8 October 2015

ငါးအံုး ❆ ငါးဖက္ထုပ္ကင္


ဇာတိေျမ႐ွမ္းျပည္ကိုအလည္ျပန္ရင္းကိုယ္မသိေသးတဲ့ေဒသစာေလးေတြကို ဆိုဖီယာ့ အန္တီေလးဆီကေနသင္ယူျဖစ္ခဲ့တာေလးေတြပါ။႐ွမ္း႐ိုးရာအစားအစာငါးအံုးလို႔လူသိမ်ား တဲ့ငါးကိုဟင္းခပ္ရြက္အစံုျဖင့္စပ္႐ွိန္း႐ွိန္းအရ သာႏွပ္ထားၿပီးငွက္ေပ်ာဖက္ျဖင့္ထုပ္ကာက်က္ေအာင္မီးအံုးထားေသာသင္းပ့်ံေမြးႀကိဳင္တဲ့ငါး ဖက္ထုပ္မီးကင္ေလးဘဲျဖစ္ပါတယ္။လုပ္စား ၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
*********
ငါးၾကင္းျဖဴ (သို႔)ႏွစ္သက္ရာငါး - ငါးဆယ္သား
ၾကက္သြန္နီ - ၂လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ  - လက္တစ္ဆုပ္
င႐ုတ္သီးစိမ္း - လက္တစ္ဆုပ္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး -၂လံုး
နံနံပင္ - တစ္စည္း
ပင္စိမ္းရြက္ - ၂စည္း
ဖက္ဖယ္ရြက္ - ၂စည္း
႐ွမ္းနံနံ - ၂စည္း
ၾကက္သြန္မိတ္ - တစ္စည္း
က်ိဳခ်ိဳက္ - ၂စည္း
ဆား -တစ္ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
သံပုရာသီး - တစ္ျခမ္း
႐ွမ္းပဲပုတ္ - ၃ခ်ပ္
ဟြားေက်ာက္ (ဇီခြၽမ္းင႐ုပ္ေကာင္း) -၁ဇြန္း
ငွက္ေပ်ာဖက္
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္နည္း
**************
(၁)ဦးစြာငါးကိုေရေဆးသန္႔စင္ၿပီးဆားႏွင့့္သံပုရာသီးညစ္ကာသမေအာင္ႏွယ္ၿပီးႏွပ္ထားပါ။
(၂)ၾကက္သြန္နီ၊ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊င႐ုတ္သီးစိမ္းတို႔ကိုေသးေသးစိတ္ထည့္ပါ။
(၃)က်န္ပါဝင္ေသာအရြက္မ်ားအားလံုးကိုလည္းေရေဆးသန္႔စင္ကာေသးေသးစိတ္ထည့္ပါ။
(၄)႐ွမ္းပဲပုတ္ကိုမီးကင္ၿပီးေထာင္းထည့္ပါ။ဟြားေက်ာက္ကိုေလွာ္ၿပီးအမႈန္႔ေထာင္းထည့့္ပါ။ဆားအနည္းငယ္ထည့္ၿပီးသမေအာင္ႏွယ္ၿပီးႏွပ္ထားပါ။
(၅)ငွက္ေပ်ာဖက္ကိုေရေဆးသန္႔စင္ၿပီးငါးႏွင့့္အရြက္တို႔ကိုသမေအာင္ထည့္ၿပီးထုပ္ထားပါ။
(၆)အိုးအျပန္႔တခုတြင္ဆီအနည္းငယ္လူးၿပီး ထုပ္ထားေသာငါးမ်ားကိုေမွာက္လ်က္အေနျဖင့့္ထည့္ၿပီးအဖံုးအုပ္ကာအေပၚမီးေအာက္မီးေအးေအးျဖင့့္အံုးထား ပါ။
(၇)၁၅မိနစ္တခါတဖက္သို႔လွန္ေပးပါ။ထြက္လာေသာေရမ်ားခန္းၿပီးအႏွ့ံေမြးလာပါကဖယ္ထုတ္ၿပီးမီးျပန္ကင္ေပးကာသင္းပ်ံေမြးႀကိဳင္ၿပီးစပ္႐ွိန္း႐ွိန္းအရသာငါးအံုးကိုတည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
***
ဒယ္အိုးျဖင့္မအံုးဘဲေပါင္းအိုးျဖင့္ထည့္ၿပီးက်က္သည္ထိေပါင္းကာ မီးျပန္ကင္၍လည္းရပါ သည္။

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...