23 December 2015

ေပါက္စီ


Chinese Steamed Buns
ေပါက္စီလုပ္နည္းမ်ားစြာရွိၿပီးတေယာက္နဲ႔တေယာက္လုပ္နည္းမ်ားကြဲျပားၾကပါတယ္ဘယ္လုပ္နည္းနဲ႔လုပ္လုပ္ေပါက္စီမွာအစအလယ္အဆံုးအကုန္အေရးႀကီးပါတယ္။တခ်ိဳ႕မုန္႔လုပ္နည္းမ်ားလိုပါဝင္ပစၥည္းအခ်ိဳးအစားမွန္ရံုနဲ႔ေပါက္စီလွလွေကာင္းေကာင္းမထြက္လာနိုင္တဲ႔မုန္႔တခုလည္းျဖစ္ပါတယ္။ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့့္ကိုအရွင္းဆံုးေရးေပးထားတဲ့အတြက္တဆင့္ခ်င္းကိုေသခ်ာဖတ္ၿပီးလိုက္လုပ္မယ္ဆိုရင္အဆင္ေျပနိုင္ဖို႔ေမ်ာ္လင့္ပါတယ္။
❀❀ဝါသနာ႐ွင္မ်ားေမးထားတဲ့ေမးခြန္းမ်ားအားလံုးကိုျခံဳဳၿပီးအေတြ႕အၾကံဳမ်ားစြာကိုအေျခခံလို႔အေရးႀကီးလိုအပ္တဲ့သတိျပဳရမဲ့အခ်က္ေတြထပ္မံျဖည့္စြက္ေပးထားပါတယ္။ေအာင္ျမင္ၾကပါေစ....
ဂ်ံဳသားအတြက္ပါဝင္ပစၥည္း (၁၂လံုး)
******************
ဂ်ံဳ - ၅၀၀ ဂရမ္ (All Purpose Flour)
Yeast ပြေဆး - ၁/၃ စားပြဲဇြန္း
သၾကား - ၅၀ဂရမ္
ဆား - ၃ဂရမ္ အနည္းငယ္
ဆီ - ၅၀ ဂရမ္
ၾကက္ဥ - တလံုး
ေရ - ၂၀၀ ml
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
***********
(၁)ဂ်ံဳကိုဇလံုတခုတြင္ထည့္ၿပီးပါဝင္ပစၥည္းအားလံုးထည့္ၿပီးဂ်ံဳသားေခ်ာေမြ႕လာသည္ထိနွယ္ပါ။
❀❀ေရကိုအကုန္မထည့္ဘဲျဖည္းျဖည္းဆီထည့္နယ္ပါ၊ဂ်ံ ဳအမ်ိဳးအစားေပၚမူတည္ၿပီးအေပ်ာ့အမာကြဲႏိုင္ပါတယ္။
❀❀မုန္႔သားျဖဴရန္ဂ်ံဳနယ္သားက်ရန္အေရးႀကီးပါတယ္။လက္ျဖင့္နယ္လ်ွင္မိနစ္၂၀ႏွင့္စက္ျဖင့္၁၂မိနစ္။
(၂)ဂ်ံဳသားညက္ပါကညီတူညီမ်ွ၁၂လံုးလံုးၿပီးအစာသြပ္ရန္၅မိနစ္ခန္႔နွပ္ထားပါ။
(၃)မိမိနွစ္သက္ရာအစာကိုအဆင္သင့္လုပ္ထားပါ။
❀❀ ပဲယို၊အုန္းသီး၊အသားတို႔ကိုပူေႏြးမေနေစရန္ဂ႐ုျပဳပါ။
(၄)ဂ်ံဳသားနွပ္ပါကလိမ့္တုန္းျဖင့္ျပားၿပီးအစာသြပ္ပါ ။
❀❀  လိမ့္တံုးျဖင့္ျဖန္႔၍ရလ်ွင္ဂ်ံဳႏွပ္ပါၿပီ။
(၅)အစာသြပ္ၿပီးသားေပါက္စီကိုမိမိေပါင္းမည့္ဘမ္းတြင္တခါတည္းစကၠဴခံၿပီးတင္ပါ။❀❀ အစာသြပ္ၿပီးအပြခံထားစဥ္မုန္႔႔ကိုမထိရမကိုင္ရဘမ္းေျပာင္းေရြ႔ျခင္းမျပဳရ။
(၆)အားလံုးအစာသြပ္ၿပီးပါကေလလံုေအာင္ဖံုးအုပ္ၿပီးပူေႏြးေသာေနရာတြင္အပြခံထားပါ။
❀❀ အပြခံထားစဥ္ေလလံုရပါ့မယ္ေလသလပ္မိပါကမုန္႔သားေျခာက္ၿပီးလိုသေလာက္မပြႏိုင္ပါ
❀❀ရာသီဥတုေပၚမူတည္ျပီးအပြခံခ်ိန္ၾကာျမင့္ႏိုင္ခ်ိန္မွာအပူဆံုးရာသီတြင္၄၅မိနစ္ေစာင့့္ရၿပီးေအးလ်ွင္၃နာရီႏွင့္အထက္ၾကာတတ္သည္။ (၇)အပြအေနထားရခါနီးလ်ွင္ေပါင္းမည့္အိုးကိုေရအစဥ္သင့္တည္ထားပါ။
