါကေပါင္းခံအိုးကိုေရထည့္ၿပီးတည္ပါ။
(၆)ဆူပြက္ပါကေျပာင္းဖူးဖက္ထုပ္ဘမ္းကိုမိနစ္၃၀ခန္႔ေပါင္းၿပီးေျပာင္းဖူးက်က္မက်က္ၾကည့္ကာပူပူေႏြးေႏြးေမြးႀကိဳင္တဲ့ေျပာင္ဖူးဖက္ထုပ္ကိုတည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
❀❀ေျပာင္းဖူးႀကိတ္လ်ွင္လက္လွည့္ႀကိတ္သို႔မဟုတ္ေရထည့္ရန္မလိုေသာႀကိတ္စက္ျဖင့္ႀကိတ္ပါ။
❀❀ေရထည့္ႀကိတ္ပါကဖက္ျဖင့္ထုပ္ရန္ခက္ၿပီးေပ်ာ့သြားတတ္ပါတယ္။
............
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...