❀❀ ပြၿပီဆိုသည္ႏွင့္တၿပိဳင္တည္းေပါင္းႏိုင္ရန္အပြမလြန္ေစရန္အပြလြန္မွေပါင္းပါကမုန္႔သားၾကမ္းျခင္းအပြျပန္က်ၿပီးမုန္႔ျပားခ်ပ္သြားျခင္းျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။
(၈)အပြခံထားေသာမုန္႔လိုအပ္ေသာအပြအေနထားသို႔ေရာက္ပါကဆူပြက္ေနသာေရေပါင္းခံအိုးသို႔တင္ၿပီးအဖံုးလံုလံုျဖင့္ဆယ္မိနစ္ခန္႔ေပါင္းလွ်င္မုန္႔သားက်က္ၿပီးေပါင္းမွခ်ကာသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
❀❀အပြခံထားေသာေပါက္စီဘမ္းကိုေပါင္းအိုးေပၚတင္စဥ္တိုက္မိျပဳမိျခင္းမ႐ွိေအာင္ဂ႐ုျပဳပါတိုက္မိပါကအပြေသၿပီးေက်ာက္ေပါက္ရာမ်ားေပၚလာမည္။
❀❀ေပါင္းသည့္မီးအ႐ွိန္မွာအျမင့္ဆံုးျဖစ္ရမည္။
❀❀ ေပါင္းထားစဥ္တြင္ဆယ္မိနစ္မျပည့္မခ်င္းဖြင့္မၾကည့္ရဖြင့္ၾကည့္မိပါကမုန္႔သားမက်က္ႏိုင္ေတာ့ပါ။
❀❀ေပါင္းသည့္အိုးေရေႏြးေငြ႔လံုေသာအိုးျဖစ္ရမည္။
❀❀မလံုေသာအိုးျဖစ္ပါကေရေငြ႕အားမျပင္းသျဖင့္မုန္႔သားမက်က္ႏိုင္။ေရေႏြးေငြ႕မလံုသည့္ေနရာကိုအဝတ္ေရစိုျဖင့့္ပတ္ထားေပးပါ။
ပဲယိုျပဳလုပ္နည္း
*********
ပဲလြန္း - ၂၅က်ပ္သား
ထန္းလ်က္ ၂၅က်ပ္သား
ဆီ - ၁၅ က်ပ္သား
ဆား - အနည္းငယ္
(၁)ပဲလြန္းကိုေရတညစိမ္ၿပီးေဆာ္ဒါလ႓က္ဇြန္းတစ္ဇြန္းထည့္ၿပီးျပဳတ္ပါ။
(၂)ပဲႏူးပါကေရစစ္ထားၿပီးႀကိတ္စက္ျဖင့္ေၾကေအာင္ႀကိတ္ပါ။
(၃)ထန္းလ်က္ကိုေရအနည္းငယ္ျဖင့္က်ိဳၿပီးအမွိုက္မ်ားစစ္ထုတ္ပါ။ၿပီးလ်ွင္ေညာင္ေစးက်ေအာင္ျပန္က်ိဳထားပါ။
(၄)ပဲယိုထိုးမည့္ဒယ္အိုးတြင္ဆီထည့္ၿပီးထန္းလ်က္ထည့္ေၾကာ္ပါ။
(၅)ေမႊးၿပီးထန္းလ်က္ပြလာပါကပဲႀကိတ္ထားသည္ကိုထည့္ပါ။ဆားအနည္းငယ္ထည့္ၿပီးေရခမ္းဆီျပန္လာသည္ထိေမြေပးပါ။
ပဲတြင္ေရက်န္ပါကထန္းလ်က္တြင္ေရက်န္ပါကက်ိဳေနစဥ္တြင္အပူမ်ားစင္တတ္ပါတယ္။
(၆)အထားခံရန္ဆီျပန္ၿပီးလံုးလာသည္ထိက်ိဳေပးပါ။ၿပီးလ်ွင္အေအးခံထားကာလိုသလိုအသံုးျပဳနိုင္ပါၿပီ။
ၾကက္သားအစာသြပ္ရန္အတြက္
*********************
(၁)ၾကက္သြန္နီအတံုးေသးေသးစိတ္ၿပီးေၾကာ္ပါ။
(၂)ၾကက္သားစင္းေကာထည့္ပါ။
(၃)ဆားဟင္းခတ္မႈန္႔ေရွာက္ေကာထည့္ပါ
(၄)က်ိဳခ်ိဳက္ ထည့္ပါ။ နွစ္သက္ပါကပဲပင္ေပါက္ထည့္ပါ။
(၅)အရသာျမည္းကာဆယ္ယူဆီစစ္ထားပါ
(၆)အစာသြပ္မည့္အခ်ိန္တြင္ၾကက္ဥအစိမ္းတလံုးထည့္ကာေမြေပးပါ။
........
Sofia

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...